Анимационният филм "Тик-так" е селекциониран за награда в Дрезден

"Тик-так" ще открие 10-ия Фестивал на европейските копродукции "Евро филм фест" /ЕФФ/ тази вечер в кино "Люмиер"
6 май 2005 08:43,
Анимационният филм "Тик-так" е селекциониран за награда в Дрезден

Анимационният филм "Тик-так" на Борис Десподов е селекциониран за наградата  на публиката на Дрезденския кинофестивал, съобщи БТА. Гласуването е  по Интернет на адрес: www.shorts-welcome.de.

"Тик-так" ще открие 10-ия Фестивал на европейските копродукции "Евро филм фест" /ЕФФ/ тази вечер в кино "Люмиер".  "Никога не е ясно откъде ще долети любовта, същото важи и за изневярата", лаконично представят от екипа 6-минутния филм, участвал с  успех на фестивалите в Монреал, Лайпциг и Дрезден през 2004 г. Сценарият е на Андрей Кулев, музиката - на Иво Паунов.

"Тик-так" е създаден с подкрепата на Националния филмов център. Центърът е инициатор и организатор на "Евро филм фест" със съдействието на  Министерството на културата и туризма, НДК, българското бюро на "Медиа плюс", Българската национална филмотека, БНТ, "Про Хелвеция", посолствата и културните центрове на европейските страни в София. Патрон е Столичната
община.

На официалното откриване тази вечер ще бъде показан и
игралният "Студена светлина" на Хилмар Одсон, копродукция на Исландия, Норвегия, Великобритания и Германия. Между отличията на филма от международни фестивали е наградата за най-добър актьор на Ингвар Сигурдсон - в ролята на 40-годишен мъж, който се върти в капана на всекидневието, преследван от ужасяващи видения.

"Студена светлина" е сред 13-те заглавия в състезателната програма на ЕФФ заедно с "Акордьорът" на Кира Муратова с Алла Демидова, "Амин" на Коста Гаврас с Матийо Касовиц, "Да бъдеш Джулия" на Ищван Сабо с Анет Бенинг и Джеръми Айрънс.

Режисьорът Станимир Трифонов е председател на журито, в което са още младият му колега Цанко Василев и критикът Андроника Мартонова.

Конкурсът е една от новостите в юбилейното издание на фестивала, който тази година ще бъде малко по-рано от обичайното време - от 6 до 12 май, за да съвпадне с Деня на Европа - 9 май, и 60-годишнината от победата на антифашистката коалиция през Втората световна война.

Повечето от филмите в афиша на ЕФФ имат престижни награди от други форуми и почти всички идват само за фестивала. Останалите програми освен конкурсната са Панорама Европа, Фокус Украйна, Документално кино - за първи път в рамките на фестивала, също с нашумели заглавия в жанра, които ще бъдат показани безплатно в Дома на киното.

Основните прожекции са в кино "Люмиер". "Одеон" и  Руският център ще покажат панорами по повод 60-годишнината от края на Втората световна война. Между заглавията са "Влакът" на Джон Франкенхаймър, "Зарево над Драва" на Зако Хеския, "Звезди" на Конрад Волф по сценарий на Анжел Вагенщайн, "Летят жерави" на Михаил Калатозов, "Извисяване" на Лариса Шепитко, "Освобождение"
на Юрий Озеров. Съпътстващи програми ще има също в кино "Център" и Евро-българския културен център.

Пет български филма от 90-те години, копродукции с други европейски страни, ще бъдат представени в кино "Арена" като опит за завладяване на нови територии и публика за ЕФФ, по думите на организаторите. Прожекциите са своеобразно продължение на фестивала - от 13 май в мултиплекса могат да се видят "Закъсняло пълнолуние" на Едуард Захариев, "Опашката на дявола" на Димитър Петков, "Писмо до Америка" на Иглика Трифонова, "Приятелите на
Емилия" на Людмил Тодоров и "След края на света" на Иван Ничев.

Част от фестивалната програма ще гостува в Севлиево от 16 до 20 май - друга новост в юбилейното издание на ЕФФ.

Традиционен за фестивала е работният семинар с участието на наши и чуждестранни режисьори, сценаристи, продуценти  и други експерти. Тази година темата е  "Сценарият - по пътя през границите" - на 8 и 9 май в зала "Мати" в НДК. Между лекторите са Фиона Хоу и Гарет Джоунс от Великобритания,  Юрген Зайдлер от Германия, Изабел Бланшар от Франция.  

Сред гостите на фестивала ще бъдат и президентът  на фонда "Евроимаж" Жак Тубон, именити режисьори като Юрий Илиенко /Украйна/, който ще представи скандалния си филм "Молитва за хетман Мазепа", Али Йозгентюрк /Турция/ с "Време за чувства", с българско участие, Борис Митич /Сърбия/ с два документални филма - отрупаният с награди "Хубавата Даяна" и "UNMIK TITANIK".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание