Ставри Калинов представи уникален монумент на хан Аспарух

Изкуството е лечение за човечеството, смята скулпторът
15 яну 2021 14:34, Ния Христова
64
 
Изкуството е връзката на човека със света, с миналото, с бъдещето. И за да не се изгуби човекът от новата ера, той продължава твори, за да помним началото. Защо в България няма монумент на Хан Аспарух и ще се промени ли това благодарение на скулптора и художник Ставри Калинов?
 
"Този проект е на близо 15 години. Монументът не се променя и е символ на нашата държава", каза за Bulgaria ON AIR скулпторът.
 
Той цели да има голям монумент на хан Аспарух у нас и съжалява, че все още не сме го направили.
 
"Символът е такъв, че човек би трябва да живее в едно, а вътре ще бъде вечният огън, златото пък символизира светлината", посочи той.
 
"Копието сочи, че трябва да пазим земята, а не да ходим в Космоса", обясни скулпторът.
 
Ставри Калинов намира идеята за интересна - монументът няма гръб, а всеки човек трябва да има свой символ.
 
"Изкуството е лечение за човечеството. Личността е човечното, а не обществото. Който е влизал в ателието ми, си тръгва нов човек. 99% от колегите се изчерпват и не знаят какво да правят", обясни известният скулптор.
 
Той е на мнение, че човечеството се самоунищожава. За живота трябва да се говори по един начин, а в момента то се е разделило в това отношение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Да съборят *** и да направят там паметник на Хан Аспарух. И без това *** е превърнат в градска тоалетна от благодарният български народ :)))))))))))))))))))))
58
1
 
0
 
! Отговори
Анономен 13 преди 3 години
мн е грозен :( иначе добра идея
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ставри Калинов е майстор на малките пластики, сюрреалистични скулптури, в малък формат, за монумент, трябва да се обърнем към друг автор. Защото, наистина е крайно време, да има още паметници на Аспарух, освен този в Добрич, който никак не е лош.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НикиУспокой се, няма да стане!
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикво, всяко авторско произведение е уникално! Даже авторските копия! Откъде ви намериха такива, уникални, но доста приличащи си?
54
1
 
3
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Маха се (премества се) ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ и се построява внушителен комплекс на българските владетели. И не забравяйте, че тази България е 12-тата известна българска държава. Това трябва да се знае и тук, и в странство. И да се възвеличи. А този "велик монумент" ми прилича на паметник на дон Кихот и Санчо Панса, и на т. нар. съвременно виждане.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на тоя кон опашката изглежда повече като копие забичено в г-аи е така вдигната все едно ще ... прави ако
52
0
 
4
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Едва ли това хилаво същество на хилав кон ще събуди някакво патриотично чувство у някого.А копието сочи посоката - надолу. Не е добре. А и символ на българите от онзи период е лъкът и мечът, с които сме си извоювали мястото под слънцето.Абе... мани-мани!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният некадърник от времето на соца
50
2
 
1
 
! Отговори
Куку преди 3 години
Мисля,че трябва цяла композиция от всички братя.Единство от Волга до Рим.
49
1
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
бе кви 33 метра къв Исус ве по време на Аспарух веееее ?!?!?
48
1
 
5
 
! Отговори
Хер Вернер преди 3 години
Тоя "паментник" е подходящ за Дрисниленд. Може да пусне и едно влакче на ужасите в него.
47
0
 
7
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Относно скулптурата, прилича ми на 'Дон Кихот', а не на мъжествен предводител.
46
0
 
2
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Специално проверих, монумент идва от латински и значи - да напомня, което си е на български паметник. Коренът е един и същ, така че да не се прави на голям лингвист.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ставри не го слуша главата от време оно...
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 34Абе местното население вдига на няколко пъти възстания срещу Византия,така че,кой е поробителя и кой освободителя и дали Византия е законния наследник,малко е спорно,даже има и славянско възстание срещу Византия.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега му погледанах другите творби, има талант на склуптор, но много мрачна и негативна енергия е събрана в него, творбите му са крайно депресиращи,даже психопатични, не се учудвам,че е останал без работа и забравен от всички,всичките му неща са мрачни и депресиращи!Включително и този дръглив кон и конник ги е изваял така,сякъш току-що са излезли от Освиенциум!
42
1
 
0
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Що си мислиш ,че не ги зная тия неща.Давам ти друг ъгъл на мислене и виждане,а не само папагалските фрази от учебника по история.Каквото и да е правил Кубрат и после Тервел,Аспарух си остава враг на империята заради погромите и убийствата.Факт!
41
0
 
3
 
! Отговори
Объркан преди 3 години
"Той цели да има голям монумент на хан Аспарух у нас и съжалява, че все още не сме го направили." Нещо се е объркал великият скулптор и художник! Явно не е ходил в Добрич или Стрелча, където монументите наистина са впечатляващи. Според моето мнение, неговата творба е красива, но не олицетворява хан Аспарух.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СандоНа мен пък коня с тази опашка,ми прилича на дявол и на кон и конник без глави!