Убийствена клетва

В "Клетвата" полицейски комисар дава най-тежкото обещание в живота си - да намери истинския убиец на момиченце, когато всички подозират грешния човек...
28 мар 2008 14:33,
Убийствена клетва
Корица: Унискорп

У нас излиза книгата на швейцарския писател Фридрих Дюренмат „Клетвата“.

В нея малко преди да се пенсионира и да отлети за Аман, комисарят Матей е изправен пред най-важния случай в кариерата си.

В гората край града, в който работи е намерен трупът на момиченце, заклано с бръснач. Комисарят дава пред отчаяните родители най-трудната клетва в живота си – да залови убиеца.

Жителите на градчето са убедени, че престъпникът е познатият им амбулантен търговец и настояват за наказанието му. Единствен Матей се усъмнява в привидните улики.

В училището на жертвата той попада на нейна рисунка, която му подсказва, че убиецът е друг. Урсула, приятелката на Гритли, му разяснява нарисуваното – момиченцето се е срещало с великан и той й подарявал таралежи.

В същото време основният заподозрян се самоубива в килията и всички си отдъхват. Само Матей знае, че още не е изпълнил клетвата...

Фридрих Дюренмат е швейцарски белетрист, есеист, драматург, поет и художник. Роден е през 1921 г. в семейството на протестантски пастор. Следва теология, философия, естествени науки и литература в Берн и Цюрих.

Работи като график и театрален критик. Има огромен принос за съживяването на немскоезичния театър след Втората световна война.

Дюренмат си създава световно име преди всичко като драматург, но литературния си път започва като прозаик. Пише разкази, повлияни Франц Кафка и Ернст Юнгер. Следват сборникът "Градът" (1952) и първият му роман "Съдията и неговият палач". После издава "Подозрението" (1953), прозаичната комедия "Един грък търси гъркиня" (1955), новелата "Авария" (1956) и романът "Клетвата" (1958).

Фридрих Дюренмат се утвърждава като майстор на психологическата проза, като сатирик с остър усет за гротескното и абсурдното.

За своя задача той определя да бъде не терапевт, а диагностик, не идеолог, а скептичен опонент, чиято литература трябва да провокира у публиката объркване и критически рефлекси.

Оживени от митологични, профанно- и религиозно-исторически, както и от естественонаучни теми, в произведенията му става дума за правда и несправедливост, сила и власт, безсилие и милост; героите му са съдии и обвиняеми, палачи и жертви.

Дюренмат умира на 14. 12. 1990 г. в къщата си в Нюшател.

Издава: Унискорп

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание