Професия "политически трол": 1200 лв. месечно за 20 поста на ден

Инфлуенсърите пък взимат далеч повече за промотиране на партии
466
Професия "политически трол": 1200 лв. месечно за 20 поста на ден
Снимка: БГНЕС

1200 лв. за двадесетина поста на ден в социалните мрежи - такава е минималната заплата за политически трол в условията на предизборна кампания този месец.

Оказва се, че много от политическите партии съзнателно прибягват до използването на подобни услуги онлайн, пише "24 часа".

Официално кампаниите им минават през традиционни и нови медии, с които партиите сключват договори и всички те по закон са публични. Неофициално обаче търсят и онези "сиви" източници на информация и мнения, които също имат способността да влияят на решения и избори.

Политическите сили избягват сами да купуват тролове, затова предпочитат да го правят през агенции. Цената е между 40 и 60 лв. на ден, като често има и допълнително възнаграждение за лидерите на групи, както и за авторите на посланията, известни повече като "опорки", разказват специалисти.

В битката за вота често се включват и инфлуенсъри - известни личности, които са лидери на мнение по определени теми. Те могат да бъдат и експерти - лекари, инженери, когато темата е конкретна. При тях обаче заплащането е съвсем различно.

Известните получават най-малко по 5000 лв. месечно, за да рекламират нещо конкретно, докато експертите, които обикновено не са популярни, вземат 1500-2000 лв. Такива са парите, когато става въпрос за реклама на продукти. За прокламирането на партия или политически възгледи обаче сумите са доста по-високи и се договарят пряко, като инфлуенсърът не афишира това, което прави, т.е. прави скрита реклама.

Пиар услугите също поскъпват с около 30%, когато става въпрос за политика, обясняват запознати с ценоразписа. Причината е, че работата е интензивна, а залогът - голям.

Същевременно по време на парламентарни избори наетите пиар агенции не са чак толкова много, както при местни избори. Тогава обикновено се включват повече, тъй като и работата е по-малко централизирана.

Парите за пиар обаче никак не са лесни, още повече че съществува и рискът дали агенциите изобщо ще си ги получат. Практиката досега показва, че политическите сили понякога не си плащат борчовете. Печалната слава е най-вече за малките нововъзникнали партии и за онези, които не успеят да минат 1%. Големите политически сили като правило са изрядни платци, казват пиари.

Заради всички тези проблеми и най-вече заради опасността от фалшиви новини, пробутвани от тролове покрай изборите, 5 организации на комуникационните агенции у нас се обявиха против платените коментатори в мрежата, като подписаха нарочна декларация.
 


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
0
 
0
 
! Отговори
СИМИТЛИЧАНИН преди 1 ден
Я КАКВА БИЛА РАБОТАТА, А АЗ СИ МИСЛЕХ ЧЕ В КАРЛУКОВО СА ПУСНАЛИ БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ И БЕЗПЛАТНИ ЛАПтопЧЕТА
426
0
 
1
 
! Отговори
Странджата до 427 преди 1 месец
Я у лево ! Ниско ниво си братчет не се мери с батковците !
425
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Странджата
За 1200 лв не си заслужава да ставаш толсова голям шут и лизач. Давай го по професионално. Ако го правиш без пари, то тагава си за съжаление и спешна медицинска консултация. То не че и другият Боби и по-добре. Тука сте 5-6 екземпляра, които имате нужда от медицинско обслужване.
424
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно затова троловете им са такава жалка картинка и само излагат работодателите си - щото пак роднини и приятели си назначават, дето не ги бива, ама да се уредят там да взимат парички. Класика...
423
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ама не казват как да си намериш такава работа

Пак връзкари само май ?
422
2
 
7
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 месец
А бе я тука запознатите с последните тарифи да кажат какви са ,че и аз ги псувам герберите безплатно/ по съвест/.
421
11
 
2
 
! Отговори
Странджата преди 1 месец
Какви тролове какви 5 лева бре! Пак ще има мандат на Борисов ! Набийте си го в червените опозиционни кратуни ! Ако пак почнете с магариите на Орлов мост тоя път няма да ви гали с перце !
420
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
да...колко тъжно,учителя и той та фили та фоби...за оцеляването на България иде реч,за животите и на вашите деца...разделението и обслужването на чужди интереси обричат и вашите деца на робство и смърт...бедни духом...учители завършили кърджали ДС прогимназията...позор и престъпление
419
3
 
3
 
! Отговори
До до троловете преди 1 месец
Да, другарят Байдън ще види сметката ни, и ще ни я плати, нали за това работим !
418
1
 
8
 
! Отговори
тролев преди 1 месец
значи един трол взема колкото тролейбусен шофьор аз предлагам чуждата дума инфлуенсър да я заменим с българската наклонахуйник за да говори нещо на аудиторията
417
1
 
6
 
! Отговори
!!! преди 1 месец
Ще има ли изпит по обща култура и правопис? Аз предлагам да има такива изпити. Срамота е като чета какви участници се допускат да пишат във форума. То бива демокрация, бива ама...
416
4
 
11
 
! Отговори
до троловете преди 1 месец
Пишете колкото искате не. щастници, Байдън ще ви види и на вас сметката, скоро ще изчезнете яко дим...
415
3
 
18
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 месец
Къде да си подам молбата и автобиографията?
414
2
 
3
 
! Отговори
до 414 преди 1 месец
И ти се изпусна в списъка, ама ти си от тия дето и пари не взимат....хахахахха злетак
413
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ужасена, нагласена, закрепостена и т.н. ... - ена?
412
10
 
24
 
! Отговори
Миризлив гербер преди 1 месец
Почвам ги поименно тук >
-Чебурашка
-Калеко Алеко
-Тонката
-Зозо
-Професора
-Пияница мистик
-Чиновника
А всъщност са само 2-3 ибрикчии на вечно накъкания лъжец от Банкя
411
5
 
13
 
! Отговори
БайКольо преди 1 месец
За такива "новини" трябва да има съд и ефективни присъди от по 20 години затвор.
410
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пари имат само гр0барите, те най крадат, следователно троловете са само техни
409
0
 
19
 
! Отговори
Без пари преди 1 месец
Абе язе ги списувам по 50 бройки на ден,чисто без пари.
408
1
 
11
 
! Отговори
Тролове и Тролки преди 1 месец
Здравейте - доста примамливо е като занимание тролстването...
Според така изложеното.

Спонсорирани публикации