Доц. Стойчев: Партиите трябва да узреят, сигурно е, че ГЕРБ са първа политическа сила

Най-важно е работещото мнозинство в парламента
24 сеп 2022 10:09, Нели Христова
280
Доц. Стойчев: Партиите трябва да узреят, сигурно е, че ГЕРБ са първа политическа сила
Снимка: БГНЕС

Българските партии трябва да узреят, че преди всичко ангажимента е към парламентарното мнозинство, а не към кабинета. Лидерите не отиват да стават министри в кабинета, а остават в парламента като лидери на своите парламентарни групи, оттам вече формират политики, които след това технически или експертни лица в кабинета изпълняват.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

В тази предизборна кампания партиите целят да мобилизират своите твърди електорати, които нямат нужда от допълнително убеждение коя партия или кандидат да подкрепят. Това е провокирано най-вече от очакванията за слаба избирателна активност, защото при нея твърдите ядра решават изхода от изборите, заяви още доц. Стойчо Стойчев.

Още по темата

Той отбеляза, че от това ще страдат най-вече широките избиратели, които имат нужда от рационални аргументи, за да направят информиран избор, а такива липсват.

„Партиите, които разполагат с твърд електорат ще спечелят подкрепата на своите симпатизанти. За добро или лошо обаче една от големите политически партии, „Продължаваме промяната“, не разполага с такъв електорат, защото тя е скорошен феномен, пък и е претърпяла коренна промяна и по отношение на базата си и на ключовите лица, които са представителни за тази група хора. Те започнаха като продукт на президента Радев, впоследствие влязоха в конфликт с него, в открита война в момента, което в голяма степен ще промени изцяло профила на хората, които подкрепяха ПП на парламентарните избори през ноември, на 80% те няма да бъдат същите. Сега именно това е любопитно да се наблюдава, в какъв обществен сегмент се намират хората, които ще подкрепят ПП, по какъв начин се осъществява комуникацията с тях и дали това ще доведе до добър резултат“, коментира още доц. Стойчев.

Политологът определи изработването на принципите на едно работещо мнозинство в парламента като важна точка за успеха от предстоящите парламентарни избори.

„Българските партии трябва да узреят, че преди всичко ангажимента е към парламентарното мнозинство, а не към кабинета. Това мнозинство ще си има много ясни парламентарни лица и те ще бъдат различни от тези, които ще бъдат лицата в кабинета и от тук идва нарастващата тежест на парламента по отношение на кабинета при едни такива коалиционни управления. Лидерите на политическите партии, в едни такива ситуации не отиват да стават министри в кабинета, а остават в парламента като лидери на своите парламентарни групи, оттам вече формират политики, които след това технически или експертни лица в кабинета изпълняват. Ако се следва тази разумна логика на парламентарно управление, моментално ще се преодолеят всякакви лидерски съображения на париите по отношение на съставянето на кабинет и по най-голяма вероятност ще се изработи едно стабилно, редовно управление.“, заяви още политологът.

За съставянето на кабинет от съществено значение Стойчев определи също така как ще подходят ГЕРБ. „Вече е сигурно, че ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила. Предстои да видим дали тази реализация на първия мандат ще хвърли мостове към останалата част от парламента да се търси консенсусна подкрепа и на каква цена ще бъде тя. Ако ГЕРБ не успее с първия мандат, това ще предопредели по какъв начин втората политическа сила ще тръгне по пътя на разговори“, отбеляза още Стойчев и продължи, казвайки, че кабинет трудно ще се състави, защото се налагат коалиционни разговори.

„Може би успехът на този вид разговори ще бъде повече гарантиран, ако се смени формата, в който те се водят и да не се следва практиката на ПП от ноември месец, когато Кирил Петков и Асен Василев двустранно със своите партньори договаряха някои неща, дори в рамките на двустранни споразумения. Ако сега бъдат поканени всички потенциални партньори в една бъдеща коалиция, да поемат заедно отговорността към общите неща, да се договорят за общо взимане на решенията, това би могло да постави една стабилна основа за едно работещо мнозинство. На първо място трябва да се изработят принципите на едно работещо мнозинство в парламента и вече след това в един работещ кабинет“, подчерта доц. Стойчев.

Социологическите проучвания прогнозират двоен дял нарастване на подкрепата за „Възраждане“. По този повод, БГНЕС попита политолога защо според него се наблюдава тази подкрепа. „В българската политическа система винаги е имало електорат от близо 300 000 души, които гласуват за подобен тип формации. Обикновено този вот се разпилява между няколко опции през годините, като например ВМРО, НФСБ, „Атака“, а в момента „Възраждане“ успява да обедини целия този сегмент. По този показател можем да кажем, че няма нарастване, а има консолидация на този вот около една платформа. Подобно на парламентарните избори през 2013 г, когато „Атака“ беше единственият изразител на този тип гласуване в парламент от 4 партии, те бяха едните с ключово присъствие тогава, но не смятам, че има явление в българското общество, което да изведе извън рамките на тези около 300 000 избиратели подобен вид политически проекти и „Възраждане“ да станат една от водещите политически сили“, прогнозира още доц. Стойчев.

