Как престъпниците в "тъмния интернет" се възползваха от коронавируса?

Там се продава кръв от пациент, преболедувал COVID-19
Обновена: 19 май 2020 16:19 | 19 май 2020 16:18, Нели Христова
33
Как престъпниците в "тъмния интернет" се възползваха от коронавируса?
Снимка: Pixabay

В така наречения "Тъмен интернет" можеш да откриеш всичко - от странни предмети, за които се твърди, че са прокълнати, през съмнителни наркотици, та дори и човешко месо. Сега "предприемачите" в най-страховитото място в мрежата са намерили начин да печелят пари и от друго - страхът, породен от COVID-19.

"Те експлоатират страха, несигурността, тревожността, отчаянието и съмненията, които хората изпитват по време на пандемията и ги карат да си купуват неща или да кликат върху обяви, които не биха срещнали преди", обяснява Морган Райт, бивш старши съветник към програмата за антитероризъм на Държавния департамент на САЩ, пред BBC.

Сега Райт е главен съветник по сигурността в софтуерната компания за сигурност SentinelOne. Преди, той е преподавал поведенчески анализи за експлоатация на човешкото поведение в Американската агенция за национална сигурност (NSA). Някои от тези техники той забелязва, че вече се използват в тъмната мрежа - криптирана част от интернет, до която можете да получите достъп чрез популярни браузъри, като Tor.

Браузърът Tor е главно фокусиран върху поверителността на онзи, който го използва. Потребителят може да скрие самоличността си и данните, до които е имал достъп. Tor предлага на престъпниците да оперират в мрежата, знаейки че няма да бъдат заловени, тъй като органите на реда трудно достигат до човека зад монитора.

След началото на пандемията пазарът в "тъмния интернет" е залят с обичайните неща - маски N95 (със съмнителен произход), ръкавици, цели предпазни костюми и лекарства, за които се твърди, че лекуват вируса. Но това е тъмният интернет, така че в него има и по-притеснителни неща. Софтуерната компания IntSights открива, че се продава кръв на човек, който се е излекувал от COVID-19.

Престъпниците се надяват, че масовият страх ще накара хората да купуват тези продукти, които никак не са евтини. Фалшива ваксина за коронавируса се продава за 370 долара. Ваксина, за която пък се твърди, че е от Китай, се продава за 10-15 хил. долара.

Пазарът за неща, свързани с COVID-19, е нараснал, тъй като измамниците не могат да печелят пари по обичайния си начин, продавайки фалшиви самолетни билети например. Също така те виждат и възможността от факта, че повечето хора вече си работят от вкъщи и са по-лесно достъпни.

"Изведнъж се забеляза голяма промяна в тъмния интернет, когато престъпниците разбраха, че хората ще си работят от вкъщи", казва главният директор по сигурността на IntSights Итай Мейджър.

Тъмната мрежа на американските военни

Тя е създадена с идеята да се даде възможност на активистите за човешки права и военните служби  да общуват и да си сътрудничат по сигурен, анонимен начин. След това в нея се пренасят престъпниците, които печелят огромни суми пари чрез биткойни. Но има и такива, които я използват по предназначение - да си общуват анонимно с другите във форумите.

А според Джавад Малик от софтуерната компания KnowBe4, тези форуми често се използват за подхранване на конспиративни теории около вируса.

"Конспирациите около това, че 5G разпространява COVID-19, че е биологично оръжие или че Бил Гейтс е човекът, който стои зад него, се появиха в тъмната мрежа", казва той. А след като социалните мрежи "на светло" започнаха да проследяват и да премахват невярната информация, много хора бяха изтласкани към даркнета. Тези форуми пък действат като вход към пазарите, които продават съмнителните продукти на онези, стресирани от вируса. Така измамниците ще спечелят повече пари през следващите месеци.

Но от друга страна, тъмният интернет има и положителни качества - чрез него журналистите могат да общуват с хора в страни, в които има много цензура. В много държави сайтовете на BBC и New York Times са блокирани, но са достъпни през браузъра Tor за онези, които не искат да са подвластни на манипулацията на правителствата си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето документираната конспирация на Кил Гейтс и компания:corbettreport(точка)com/gates/
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"преподавал поведенчески анализи за експлоатация на човешкото поведение в Американската агенция за национална сигурност (NSA)"Вече дори не ги крият тези неща, все едно е нещо нормално и в реда на нещата - NSA анализира човешкото поведение, за да го експоатира! Ето защо NSA масово шпионира хората по цял свят.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21OMG! Cringe!
21
3
 
7
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 3 години
Браузърът ТОР е създаден от министерството на отбраната на САЩ, демек цялата т.нар. "тъмна мрежа" е обикновен капан за наивници с престъпни намерения.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъмният Интернет е като тъмната енергия и тъмната материя.....................всеки говори за него, а никой не го разбира!!!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия ми е малко като "присмял се хърбел на щърбел". Че то престъпниците посотянно газят човешките морални правила в нормалния интернет. И узаконяват действията си масово.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Никой не се интересува, докато не станеш и Тетевен на някого, а като ти Имавсички снимки, чатове, търсения в търсачки, всички неща които си пращал и чел и то за последните 4-5 години, ще му е само на в до търсене в базата от данни. Може дори ти, да не си интересен, ами твой роднина, приятел, поддръжник или партньор е.Другото е, че не желая, продукти за Кото аз плащам, да с е ползват за да ме придават като продукт, било то и една малка част от цялото.
17
4
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Който иска да гледа сериал за Дарк Уеба, хакерство и т.н да гледа Mr.Robot. Направо си е документален филм като гледаш как корпорацийте тъпчат всички живо и остават милиони трупове навсякъде.
16
2
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
"Тъмния интернет" е типичния глупав превод на български. Това дето го има в Дарк Уеба е капчица в морето в сравнение с това което правят правителствата зад кулисите. Даже ми е смешно да пиша правителства, защото тези всичките са членове на едни и същи клубове и врагове на човечеството. Те не обичат Жоро да си върти "незаконен" бизнес в Дарк Уеба с наркотици, оръжие, порнография от която част и педо и т.н. Това удря всички барони, царски семейства и кланове в джоба. Те са царете на тези браншове.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите трябва да бъдат привлечени под отговорност за всички дивотий по целия свят. Всички страни го виждат това.
14
2
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
*** мега зле си. Четеш ли си глупостите си преди да ги публикуваш?
13
2
 
12
 
! Отговори
Алооо преди 3 години
Редакцията, освен палец "харесва ми" сложете и среден пръст " разсмива ме" ! Абе ***, ти на градина ли си още или вече стана първокласничка?
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кво стана с всекидневното промиване на мозъци с броенето на заболели, заразени умрели по градове и тн.? що спряхте ?
11
2
 
13
 
! Отговори
йдфа преди 3 години
Смятам, че няма как нещо правено от американските , или които да е, военни да бъде анонимно.
10
2
 
20
 
! Отговори
VPN преди 3 години
Използването на тор браузър и даркнет не те прави автоматично престъпник.Въпреки това, следене на трафик и събирането на чужди данни (на абонати) и предоставянето им на трети лица, е незаконно. Отнася се мобилните оператори и доставчиците на тв и нет.
9
1
 
22
 
! Отговори
Ихаааа преди 3 години
Брей, чета си аз и изпадам в умиление. Тази мрежа била създадена от военните да си чатят анонимно със защитници на човешките права!? Абе ***, лягай си на време, че да се наспиваш! Поне четеш ли си статиите преди да ги побликуваш?
8
4
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
дО 7 - АКО СИ чувал за Оранжевите Революции -които бяха наскоро... -тогава ще разбереш защо социалните мрежи са неудобни на Правителствата- ти си мислиш за бизнес - Да така но не ТОЧНО))
7
5
 
20
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Доста глупаво изказване. НИКОЙ не се интересува от теб, като личност. Ама НИКОЙ. Интересуват се от групата, от съвкупността, от стадото. Например- необразовани хора на възраст около 30 +- 10г. с доход до 2000лв., използващи такъв и такъв трафик на мобилния си телефон по какви линкове са цъкали и какво са ровили из интернет. Интересни са данните са различните типове съвкупности, различните анализи. Ценни са и струват пари. А от тебе никой не се интересува като индивид.
6
4
 
11
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Тръмп прати 4-ри разбиващи страници писмо до Беличкият Тедрос от СЗО - публикува ги в Тиутъра си - всеки трябва да ги прочете, да видим БГ журналистите ще ги ският ли или ще ги предедат и публикуват!!
5
2
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Е те и тия първите заразени на детското парти- ломските пpимaти до един бяха ракиджии. РИкията и сърбете цЕл живот. Ама пукнаха до един.