Моджо. Що е то...

Как да постигаме всичко с лекота
Обновена: 11 окт 2011 10:11 | 11 окт 2011 10:11, Петя Славова
13
Моджо. Що е то...
Снимка: Изток-Запад

За хората, които не познават добре себе си, е следващата книга на Маршал Голдсмит и неговият съавтор Марк Райтър – "Мождо".

Според авторите заглавието означава да правим нещо целенасочено, мощно и позитивно, и останалата част от света да го припознава като такова.

Книгата е посветена на това как можем да го създадем в живота си, да го поддържаме и възстановим, когато е нужно. Личното моджо се повлиява от четири ключови фактора. Това са идентичност, постижения, репутация и приемане.

Моджо е позитивен дух – към това, което правим, който се заражда вътре в нас и се излъчва към света. Той е върхът, на който изпитваме едновременно щастие и удовлетвореност от това, което правим, и желанието да споделим това върхово изживяване с всички. До известна степен всички познаваме моджо.

Ето как го описва и самият Голдсмит: Ако някога сте произнасяли реч – и сте го направили добре, – чувството ви е известно. Давам си сметка, че говоренето пред публика е едно от нещата, които най-много плашат хората; мнозина биха предпочели да прегазят пълно със змии блато, отколкото да се изправят пред голяма група хора.

Ако вие обаче сте дори малко успял зрял човек, най-вероятно ви се е налагало да говорите публично. Може би сте рекламирали стока пред клиент. Правили сте вътрешна презентация в защита на работата си пред шефовете и колегите. Изнасяли сте хвалебствена реч на погребението на близък човек или сте вдигали тост на сватбата на дъщеря си. Какъвто и да е поводът, ако сте се справили добре – ако публиката слуша захласнато, кима в съгласие, смее се на шегите ви и ви аплодира накрая, – значи сте достигнали до заветното моджо!

Думата „моджо“ първоначално се е отнасяла до народната вяра в свръхестествените способности на магьоснически амулет, често под формата на парче плат или малка торбичка. Даже някои хора все още използват думата в това нейно полусуеверно значение.

Истината обаче е, че феноменът отдавна е навлязъл в практичното ни ежедневие като нещо съвсем реално, достижимо и полезно, описвайки усещането за позитивен дух и насоченост. Това може да се отнася до политик в оспорван избор, чиято кампания от цели две седмици върви безгрешно, довеждайки до благоприятен процент. За други моджо носи едно по-неуловимо усещане за личен житейски прогрес. Вие се движите напред, постигате успехи, сбъдвате цели, преодолявате препятствия, задминавате конкурентите – и всичко това с все по-голяма лекота.

Книгата може да намерите у нас от 11 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 10Ами...Моджо е и име на дух в африканския фолклор.Град в Етиопия.Име на играчка.Та ако се преведе от там..става забавно:-)
12
2
 
5
 
! Отговори
hunt преди 12 години
Пак евреи ще ме учат как да живея... Е ***, няма оправия...
11
0
 
4
 
! Отговори
Ицко преди 12 години
Не, не е ОК. Терминът е специфичен и е редно да се запази, както си е.
10
10
 
0
 
! Отговори
задачка-закачка преди 12 години
До всички, но специално до 8:Според 3тото идабе на Cambridge Advanced Learners Dictionary думата mojo означава: "a quality that attracts people to you and makes you successful and full of energy" . Задачка: хайде сега да го преведете на български и да изберете по-добро заглавие на книгата. Може после да съберем всички предложения и да ги пратим на бг издателството да си оправи превода. ОК?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
MAджо
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Измисляш си дума и след това пишеш книга за нея :)Личното моджо на автора е самата дума "моджо".
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аха, така е.
6
2
 
6
 
! Отговори
Ицко преди 12 години
За всеки влак си има пътници. :)
5
0
 
9
 
! Отговори
3 преди 12 години
До ИцкоЧестно да ти кажа единственото което ми се чете в момента е нещо за устройството и експлоатацията на АК-47. Да си го припомня, че става все по-необходимо знание.:( Все по-трудно намирам четиво, което да успее да ме откъсне от ежедневието.:( Радвам се, че ти намираш. Дай боже все така да си.
4
2
 
5
 
! Отговори
Ицко преди 12 години
Ще я чета, щото Голдсмит го бива и книгите му са доста полезни и обогатяващи. Успех и на твоето моджо... със или без "Моджо"! :D
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 2Защо ще я четеш? Че тези книги са за ПРОДАВАНЕ, не за четене! :) Бе важното е да те кефи! Хайде жив и здрав бъди и да пребъде моджото ти!:)))
2
2
 
8
 
! Отговори
Ицко преди 12 години
Чел съм предната книга на Маршал Голдсмит и беше супер. Ще пробвам и тая. :)
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алабализмите и алабалистиката в разцвет ! Тази статия определено допълва статиите за надеждата и за психясването на нацията.