Южни морета и едно убийство

В новата книга "Южни морета" частният детектив Пепе Карвальо разследва поредното мистериозно убийство в красивата Барселона
17 фев 2009 13:00,
Южни морета и едно убийство
Корица: Колибри

У нас излиза втората книга от автора на „Александрийска роза“ Мануел Васкес Монталбан.

„Южни морета“ отново ни среща с Пепе Карвальо – бунтар, интелектуалец, естет, изумителен кулинар и проницателен познавач на испанското и каталунското общество.

Той ще ни поведе на интересно пътешествие, но не към Южните морета, а на наситена и живописна обиколка из обществено-политическата и културната действителност на Испания през 70-те години на миналия век.

Основен персонаж в историята е Стюарт Педрел  крупен индустриалец от изтъкнат и заможен каталунски род.

Той копнее да разкъса златната клетка на охолното, но рутинно съществуване в Испания и да се пресели наяве в бленувания свят на Южните морета.

Когато той изчезва безследно, цялото му обкръжение вярва, че е тръгнал на мечтаното пътешествие из Полинезия.

Случайно и неочаквано обаче Педрел е намерен убит в изкопа на строителна площадка в краен квартал на Барселона...

Мануел Васкес Монталбан е испански поет, публицист, журналист и писател с обширни познания в областта на политиката, историята и културата.

Освен това му се носи заслужената слава на бохем с леви убеждения, изтънчен кулинар, пътешественик с чувство за хумор и верен поклонник на прелестите и потайностите на родната си Барселона.

Именно тази любов го кара да я описва както никой друг, особено в своите романи от серията с главен герой частният детектив Пепе Карвальо.

С „Южни морета“ Монталбан печели испанския национален приз за литература „Планета“ (1979) и Международната награда за криминална литература (1981) в Париж.

За поредицата Карвальо в Италия му е присъдена наградата „Реймънд Чандлър“, а през 1997 г. получава отличие за Международен отзвук на град Барселона.

Монталбан е удостоен и с Националната награда за художествена проза (1991), с Европейска награда за роман (1992), с Националната награда за Испанска литература (1995) за цялостното си творчество, както и с наградата Гринцане-Кавур“(2000).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание