НС ще обсъди проекта на декларацията на ПП в петък

Ако парламентът не я подкрепи, "Промяната" ще върне неизпълнен мандата
32
НС ще обсъди проекта на декларацията на ПП в петък
Снимка: БГНЕС

Депутатите включиха в програмата си за седмицата проекта на декларация на ПП. Тя ще бъде обсъдена в петък като точка втора.

От ПП обявиха, че ако декларацията бъде подкрепена от НС, ще върнат папката за съставяне на кабинет с имена на министри. Ако обаче няма нужното мнозинство в парламента, те ще върнат неизпълнен мандата.

Проектът на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане, беше внесен от НС вчера.

Още по темата
В предложеното проекторешение са посочени четири основни приоритетни национални цели, които са - развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

"Обединението около тези национални цели би ни приближило към постигането на нашата обща цел: развитието на България като справедлива държава с висок жизнен стандарт и иновативна конкурентна икономика, подкрепена от високообразовано, здраво, съзидателно и солидарно общество от свободни граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за бъдещето", посочват от ПП.

От ПП предлагат наваксване на закъснението и ускоряване на работата по приемане на всички законопроекти и мерки, свързани с реформите по националния План за възстановяване и устойчивост.

Сред другите искания са с намаляване на административната тежест при инвестиционни проекти, вкл.чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите, гарантиращи повече гъвкавост в привличането на инвестиции и въвеждащи критерии за производителност и добавена стойност на инвестициите, от чието изпълнение да зависи размерът на държавна подкрепа, запазване на текущите данъчни ставки, но въвеждане на допълнителна солидарна вноска за облагане на свръхпечалбите в сферата на енергетиката ицелевото й преразпределение в помощ на бизнеса и битовите потребители, развитие на „образцови професионални гимназии“ във всички региони – с подходяща материална база, квалифицирани учители и дуално обучение съобразно регионалните потребности от кадри, подобряване на материалната база и на учебните програми във висшите училища в координация с бизнеса за привличане на студенти в специалности с доказан недостиг на кадри на пазара на труда.

От ПП настояват за електронно управление и модернизация на администрацията, дигитализация на системата на здравеопазването чрез въвеждане на националната здравноинформационна система в пълен обхват,  дигитализация на ваучерите за храна, облекчаване на условията за дистанционна работа и регламентиране на правата на работещите дистанционно, намаляване на тежестта върху работодателя при отпуск по болест на работника или служителя: да поема 70% само за първите 2 дни от отпуската при временна неработоспособност.

Приоритет на ПП е и актуализиране на програмите за модернизация на Българската армия и създаване на инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчивост на отбраната с разчет разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП, реформиране на КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС, с ефективен механизъм за установяване на конфликт на интереси и на корупционни практики, създаване на работещ механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му от независим съдия, както и за подобряване на досъдебното производство съгласно препоръките на Венецианската комисия.

Сред другите дейности в проекта на декларацията са осигуряване на енергийна независимост чрез развитие на разнообразни енергийни източници, вкл. на ВЕИ, осигуряване на допълнителни количества газ, разширяване на хранилището в Чирен, качествен ремонт на ПАВЕЦ „Чаира“ и обсъждане на перспективите за нови ядрени мощности, допълване и прецизиране на регулаторната рамка за приоритетно развитие на възобновяемите енергийни източници – слънце, вода, вятър, хидротермална енергия, водород, биомаса и биогаз, въвеждане на пълна прозрачност и професионализъм в управлението на горите чрез изграждане на единно самостоятелно горско ведомство.

От ПП залагат и на въвеждане на европейските препоръки за минимална работна заплата в страната в размер на 50% от средната работна заплата до края на годината, преодоляване на дефицити в сегашната система за индексиране на пенсиите, въвеждане на модифицираното швейцарско правило: по-високото от ръста на осигурителния доход или от ръста на индекса на потребителските цени, увеличаване на вдовишките пенсии на 30%, приемане на дефиниция за енергийна бедност и въвеждане на таргетирани енергийни помощи и компенсации.

