Между шахмата и алкохола: "Дамски гамбит" вече е в книжарниците

След сериала, романа на Уолтър Телвис излиза на български
19 мар 2021 13:31, Петя Славова
8
Между шахмата и алкохола: "Дамски гамбит" вече е в книжарниците
Снимка: Издателство "Кръг"

Едва преди няколко месеца – през октомври 2020 г. –Netflix пусна минисериала "Дамски гамбит", който за броени седмици пожъна невиждан успех по света и се превърна в абсолютен хит и най-гледаното шоу на стрийминг платформата в над 60 страни, включително и България.

Родните фенове на магнетичната Бет Хармън вече могат да се потопят в оригинала на нейната история, който американският писател Уолтър Тeвис пише преди 38 години. Книгата "Дамски гамбит" излиза за първи път на български на 19 март. Преводът е на Борислав Стефанов, а оформлението на корицата с кадър от сериала е на Наталия Чайкина.

Всъщност сюжетът на сериала почти изцяло се придържа към книгата. На 8-годишна възраст Бет Хармън губи майка си в автомобилна катастрофа и попада в дома за сираци "Метуен", където според практиката през 60-те години всички деца са длъжни да взимат успокоителни. Тя бързо се пристрастява към малкото зелено хапче.

Един ден в мазето на детския приют Бет случайно попада на чистача господин Шайбел, който играе шах сам. Малката Елизабет моментално е запленена, почти хипнотизирана от играта. Уменията й на дъската се развиват светкавично. Древната игра се оказва страстта на живота й. На 12 години тя бива осиновена от семейство, което обаче се разпада бързо, и момичето отново остава само с майка си. Шахматната кариера на младата госпожица Хармън се развива шеметно, както и зависимостта й към успокоителните и алкохола. В борбата си за оцеляване и щастие, в търсенето на място под слънцето, Бет се бори най-вече с вътрешните си демони.

Книгата е едновременно потискащо и вдъхновяващо пътешествие, което се поема на един дъх. Ангажиращ и много динамичен, този завладяващ роман за шах, пристрастяване и нотка феминизъм е толкова силно удовлетворяващ, колкото и мат в четири хода.

Шахът има своето място в романа, но то в никакъв случай не е централно. Всеки, който някога се е чувствал изгубен, отхвърлен или подценен, докато подхранва ожесточена, мълчалива надежда за спасение, ще хареса тази книга. Въпреки това шахматни сцени не липсват, подобно на сценария на минисериала.


 


8
Още от Книги
Антъни Бърджес с шокираща прогноза за съвременния свят в "Непокорното семе"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Минаващ преди 4 седмици
До Анонимен
Сериалът наистина е много добър! Авторката на текста не го е гледала внимателно.
Майката на главната героиня има дисертация по математика, защитена в Корнел.
Математиката е супер абстрактна, не като тази на Витановци и сие...
За съжаление, майката е нестабилна.
Разделени са с бащата и той отказва издръжка. Тогава майката решава да приключи живота си и този на малката си дъщеря. За щастие, след катастрофата на детето нищо му няма. По всяка вероятност дарбата на детето идва от майката.
7
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 4 седмици
Не е нужен превод и в България се играе шах и си има българска терминология, а превода е гамбит на кралицата, но кралицата е и дама, единствената дама в шаха няма придворни дами, ако някоя пешка стане дама тя има същите привилегии.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да направили са много свежа игра дамски гамбит, тази компютърна шах игра е само 1 килобайт което е невероятно малко като обем пък и даже играе доста интелигентно.
5
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 седмици
До Анонимен 2

Царица е за слабаците и за любителите на шаха на най-ниско ниво.

Иначе филмът е уникален и са пресъздадени действителлни позиции и партии.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На Български - цар, царица, царски и дамски гамбити.
Сериалът е добър, но няма много общо с шаха , въпреки, че разиграват известни партии от миналото и дори и Каспаров е бил малко консултант
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледах сериала - много добър. Но това което е наистина на мнооого високо ниво е играта на актрисата.
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой го преведе "Дамски гамбит"??? В шаха цар и царица ли има или цар и дама??
1
0
 
9
 
! Отговори
Стефан Христов преди 4 седмици
Една невероятна история, пресъздадена в невероятна книга и в невероятен сериал с невероятна актриса в главната роля!
Благодаря!