Политологът не изключи възможен бъдещ консенсус между партиите на промяната и партиите на статуквото. „Намаляването на покупателната способност, масовото обедняване и възможностите за преодоляването на тези социални ефекти са проблемите, които вълнуват обществото и на фона на задълбочаваща се политическа и икономическа нестабилност, ще трябва политиците да спрат да говорят за промяна, а да търсят работещи решения и изходи от кризата“, подчерта доц. Стойчо Стойчев.


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Просто момче, ама герберче. Ще го гледаме по телевизора , ще му слушаме простотиите
186
3
 
7
 
! Отговори
стойчев е глупав преди 2 месеца
Има беден речник, затруднява се със сложните съставни изречения, има проблеми с прсти логически конструкции като дедукция и индукция. Няма смисъл да се слуша какви ги дрънка.
185
1
 
9
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 2 месеца
Доц.Стойчев :"Най-важно е работещото мнозинство в парламента". - Хм ,не , другарю Стойчев , Най-важно е промивачката на мозъци да продължи - явно мислите ,че сме късопаметни и не знаем , че има още чекмеджета за пълнене ...
184
0
 
3
 
! Отговори
dnesbg преди 2 месеца
до 204 комунист малко си а ;) не е срамно,всеки греши!
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ми то това из-пр-аж-нение от герб по нищо не се отличава от ония от ПП- ако сменят гербавите веднага става техен слуга
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сайта си е американски и пропуска само материалчета дето са подходящти за ПП и герб
181
2
 
5
 
! Отговори
dnesbg преди 2 месеца
и накрая ПП с 2% отгоре,хайде на бас! :)
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя е доцент, колкото Симона Радева е полицай. По Бойково време така беше - плащаш си и ставаш какъвто си искаш.
179
6
 
5
 
! Отговори
Разруха преди 2 месеца
Крадците се завръщат да оглозгат страната след Промяната.Какъв кошмар за народа.Промяната съсипаха всичко и оставиха разрухата за чистачите от ГЕРБ.Както направиха със заводите демократите.Спряха производства, приватизираха заводите и след това чорбаджиите продадоха всичко за скрап на една общност.33 години схемата не се промени.
178
4
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Докато шлаката на обществото и нейния концентрат-ГРОБ,не бъде разпердушинина,няма оправия.Багдатския крадец от Банкя първо в затвора,сваляне на Гешев и предаването му на съд,арестуване герберастки активисти и техни фирмаджии,чрез които крадоха,и тогава ще отдъхнем.
177
3
 
8
 
! Отговори
Голям смях преди 2 месеца
Да ама гласовете от чужбина не ги броиш, нали? А там са над милион млади и успешни българи! Да там ще са и гласовете от Турция, ама те ще се делят 50:50 между Бойко и ДПС-то, щото така са се разбрали с президента Радев и Ердоган. Останалите къде ще са? За Продължаваме промяната и ДБ! Ало, манипулаторите - посмалете малко, сметките ще ви излязат криви - както винаги досега!
176
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стойчев, по колко ти плащат от ГЕРБ, за да коментираш Лъжите на Медиана, да правиш Пропаганда и Внушения??Кога всъщност, ще те Освободят от СУ??
175
4
 
11
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
Стойчев,Стойчев...от много напъване ти окапа косата ,а с гола глава СИ И ГОЛА ВОДА !!!Един дълъг,голаглав го доказа ,но ти си млад,време е да втасаш !!!
174
4
 
11
 
! Отговори
путин преди 2 месеца
каква е тая държава, в която можеш да станеш доцент въз основа на анализ на проституцията в българия? това амбициозно селско парче би могло да се включи към тези чийто ценови политики разглежда в труда си, вместо да се пъне и да се прави на нещо което никога не би могъл да бъде, а именно учЕн
173
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
186 "Възраждане" няма да получи гласове защото защитава руската агресия в Украйна. Поради тази причина, България няма да получи нито цент от Брюксел, ако "Възраждане" са във властта.
172
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"-Няяяма да стане вашатаааа!". Така крещене червеният репресивен копой Рашков на Евгени Михайлов, когото разпитваше 12 часа по случая с "касетата "Да дойдат танковете началото на прехода и когото Киро просто и Кокорчо-спеца по фалитите искаха да назначава за шеф на КПКОМПИ. Никога повече ПП/БСП ДБ.
171
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Махнете я тая статия вече. Този е адски грозник. 2 дена го държите най-отгоре!!!!
170
2
 
6
 
! Отговори
гвупости преди 2 месеца
До само ПЪЛЕН БОЙКОТ!!! - какъв бойкот? като не гласуваш, плравиш услуга на Боко Тиквата и на Доган
169
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 2 месеца
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов!
168
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Възраждане е първа сила, пич!