Британската инвазия в Холивуд

Все по-голяма част от най-успешните актьори отвъд Океана са от Острова
29 сеп 2012 13:19,
24
Британската инвазия в Холивуд
Деймиън Люис. Снимка: Reuters

Докато гледате изключително убедителното изпълнение на Деймиън Люис в ролята на американски морски пехотинец в „Родина” („Homeland”), трудно бихте предположили, че този актьор е прекарал детството си в едно от най-елитните училища във Великобритания – Итън Колидж.

Всъщност Люис, който получи най-престижната телевизионна награда „Еми” за изявата си като американеца Никълъс Броуди, е част от една голяма група възпитаници на това учебно заведение, които правят все по-силно впечатление в Холивуд, констатира сп. „Тайм”.

Итън Колидж е престижно средно училище, основано през 1440 година от крал Хенри VI. Считано е за средище на висшата класа и люпилня на британския хайлайф. 19 премиери на Обединеното кралство, в това число и настоящият Дейвид Камерън, редица аристократи и дори принцовете Уилям и Хари са сред възпитаниците на това училище.

В наши дни обаче в Меката на филмовото изкуство Итън Колидж се радва на популярност най-вече благодарение на филмови и телевизионни звезди като Еди Редмейн („Седмица с Мерилин”), Том Хидълстън („Тор”, „Отмъстителите”) и брилянтния Хю Лори, известен в цял свят като д-р Хаус.

Погледнато исторически, много от великите британски актьори, в това число Антъни Хопкинс, Кенет Брана и Майкъл Кейн, стигат до световна слава със смирено поведение и без натрапчиво перчене. Сега британските актьори са изключително самоуверени, нахакани до краен предел.

Как така се стигна до там, че част от британското елитно общество се устреми към Холивуд, питат от списание „Тайм”.

На първо място Итън Колидж предлага впечатляващата програма по актьорско майсторство (което изглежда някак логично, когато годишната такса за училището е 46 хиляди долара). Учениците имат на свое разположение огромна зала с капацитет 400 места, въртяща се сцена и оркестър. Гардероб, съблекални, гримьорна и осветление и озвучаване на най-високо професионално ниво плюс квалифициран обслужващ персонал са сред другите удобства.

Училището представя по над 20 пиеси годишно, включително изключително сложни за изпълнение постановки като „Доктор Фауст” на Кристофър Марлоу и „Аркадия” на Том Стопард.

Голяма заслуга за „актьорския” възход на Итън Колидж се приписва на Саймън Дорманди, който препредава богатия си актьорски и режисьорски опит на учениците. „Той се отнасяше с нас като с професионалисти”, спомня си Еди Редмейн. „Училището разполагаше с изумителна материална база и Дорманди съумя да реализира на практика това предимство”, допълва младият актьор.

Но дори учебната програма на най-високо ниво сама по себе си не е достатъчна, за да се обясни настоящият „холивудски” успех на завършилите Итън Колидж.

Несъмнено всеки възпитаник на Итън има на разположение възможност за летящ старт, тъй като парите и връзките са налице. Има и възможност да се явява на кастинги с месеци, години наред, без да се притеснява за финансовото си състояние, подсигурено от богатото семейство у дома.

Наскоро актьорът Роб Джеймс-Колиър („Абатство Даунтън”) сподели, че би желал да има комфорта на „предпазната жилетка”, която той и други представители на работническата класа като него не са имали.

Интересно е да се отбележи, че повечето актьори от Итън Колидж (наричани „итънисти”) предпочитат да избягат роли, които да се свързват с потеклото им.

Има и изключения, разбира се. 30-годишният Еди Редмейн например прави големия си пробив в Холивуд именно с роля, в която се превъплъщава в самия себе си. В „Моята седмица с Мерилин” Редмейн е Колин Кларк – красив, млад „итънист”, който се опитва да пробие в американския шоубизнес.

Но в общия случай „итънистите” се изявяват в съвсем различна светлина – те са американци с труден живот, най-често далеч от хайлайфа. Ролята в „Родина” не е първата, в която Деймиън Люис е „лошото американско момче” – в минисериала „Братя по оръжие” той играе командира на батальон майор Ричард Уинтърс.

Друг завършил Итън Колидж – Доминик Уест, проби в „голямата” телевизия чрез образа на непокорния детектив от Балтимор Джими МакНълти от култовия сериал „Подслушването”.

Неслучайно директорът на Итън Колидж заяви: „Когато HBO иска решителен, непоколебим, автентичен американски герой, инстинктът им сочи само едно – итънист".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хе хе, ами естествено, английската школа е с традиции от векове - Европа все пак, а американците до преди век са ходили с пищови у гащите и са въртели бизнес с крави (те май и сега го правят на някой места :))) А да не говорим и за режисьорите...
11
2
 
1
 
! Отговори
ЕЙДЖИН 00 СЕДИМ преди 11 години
Ми дека а наи дартиа актйор ДЖАЙМ БОНД
10
3
 
1
 
! Отговори
христо преди 11 години
аз не знам кой *** би предположил че е нещо друго освен англичанин....гледайте филма става
9
4
 
11
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До Блях: "Бляхпреди 2 часаСамо като му видиш бозавата физиономия ти става ясно, че е англичанин ..."След като ти прочетох коментара ми стана ясно че си *** като гъбено семе.
8
2
 
2
 
! Отговори
Winters преди 11 години
В "Band of Brothers" е любимия ми герой.
7
2
 
3
 
! Отговори
unemployment преди 11 години
Култура , артисти , кино без пари няма да стане , само където дори Чарли Шийн трудно се у врежда за нов високо бюджетен филм , иначе сапунките и ситкомите са ясни please stand up.
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бели хавлиени чурапети, *** смешника
5
22
 
15
 
! Отговори
Блях преди 11 години
Само като му видиш бозавата физиономия ти става ясно, че е англичанин ...
4
3
 
13
 
! Отговори
СПТУ-ист преди 11 години
Ние тук сме далече от шаблоните на запада.Итънисти.Ние тук сме "исти" от всякъде.Може да има работници с висше образование, шефове с основно.По-интересно е при нас.Хаос, абсурдност, нелогичност, нетипичност, липса на шаблони, лудост - всичко това и отгоре, сме ние.Майната им на всички други.Тук сме си супер.
3
2
 
13
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Костюма реално е син, не черен, с бяла риза, а обувките му са кафяви - не черни. Няма проблем, изглежда добре, разчупил е малко стереотипа :)
2
5
 
25
 
! Отговори
Арб преди 11 години
Да не забравяме и Том Харди, който игра Бейн в Черният Рицар Възраждане. Много ми харесва британското кино и актьори, най-вече защото не се страхуват да вложат всичко в ролята си и не са "куклички" от типа на Том Круз и тн. Дано внесат малко от тази дръзкост в американското кино.
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щатяните се изчерпаха.Да живее Европа.