Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята

Много пандемии са се завръщали на вълни, други успяваме да овладеем
22 май 2020 10:50, Нели Христова
96
Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята
Снимка: БГНЕС

Учените са на две различни мнения, когато става дума за това, дали ще има втора, по-смъртоносна вълна на COVID-19. Някои са убедени, че това няма да се случи, други предупреждават, че ако не се спазват правилата за дистанция, при втори удар на коронавируса, много повече хора ще изгубят живота си.

Но какво казва историята по въпроса?

Ако се върнем назад в Средновековието, ще видим, че чумата или така наречената "Черна смърт" е връхлитала Европа на вълни. По подобен начин бубонната чума също се завръща няколко пъти, преди да отшуми. Преди един век испанският грип убива милиони из цяла Европа. Точните числа не могат да бъдат определени, но учените са обединени около едно - втората вълна на инфлуенцата е била много по-смъртоносна от първата.

Разбира се, тогава нито здравната система, нито технологията, лекарствата и информационните системи са били толкова напреднали, колкото са сега. През последните години се появиха други подобни вируси, като SARS и MERS, които нямаха втора заразна вълна. Но това може да се дължи и на факта, че и двата вируса бяха значително по-малко заразни от COVID-19. Други големи пандемии от нашето време, като свинският грип, обаче се завърнаха повторно. А втората вълна бе много по-силна.

Какво значи това в случая с COVID-19?

Няма два вируса, които да са напълно еднакви помежду си, което значи, че нито една епидемия или зараза не протича по един и същ начин. Но също така знаем, че заразните болести се разпространяват, когато болен човек влезе в контакт със здрав човек. Епидемията ще продължава да се развива, докато броят на заразените с вируса от един носител, са повече от 1. Това се нарича "репродуктивен потенциал", обясняват от BBC.

Да държим репродуктивния потенциал под 1 е критично за справянето ни с пандемията. За това социалната дистанция и проследяването на контактите ни ще са част от живота ни за дълго време. Също така предстои да научим колко дълго ни предпазва имунитета, който си създаваме срещу вируса след като го преболедуваме. Още не е ясно и дали COVID-19 е сезонен.

Експертите предупреждават, че коронавирусът може да се появи отново през зимния грипен сезон в Европа и САЩ, когато здравните системи и без това са под голямо напрежение. Учените наблюдават и дали вируса мутира и става па-летален или пък по-безопасен.

Все още има много неизвестни при COVID-19, за да сме напълно сигурни, че ще има втора вълна. Това може никога да не се случи. Бързата поява на ваксина напълно ще промени правилата на играта. Но докато това не се случи, грешките при отпускането на мерките ще доведат до рязко увеличаване на броят на заразените, а хората ще платят за тях с живота си.


96
Още от ЕС
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всъщност май втората вълна започна в някои държави. Първо в Сингапур и Япония, после се опита и в Южна Корея, а сега май се пробва в Швеция. България е засега особен случай на внос на вируса без реално разпространение вътре в България, но и това ще стане.
90
2
 
0
 
! Отговори
световен ционизъм преди 2 дни
До световна конспирация

Той победи Хитлер и зае неговото место!
89
3
 
2
 
! Отговори
ясно! преди 2 дни
До expert

- Като през мъгла! Половинчати относителни информационни данни! Кого лъжете?
88
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
ТОВА Е ВИРУС КАТО ОСТАНАЛИТЕ ВИРУСИ. ГРИПА ИЗЧЕЗВА ЛИ??? ВСЯКА ГОДИНА В ЗИМНИЯ ПЕРИОД ГО ИМА. ЕВЕНТОАЛНО И ТОЙ СЕ ПРЕНАСЯ ОТ ПРИСТИГАЩИ В БЪЛГАРИЯ ЩОТО ПОСТОЯННО МУ СМЕНЯТ ИМЕТО КАТО НАПРИМЕР ХОНКОНГСКИ. ЗАЩО ЛИ??? ЯВНО ЗАРАЗАТА Е ВЛЯЗЛА ОТ АЗИЯ. ТАКА, ЧЕ КАКТО СПИНА НЕ ИЗЧЕЗНА ТАКА И ТОЗИ ВИРУС НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ А ЩЕ ИМА РАЗЛИЧНИ МУТАЦИИ.
87
7
 
6
 
! Отговори
платени поробители преди 2 дни
До Ужасена

Стъкмени данни на час по лъжичка всеки ден равномерно! Предатели долни!
86
7
 
3
 
! Отговори
световна конспирация преди 2 дни
До Ужасена

Чиста проба маркетингов тест за манипулиране населениего на земята съгласувано с Герб
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В Швеция без изолации и рестрикции достигнаха до 7% контактни. За стаден имунитет е нужно 60 - 70%. Ако се разминат нещата с под 20% ще е доказателство, че е изкуствено създаден с програмирано самоунищожаване.
84
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Каква втора вълна? тя първата не е започнала...
83
7
 
10
 
! Отговори
Ужасена преди 2 дни
Вече си мисля, че коронавирусната истерия беше, за да видят дали и как могат да манипулират хората в световен мащаб. Това беше един тест за нещо, което може би ще направят в бъдеще. Така смятам...
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Втора вълна ще има. Много хора подценяват вируса, а това води до втора вълна.
81
13
 
11
 
! Отговори
Ужасена преди 2 дни
Аз си промених мнението. Доскоро смятах, че хората от щаба са истински герои, но днес вече разбрах, че са излъгали всички.
И още продължават да лъжат и да мажат и да стават за смях.
Щабът е политически проект за масова психоза, там не работят достойни хора, а платени поробители!
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Киро Тефтеро каза че ще има още много вълни ама от менопаузата
79
5
 
10
 
! Отговори
Московски преди 2 дни
Като ви не харесват статиите що ги четете и по цял ден драсколите под тях?
78
7
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 2 дни
А, кога беше първата вълна ?
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До expert

следващата моля,
76
0
 
8
 
! Отговори
Какво ли е безполи? преди 2 дни
Историята ни учи , че всичко се повтаря, но в по-висша степен, а политиците са гола вода по цялата планета.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
представям си втората половина на ноември месец като се насложат настинките .студа и влагата .сезонните вируси .които сега приготвят и Коронката.. има да стоим в къщи. но на студено и гладни..
74
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Задава се вируса на безработица и глада!
73
6
 
6
 
! Отговори
expert преди 2 дни
По безсъдържателна статия не съм чел.... абсолюнтно нищо не стана ясно...
72
1
 
1
 
! Отговори
f преди 2 дни
имало и истински талант Бербатов, но много му пречели и не е кой знае колко преуспял.

когато бил резерва, този от държавна сигурност, пиел само половината от дозата и складирал и насъбирал дози, ето откъде идвало непостоянството му, тарикатлъци въртял, и от германия е бил на дози и от държавна сигурност на макс. викал и холивуд май-мун-ския да му правят клипчета с финтове, каквито никога не е правел. това на филм, някои от головете му също са на филм, висшата лига е изключително слабо ниво!