Младите в киното – пренебрегнати от НФЦ

Директорът Павел Васев отряза парите на дебютантите
1 юни 2015 18:07, Петя Славова
9
Младите в киното – пренебрегнати от НФЦ
Директорът на НФЦ Павел Васев. Снимка: Булфото

Нов скандал около киното ни назрява след като на 28 май бе последният срок, в който Националният Филмов Център трябваше да оповести резултатите от пролетната конкурсна сесия 2015, разпределяща държавните субсидии за българско кино.

Оказа се, че в категорията пълнометражен игрален дебют победителят е Павел Веснаков, който е автор на най-награждаваните късометражни филми „Зевс“, „Чест“, „Парафиненият принц“, „Влакове“. Той е най-младият българин, номиниран за Европейските Филмови награди, носител на голямата награда от Клермон Феран.

Това, обаче, оказа се, нищо не означава. НФЦ няма да субсидира проекта, въпреки успешните резултати и безапелационната победа в категорията.

Новият проект с име "Спасителят в прахта" събира най-високата оценка от 526,00 точки и средна оценка 60,00 точки (за сравнение, второто място в категорията е получило обща оценка 479,50 и средна 54,14, проектът, класиран на трето място е с общ брой точки 478,50 и средна оценка 54,07).

В процентно съотношение резултатите изглеждат така: "Спасителят в прахта" печели с 90,91 %. За сравнение, най-високият резултат в категорията Игрални филми е 89,37 %. Тоест, "Спасителят в прахта" реално е най-високо оцененият проект във всички категории на тази сесия.

"Въпреки това авторът няма да получи субсидии, тъй като директорът на НФЦ Павел Васев еднолично решава да отреже именно категорията за дебюти, за сметка на категорията, в която мерят сили игралните проекти на режисьорите и продуценти с филмография зад гърба си", отбелязват продуцентите от Мувименто.

Там НФЦ ще подкрепи не три, а цели четири филма и по този начин средства за Дебют в игралното кино не остават. А по закон НФЦ има ангажимент да подкрепя освен игрални филми, и дебюти.

Авторите на победилият филм питат, ако НФЦ не споделя общественото очакване за подкрепа на дебютиращите в игралното кино, защо изобщо съществува категория за Дебют.

Междувременно, вече са уведомили сродните международни организации и чакат тяхното становище и подкрепа.

"Действал съм абсолютно в съгласие със закона, а продуцентите на филмовия проект са подвели Павел Веснаков, тъй като са кандидатствали с проекта му в категория "дебют", това заяви пред Dnes.bg директорът Павел Васев, който отбеляза, че официално в НФЦ не е постъпвало подобно отворено писмо.

"В закона за киното не се посочва късометражен, или пълнометражен е проекта", отбеляза той и допълни, че само с НФЦ Павел Веснаков има два филма. "Няма как да има награди от международни фестивали и да кандидатства за дебют", каза той и допълни, че е публикувал цялостното си становище относто проблема в сайта на НФЦ.

В него той задава въпрос как може режисьор с "европейска известност" тепърва да му предстои дебют и прехвърли вината на продуцентите на проекта, които "или са невежи и не познават ЗФИ, или умишлено се опитват да заобиколят нормите на закона".

Васев допълва, че за дебютите и за младите трябва да има отделни сесии, отделен процент от общия бюджет и задължително определение кой има право на дебют, на какви минимални условия да отговаря проекта, и да е опростена процедурата до максимум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: НФЦПавел Васев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
CABOB преди 8 години
Тоя Васев не е ли същия, дето беше директор на Народния театър и го превърна в средище на художествената самодейност?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре направете път на младите най-после. Аман от комунистически дъртаци.Тези постове в гроба ли ще си ги отнасяте. Аман от простотия. Иначе всички да ми велики професори, а като дойдат в Германия гледат като ниендерталци. Много отрасли не могат да се развиват понеже още някакви "феодални старци" киснат по удобните кресла.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да си ходят старите, дюлгеров къв *** филм направи последния - срам! всички стари да дадат път на младите - каквото са направили, направили. Стига им толкоз.
3
5
 
0
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Samo v ***-filmi gi biva,tezi mladezi.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не стефчо данаилов - той е актьор - режисьори нови трябва!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скоро имаше статия: в културата се краде повече отколкото при строежа на магистрали!всички стари муцуни митовски стефчо данаилов на *** трябва да дойдат нови хора!