Да очакваме ли бум на български продукции?

Процесът по правене на филми е много сложен, каза Христо Дерменджиев
19 яну 2022 09:35, Ния Христова
13

Как изглежда бъдещето на киносалоните и българското кино след пандемията?

"Киното е различен начин на употреба на същия филмов продукт, който може да се гледа и по много други начини. Колкото повече напредват технологиите, толкова повече начини се появяват. Не знам защо погребваме киното. То може да съществува в симбиоза с останалите начини на употреба. Той е различен начин на гледане", коментира продуцентът и преподавател Христо Дерменджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той добави, че след толкова време затворени и след като се поуспокоят нещата, хората все пак ще искат да излизат и да ходят на кино. 
 
"Има форми за подкрепа към киното от страна на държавата. Има нов закон сега, има променени правила, тъй като имаше пропуски в стария начин на финансиране на киносалоните. Разбира се, може да се желае и повече. Киното, от културните дейности, може би е едно от последните неща, което е останало с ДДС. Много други културни дейности са освободени. За да има посещение едно място, трябва да има две условия - да е добро и да е добър продуктът. Като има хубави филми, хората ще ходят", каза Дерменджиев.
 
"Бум си има през последните години на българските продукции къде с подкрепата на Националния филмов център, къде абсолютно частни инициативи. Има много пропуски все още за това как се раздават държавните пари. И най-вече в това, когато бъдат раздадени, след това се търси отговорност на хората, които са ги получили, за да бъдат те принудени да се постараят те да направят най-добрия филм или просто да не получават повече финансиране след това или поне за известно време", обясни Дерменджиев. 
 
"Винаги, когато се зададе сесия на Филмовия център, започват едни страсти да кипят. Някои филми изненадващо започват да получават международни награди. Всеки започва да изтъква своите предимства. След това винаги има попарени надежди. В основата си причините са субективни. Киното е достатъчно широка материя, още повече, когато е само на хартия", каза на свой ред режисьорът Виктор Божинов. 
 
Неговият проект "Чамкория" не е сред одобрените проекти за държавно финансиране. Той коментира, че и двата филма, които е заснел, са с помощ на Националния филмов център и са получили милион и половина субсидия. 
 
"Чамкория" е проект, който заслужава внимание. С промяната на Закона се сменят членове на комисия. Тъжното е, че има много тенденциозност в оценяването и лично отношение", подчерта Божинов. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
До "до 5" преди 2 години
Чел съм тая история. Имам един сборник от детските ми години с такива тайствени истории. Не помня автора, но са десетина мистериозни разказа. Примера го дадох, защото БГ киното снима само драми и скука. А има доста интересни случки, от които може да излезе хубав филм
6
0
 
4
 
! Отговори
За Бога! Не, не! преди 2 години
Умолявам ви, давайте им там пари, но не им позволявайте да творят глупотевините си.
5
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Държавата трябва да финансира само образователни и документални продукции. Всички други са си на търговски принцип - инвестиции, продажби, печалби. Ако ти добър филмът, ще се гледа и ще печели. Ако не е - пари на вятъра само ... Не съм чул Холивуд да се финансира от бюджета на щатите.
4
1
 
2
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
"1968 г. Млад геолог търси уранови залежи в Родопите. Проектът е строго секретен. Придружава го местен човек като водач. Той пък е прикрит търсач на съкровища.20 г. търси скрито турско имане, на което има карта. Но то все му убягва, защото го показва слънчев лъч по определено време. Полека лека си разкриват картите, случайно намират и входа на пещерата.Вътре е наблъскано със сандъци злато. Иманярът алчно бръква в един от тях и намазан с отрова кинжал се забива в ръката му." Сценарий за филм.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родното кино е в пълен застой както и всичко останало. Едно време поне снимаха западни продукции в БГ че им беше евтино, но страни като Полша постройха страхотни комплекси и всичко се снима там вече. БГ изостана, и е в момента на дойзживяване. Със сигурни стъпки вървим към превръщането ни в една малка Сомалия на Балканите.
2
0
 
8
 
! Отговори
Даам... преди 2 години
''Процесът по правене на филми е много сложен, каза Христо Дерменджиев''Така е, спор няма... на нашите сценаристи, режисьори, оператори и актьори въобще не им се отдава, но за съжаление не спират да се излагат!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Киностудиа Бояна преди 2 години
В България, филми за мутри се снимат само. Нищо което да повдигне духа на нацията.