Професията режисьор е и за жените

Адела Пеева събра българските в сайт
Обновена: 16 фев 2016 16:45 | 16 фев 2016 13:27, Петя Славова
0
Професията режисьор е и за жените
Снимка: архив, Булфото

Професията режисьор се е считала, предназначена за мъже. Поне във времето, когато е следвала Адела Пеева. Това не я е спряло да се занимава именно с нея, а днес режисьорката създаде сайт, в който включва информация за всичките си колежки от България.

"Жени режисьори в българското игрално кино"  събира общо 29 дами и ще бъде представен днес от 17.00 ч. в Столичната община - в залата на ул. "Париж" 1.

Основната цел е да се привлече вниманието към талантливите представителки на професията, да се популяризира творчеството им сред широката интернет аудитория и да се направи по-видим приносът им за развитието на българското игрално кино.
 
Със своите творчески биографии и филми в сайта са представени 29 режисьорки от всички поколения - от пионерите в професията Лада Бояджиева, Бинка Желязкова и Ирина Акташева до най-младата генерация - "новите надежди" на българското кино - Майя Виткова, Кристина Грозева, Ралица Петрова и Рузие Хасанова.
 
С част от режисьорките специално за сайта са заснети видеоинтервюта, а другите са представени чрез стандартните интервюта. Всички те говорят за избора си на професия и любовта си към киното, за трудностите, които срещат по пътя си, и за мотивацията, която им помага да ги преодоляват, за предизвикателството да си жена в една все още смятана за предимно мъжка професия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари