Иван Тодоров: Няма как да се манипулира машинният вот

Конституционният съд реши, че машинното гласуване не крие никакви рискове
Обновена: 30 ное 2022 11:36 | 30 ное 2022 10:55, Йоана Цонева
77
Иван Тодоров: Няма как да се манипулира машинният вот
Снимка: БГНЕС

Машинният вот не може да се манипулира. Разписката, която излиза, ясно показва за кой е гласувано. Софтуера на машината може да се пипа само с разрешение на ЦИК. Това заяви пред БНТ Иван Тодоров от "Сиела Норма".

По думите му всеки софтуер се състои от кодове. ЦИК има всички софтуери, членовете на комисията и представителите на партиите имат достъп до кодовете. Единствено ПП, ДБ и ГЕРБ се явиха и си взеха кодовете, поясни той.

Още по темата
Тодоров поясни, че с кодовете могат да правят проверки и да се изискват експертизи, но не може да се манипулират вота.

Той направи и коментар за случаите на изборите през октомври когато три машини изписаха "Дневникът е подправен". Тодоров посочи, че има още 4 такива случая. Това означава, че има хардуерен проблем. Просто машината е предупредила за технически проблем, уточни той.

Конституционният съд реши, че машинното гласуване не крие никакви рискове. Машините се обезсмислят ако се използват само за принтери, каза още Тодоров.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Не знам за какво получат заплати тези от НС. Машините, както и хартиите си имат цени. Щом те са си ги приели решенията, да си им плащат цените. Както на хартиите, така и на машините. Между впрочем, цените на хартиите в страните от ЕС са се увеличили с около 40 - 50 %, на годишна база за май 2022 г. Честито на българските политици, които си нямат пари. Като нямат да им спрат тока. както в домовете им, така и в парламента. Омръзна ми да им слушам простотиите.
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпросът е, че с хартиените бюлетини изборите се фалшифицират, а не в това кой с каква бюлетина искал да гласува. Какво като гласува с хартиената, а после гласа му се обяви за невалиден?!
52
4
 
1
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До ВетЪра на ПодМЯНАТА: С отвертка всеки може. Не е необходимо да е професор. Но да промени кода без да отвори машината - това не. А машините са запечатани и ги охраняват. А освен това винаги (при необходимост) може да се провери дали кодът е оригинален или подменен.
51
3
 
6
 
! Отговори
Ралица преди 2 месеца
Нищо и никого не защитавам не желая едни кресльовци самообявили се за бели непорочни да ми Забраняват да ме Репресират да ме Задължават България е демокрация или вече със сила едни принуждават други да мълчат и стига с този Борисов интересува ме България и животът тук от 2 год държавата е потънала а вие се карате за бюлетини не ви ли се струва глупаво Киро ми забранява изборът Киро ми забранява Демокрацията тук и ме принуждава
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ държи кода. Кой е ГЕРБ, че да държи кода? "Властелинът на кода" и "Шифърът на Боко" прави корекции с химикалка на кода.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гербодепесарите си взеха кода, но не разбират къде се драска с химикал по него, за да го направят невалиден за другите партии.
48
3
 
4
 
! Отговори
Оява от Киро Простот преди 2 месеца
Търся квалифицирани програмисти за коректура на анти американски резултати от гласуване!
47
0
 
3
 
! Отговори
ВетЪра на ПодМЯНАТА преди 2 месеца
ДО 53 А кой гарантира че униформените са полицаи /охранители които пазят машините ? След ареста на гербаджийте ,та и по тяхно време не е сигурно кой раздава заповеди , носи отговорност! Напълно е възможно да се облекат като полицаи /охрана и да влязат и съвършат каквото трябва . Машината е управлявана чрез зададени команди от човек (човешка намеса ).Колкото машината зависи от човек толкова и хартиения вот ! Гаранция няма .В ЕС НИКОЙ НЕ ГЛАСУВА С МАШИНИ
46
3
 
2
 
! Отговори
Има разлика преди 2 месеца
До Гирманка: Да, техните машини не отпечатват разписки. Тук всеки може да си види разписката и как е отчетен гласът му, а освен това накрая разписките се броят.
45
4
 
