Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу ГЕРБ-СДС с 26,6%

ДПС и "Възраждане" се борят за третото място
Обновена: 10 мар 2023 14:21 | 10 мар 2023 14:21, Камелия Цветанова
198
Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу  ГЕРБ-СДС с 26,6%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", което е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети.

Още по темата

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори –
доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

*****
Изследването на "Галъп" е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: ДПСизбориГЕРБпп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Оспорваната битка" варира в зависимост от това, коя агенция е провела изследването си. Ако то е реално и от агенция, която не е на грантовската хранилка и Козяк, тогава ГЕРБ е заслужено, на първо място.
146
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко но от всичкото ЗЛО в БГполитиката, Бокото о ГЕРБаджиите са по малкото ЗЛО такова! Лично мнение!
145
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко требва да си гламавв за да гласуваш за киро и асен и ристо лодкара - тея ни въвличат във война ,който иска да се бие да ходи наемник ,да му отнесе главата някой 7.62 милиметров, да не споменаваме че при тех всичко стана 2 по скъпо
144
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 150, никой не им вярва и никой не ги избира тези жалки марионетки, които ни управляват. Те се самоизбират, чрез купен вот, чрез финансови инжекции от посолствата, които доят България, чрез фалшификации на вота и т.н. ... Не на последно място тези негодници влизат във властта чрез шуро-баджанащина и по партийна принадлежност - все пак партия ГРОБ за повече от 10 години назначи роднините си до 10 коляно във властта, да лапкат и те гласуват това да продължи.
143
6
 
14
 
! Отговори
27.2% преди 1 година
Тотално излъгани от шарлатаните.
142
0
 
4
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
Тъй като всички парламентарни партии са по същество неолиберални и се различават само по посоката на навеждане, още две години избори с липса на избор и Народът ще последва първият фюрер, който обещае ред, стабилност и просперитет, с "известно количество" репресии срещу инакомислещите. До там ще ни докарат.
141
9
 
21
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА преди 1 година
Украйнците които гласуваха за Зеленски са вече напълнили гробищата! Внимавайте и вие за кого ще гласувате, за да не ви се случи и на вас това!
140
8
 
20
 
! Отговори
ПРЕДУПРЕЖДАВАМ преди 1 година
Внимавайте за кого ще гласувате, за да не се налага след време да реват децата ви за ВАС на гробищата след като загинете по украйнските степи! Тези партии които пращаха оръжие за украйна, утре ще ви мобилизира и ще ви прати ВАС на фронта, защото въобще не им пука за ВАС!
139
3
 
1
 
! Отговори
ПРЕВРАТА ЗА ТЕНКЮ преди 1 година
КОГАТО ДОЙДА, ЩЕ ВИКАШ WOW HOW GREAT SUCCESS COMES TO US!...
138
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 45 години съм и никога не съм искал да емигрирам,исках живота ми да мине в България. Ако сега видя ,че избирателите колкото и малко да са като процент дадат управлението на,,евроатлантиците ,стягам куфарите и не поглеждам назад повече.Тогава няма вече надежда за този народ ,крадяха ни,унижаваха ни,обиждаха ни,разсипаха всичко в тази държава,армия ,икономика,промишленост ,образование,медицина,селско стопанство..и ако продължавате да им вярвате ..Бога ми,няма спасение ..
137
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние българските просттаци ще гласуваме за КОНСТАНТИН от възражданетоТой ще преоснове БългарияПреди гласувахме за атака
136
3
 
9
 
! Отговори
Извода преди 1 година
Българина иска НЕКСО и ПАРАПЕТКАТА с Културиста
135
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Копейката не тряя а работи...
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано Чалгаджийте имат 3,99%
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОМЕНИ ГОСПОДИ ДУШАТА НА ТВОЯ РАБ КОЛОНЕЛЪТ КОЛЕВ И ДАЙ ПРОШКА НА ГРЕХОВЕТЕ МУ. АМИН.
132
8
 
12
 
! Отговори
Тенкю за ПРЕВРАТА преди 1 година
След хиляда мъчителни опити да се смачка ГЕРБ, те пак втори! Преврати, подмятания за пътища, магнитски, няма братко, първи или втори. Най-лошото е, че президента умишлено дели дясното, за да може да прокарва руските интереси и да съсипва държавата. Ако не беше той, шяхме да сме в шенген и от 2024 в еврозоната, сега ще си хапем ггъъззааа! Иначе ПП много ппростти и те, ГЕРБ и ПП 60% демократи и с 20% русофили ще влезем в СССР. 2. Непростимо за тия лъжци, разделяши дясното. Магнитски за НЕКСО?
131
8
 
26
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Ако, подчертавам, "ако" ПП и ДБ спечелят изборите на 2 април, този народ си заслужава съдбата, мизерията и нищетата, в която ще потъне още по-дълбоко!
130
3
 
10
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Драги сънародници - българи,не се надявайте на някаква положителна промяна!? Няма да ви изброявам причините защото ще ме цензурират!? Не се надявайте на нищо,каузата е загубена!
129
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят ни за голяма фалшификация, реално е въпрос дали въобще ще преминат бариерата военнолюбците.
128
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умен народ сме - пак ще си изберем същите. Браво !