Като част от усилията за преодоляване на демографската криза ПП предлага увеличаванена еднократната помощ при раждане: за първо дете – 500 лв., за второ дете – 1000 лв., за трето дете – 1500 лв., за всяко следващо – 200 лв.; за майки-студентки – 8500 лв., увеличаване на размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, осъвременяване на учебните програми в училищното образование, промяна в методиката за оценяване на учебниците и обогатяване на образователния „облак” с безплатни електронни уроци, видеоматериали и тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
От софийския затвор преди 1 година
Ние в петък ги чакаме шмекерите от ПП да ги правим невести
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката мини политикът с пискливия, мутиращ глас Минчев, пак си умира от смях, кокто на председателското на парламента място си бе покрил лицето с хартиени листя смеейки се в захлас, докато ограждаха с железни решетки НС. А той незнаел...
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
22 Ха,ха, ПП отказаха оръжие за Украйна, не гласуваха присъединяването ни към Шенген и новите Ф16. При това, преписаха програмата на ГЕРБ и взеха от Борисов идеята за декларация. Некадърници. Срам. Какви евроатлантици са това?
21
2
 
6
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
В петък очаквайте постоянната "премиера" на вечния сериал "Нищото на нищоправците".
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е нормално такива като тоя на снимката да са в парламента. Дори му е много портиер да е. Скандално и обидно. То си личи просто че не е човек дори а бот от матрицата.
19
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Аз лично желая ПП да направят правителство и вкарат, като истински евроатлантици, евпоатлантическа българия във война, за да помогнат на дело на ЕС и НАТО. Все пак над 90% гласуват за това. ПП. И мобилизация на 50 000 евроатлантика ще е добре дошла за България.
18
4
 
11
 
! Отговори
реалист преди 1 година
С кои очи тия хора са още в България след това,което ни причиниха?
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има миукаши в Парламента България ще върви само надолу .Миукашите идват от региони доказани през вековете с друга валута и друго знаме .Благодаря ,но пред историята у боговете мълчат .
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 Асан, ле лей колко си прав, но си е истинска фантастика в момента!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дипломирания Дриш льо в центъра на снимката не мога да го гледам! Е такива управляват България! Това са хора, които не са видяли производствена фирма отвътре, не са вършили никаква работа и един пирон не мога да забият, но пирони в ковчега на България всеки ден набиват! Докога Гай Бан ьо ще чака и не излезе на улицата?
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко обяви че ще подкрепи ДъБъ,циркове те за пред публиката продължават.Каквото каже кака Херо Мустафа ,тъй става.За какво си мислех те всички летяха до Америка ?
13
5
 
4
 
! Отговори
да преди 1 година
ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА! ....и се махайте всички! нов плет с нови колове се прави!
12
3
 
7
 
! Отговори
Агале агале преди 1 година
Защо чак в петък, след като резултата е ясен! Подкрепена от дб, общо са 70 депутата. Липсват 51!! А, забравих, че заплатите вървят, което е основното за събраните нищоправци.
11
4
 
7
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Тия американски агенти докога ще ни правят на маймуни?Да връщат мандата и да изчезват за там откъдето са дошли тези престъпници
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Тошо навремето управляваше с около 10 души и България процъфтяваше като населението беше близо 9 млн. строяха се жилища, фабрики, заводи изнасяхме продукция, нямаше безработица. А сега 240 депутати отделно министри и България намалява у умира. Тези не мислят за народа, а колко да открадне.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП евроатлантическа социална кара хиляди българи да бягат като пилци от родината ха ха ха и да и другите партии са същата кайма миризлива
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А няма ли да се обсъде аферата на ПП с Джемкорп, където Кирил Петков се опита да продаде цялата ни енергетика на една офшорна компания в Сейшелските острови?
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спешно намаляване броя на тези храненици на 120 човека. НАмаляването на месецчното им възнаграждение до размера на минималната работна заплата. ХА тогава да видим ,дали куцо кьораво и сакато ще иска да става депутат.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партия Попфолка Продължава ще внесе декларация да ви управляват с Чалга по телевизора и радиоточката! Телевизия 7/8 ще е новия ви държавен вестник! В името на народа, Чалгата е закон!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Декларация от шарлатани не си струва хартията на която е написана.