3
 
! Отговори
До Ралица преди 2 месеца
Ралица, знаем, че не можеш да мислиш сама и затова така яростно подкрепяш еднокнижника, макар и с цената на големи глупости. Нали знаеш, че машините ги купи той. А полза от хартията имат само неграмотниците, продажниците и глупа.ците. То за това и ти така ги защитаваш сигурно.
44
2
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 месеца
До Анонимен 55: "то наличието на частен собственик на машини чрез които се разпределя баницата моментално предполага манипулиране на вота". ............................................... По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш? Не е ли ясно, че не е важно кой ги притежава, а кой и как контролира използването им. Жалка работа сте това, гербаджийските т'ролове. Само г'лупости ръсите от сутрин до вечер.
43
1
 
7
 
! Отговори
Гирманка преди 2 месеца
Тук Върховният съд забрани гласуване с машини, защото процесът на преброяване не можел да се проследи без да има човек технически компютърни познания!
42
5
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 месеца
До ЧИТАТЕЛ: Читател си ти, но на това, което ти изнася. И в ЕС гласуват с машини - изцяло в Белгия, частично във Франция. А машините ги купи правителството на ГЕРБ. Възможно е в ЕС само в Белгия да гласуват изцяло с машини, но със сигурност само в държави от третият свят в такива мащаби се купуват гласове, както у нас това правят ГЕРБ и ДПС. Затова точно на тях най-много им пречат машините. Цели ромски махали на предните избори не излязоха да гласуват, защото не можаха да си продадат гласа.
41
6
 
2
 
! Отговори
От хартията преди 2 месеца
Полза ще имат само ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ пак ще си платят на махалите да задраскват квадратче по команда, а същото ще направят и ДПС с техните избиратели, които даже не могат да четат и говорят на български. Като добавим и добре усвоените от тях практики на фалшифициране на бюлетини, протоколи, фалшиви такива, мъртви души и всякакви други доказани практики и хоп - на тези две антибългарски партийки резултата ще им е рязко нагоре. В добавка и ниската избирателна активност и сбогом надежда за по-добро
40
2
 
1
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До ВетЪра на ПодМЯНАТА: Така, с отвертка всеки може, няма нужда да е професор. Но машините са запечатани и се охраняват. А и винаги може да се провери дали кодът е оригинален или променен. А хартиената бюлетина съвсем лесно става невалидна. Едно драсване, малко боя на пръста на този, който ги брои и "неправилният" глас е елиминиран.
39
3
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 месеца
Световната практика на цивилизованите страни допуска тези два начина и още други, поща, интернет и т.н. Само Венецуела успешно печели изборите с тях. Няма пречка да се използва хартия, а иначе всеки метод може да се манипулира. Важен е контролът. Но твръде съмнителен е истеричния вой срещу хартията. А в Германия конституцията забранява електр. гласуване.Очевидно накои си готвят оправдание за бъдещо изхвърляне от парламента.
38
4
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
БСП правят голяма грешка с подкрепата на хартиената бюлетина. На предните избори от ромските махали масово не гласуваха защото не можеха да си продадат гласа. На следващите избори ако се гласува с бюлетина ГЕРБ и ДПС ще им купят гласовете, както е ставало винаги. БСП я увеличат малко с гласовете на пенсионерите я не. И когато се види ясно, че са върнали пак ГЕРБ на власт (със скрита патерица ДПС) как ще се оправдават тогава. Бяха ги легитимирали като партия на промяната, а тогава какви ще бъдат?
37
1
 
2
 
! Отговори
ВетЪра на ПодМЯНАТА преди 2 месеца
Дааа това да го разправя на американците 2016 на предварителните избори за кандидат за президент . Професор от Принстънски университет вНю Джърси,САЩ тогава си купи една от машините за вот и не не я хакна онлайн през база данни на ной , не не я хакна като използва супер сложен зловреден код ,а го направи с отверка и просто смени не заварените към главната платка ROM чипове с такива с различен фърмуеар (програма ),По този начин с новите чипове с нова програма дори на малко машини може да се измести вота като се отчитат "правилни " гласове за партия и не се отчитат на другите парт
36
0
 
1
 
! Отговори
Парична награда преди 2 месеца
Да се обяви парична награда за този, който меже да промени кода или записани резултатите от гласуване без да отвори машината. Една зала, десетина машини и да дойдат тези, които твърдят, че могат да направят тази манипулация. Няма да се намери такъв, който да успее да го направи. Да повреди машината - това. Но да промени кода или записаните данни без да отвори машината - не.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като няма как защо милиционери пазят машините две нощи преди вота?