Как да се справим със социопата около нас

Вижте как се живее без капчица съвест
Обновена: 11 яну 2012 10:46 | 11 яну 2012 10:31, Петя Славова
14
Как да се справим със социопата около нас
Снимка: ИК „Изток-Запад”

„Умовете се различават повече от лицата!” е казал Волтер. А сега си представете, че студенокръвният съсед под вас, с когото никой не смее да се конфронтира, никога не се е борил със срама, без значение какъв егоистичен, мързелив, вреден или безнравствен акт е извършил.

Как се живее без капчица съвест, без всякакво чувство за вина или разкаяние, без ограничаващата загриженост за благополучието на най-близките хора? Американският психолог д-р Марта Стаут дава изчерпателен отговор на тези въпроси в  „Социопатът около теб” .

Книгата се занимава с разнообразен набор от подобни персонажи, които са напълно освободени от вътрешни ограничения, а тяхната невъзпрепятствана свобода да правят само това, което им харесва, без никакви угризения на съвестта, е удобно невидима за света.

Колко извратен може да бъде умът на един социопат е въпрос с повишена трудност, чийто възможни отговори ни разкрива д-р Марта Стаут в книгата си.

Тя цитира действителни случаи и лица, с които се е сблъсквала в дългогодишната си кариера като психолог. Стряскащата и дори зловеща истина е, че такива хора има навсякъде около нас. Ние се разминаваме с тях на улицата, седим до тях в автобуса, редим се на опашката в супермаркета, а те ни наблюдават безмълвно и незабелязано.

Още по-шокиращ е фактът, че въпреки живота в периферия, който тези хора сами са си избрали, те имат може би по-висок коефициент на интелигентност от нас, както и студена страст, която не търпи никоя от обичайните нравствени или правни задръжки...

„Социопатът около теб” обаче не само разкрива света на хората с психични отклонения, но и дава инструкции как да се предпазим от тях.

 


 


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
И 12 и 13 са бла-бла! А книгата изглежда супер.
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две думи, милена: бла - бла.
7
2
 
10
 
! Отговори
Милена преди 8 години
До коментар 11: Две думи, клоуне - когнитивен дисонанс. :)
6
2
 
6
 
! Отговори
Милена преди 8 години
От 8 до 9: Аргументът беше, че няма защо да генерализираш по отношение на горния текст, не по принцип... както вече отбелязах, слепок. Срамота е, но и аз от години чета този сайт, което е интелектуално и граматически ощетяващо, но няма как - рефлексът вече е придобит. Изречението ти "Наистина пишеш глупости, липсва теза и логика, но запетайките ти са наред." наистина е трогателно, но първата му половина е гол и бос claim, докато втората е кептън Обвиъс от-до, което те прави още по-банален, сори.
5
3
 
10
 
! Отговори
Милена преди 8 години
До (вече откровено) досадния коментиращ с нравоучителни оплаквания в коментари 3, 5 и 7: Да ти купя ли очила, дете на книжнината (на)родна? Ако тезата ми е вярна, щяха да променят заглавието и наистина е добре, че са го направили. Обърни внимание на забележката ми за генерализацията: не казвам, че - в случай че действително е имало грешка - няма място за възмущение, особено от грешка в заглавие на новина в медия уж с претенции; казвам, че мухата е слон (вероятно заради дребно недоглеждане).
4
3
 
5
 
! Отговори
Милена преди 8 години
До анонимното мрънкало от коментар 3 и 5: Виждам, че ти изби пяна и самотно я попиваш с лигавника си. Яко. Следващият път не генерализирай ("...да ги оправите тези пълни и кратки членове..."), а се замисли, че - примерно - в заглавието пълният член може би е бил използван като упоменаване на заглавието на самата книга, където "социопатът" е с пълен член. Недоглеждане - може би; неграмотност - едва ли. Пак казвам: този сайт е зле in general, но в горния текст дори запетайките са си на място.
3
3
 
14
 
! Отговори
Милена преди 8 години
До коментар 3: Статията - за разлика от много други в този сайт - е изключително грамотно написана, така че мрънкането ти е безпочвено. Относно книгата: ще си я купя. Ужасно интересна тема, пък и е ужасно актуална за България. Още по-обещаващ е фактът, че е написана от вещ в занаята, а не от някой самозванец.
2
4
 
7
 
! Отговори
Мъж преди 8 години
По- страшни от социопатите са социоПАТКИТЕ. Защото ги защитава Закона!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се живее без капчица съвест, без всякакво чувство за вина или разкаяние, без ограничаващата загриженост за благополучието на най-близките хора?

Ами питайте парламента, правителствата след 89-та, бандитите и мафията...те знаят и МОГАТ !!!