Ариан Аскарид: Холивуд ни засипва с промоции, но по-важно е всяка страна да разкаже за себе си

Френската актриса ще представи "Снеговете на Килиманджаро" в Дом на киното
8 мар 2012 15:48, Петя Славова
2
Ариан Аскарид: Холивуд ни засипва с промоции, но по-важно е всяка страна да разкаже за себе си
Ариан Аскарид в кадър от филма "Снеговете на Килиманджаро". Снимка: София Филм Фест

„ЕС е на път да стане най-големия производител на филми в света.” Това обяви на специална пресконференция, организирана от София Филм Фест, киноведът Антония Ковачева. Тя изнесе официални данни, според които в съюза са произведени 1233 филма. Над 800 от тях са игрални и над 300 пълнометражни документални продукции.  Специалистът сравни ситуацията със САЩ, където се правят около 850 игрални проекти. Данните са за 2010 г, тъй като за миналата година още не са обработени. В същото време приходите в Европа от кино са над 6 милиарда и 300 милиона евро. В САЩ са малко повече – над 7 милиарда.

„Това означава, че ЕС има огромно количество филми, но поради факта, че този съюз се състои от 27 държави, които говорят на различни езици, не получават необходимото разпространение” допълни Антония Ковачева. Така пазарният дял на европейските филми е едва 25 %, а този на американските филми е 68 %. Подобна статистика се получава, тъй като законодателният процес на ЕС не може да борави добре с разпространението си и не си дава сметка, че именно чрез изкуството (в това число и киното) всяка страна може да разкаже най-добре за себе си и да покаже идентичността си.

Именно това е и една от причините за появата на наградите на Европейския парламент LUX. За тях сме чували най-вече след като българският филм „Източни пиеси” на Камен Калев стана един от финалистите през 2010 г.

Отличията са насочени главно към разпространение на филма победител. Призът е за стимулиране на най-доброто, което е произведено не само като художествен факт, а и като тематика, която отразява най-съществените проблемни точки в процеса на интеграцията на различните държави и националности в ЕС.

„Самото европейско кино в момента преживява труден период. Таланти има, но проблемите са свързани с разпространението. Филмите трудно стигат до публиката.”, допълни и Мира Сталева, заместник директор на София Филм Фест и българският представител в международното жури за наградата LUX.

На 8 март от 18.30 часа може да видим последният победител на отличията „Снегът на Килиманджаро” на Робер Гедигиан. Прожекцията в Дом на киното ще бъде представена от актрисата Ариан Аскарид, която играе главна роля във филма. Самата тя обясни по време на пресконфренцията: „За мен е изключително щастие, че получихме наградата LUX. Искам да поздравя хората, които са в основата на тази инициатива и не са част от европейския парламент, но са накарали депутатите да разгледат идеята.

Що се отнася до филма, режисьорът се вдъхнови за него след като прочете отново една забравена история. Това е дълга поема и последният стих от нея съдържа цялата поука, на базата на която е построен и филмовия сюжет. Става въпрос за бедно семейство, в което мъжът е рибар и докато той е в морето, неговата съпруга отива да навести съседката си. Оказва се, че тя е починала, оставяйки малките си деца пълни сираци. Жената на рибаря решава да ги прибере, въпреки че знае, че така ще натовари с още трудности собственото си семейство.

„Идеята е, че човек дори да живее зле, може да види друг, имащ по-голяма нужда от помощ. Важното е да прояви човечност” – разтълкува филма Аскарид.

Към края на срещата актрисата призова младите автори: „Снимайте филми, дори с малки камери, правете кино. Действайте, защото трябва да говорим за това, което ни заобикаля – времето, епохата, действителността такава, каквато е. Трябва да знаем, че холивудското кино ни засипва със своите промоции, но много по-важно е всяка страна да разкаже за себе си”.

Именно с прожекцията на „Снеговете на Килиманджаро” ще бъде отбелязана и 24-ата годишнина от учредяването на първата дисидентска организация в България. Това е станало през 1988 г. в Дом на киното с документалния филм „Дишай”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
би било хубаво да гледаме повече европейско кино, не само по време на фестивали. По моловете много глупости се изреждат, но те научават младите, че само такова кино има. свикват ги, а останалите, които си теглят филми, за да видят нещо наистина интересно, губят навика да влизат в киносалоните. става един затворен кръг