Вирусолог: Карантината у нас трябваше да е по-строга и по-дълга

По думите на акад. Ангел Гълъбов в момента няма втора вълна
21 юни 2020 19:14, Нели Христова
90
Вирусолог: Карантината у нас трябваше да е по-строга и по-дълга
Снимки: Getty

Kарантината у нас е трябвало да бъде по-строга и за по-дълъг период от време. Това заяви пред bTV вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

За сравнение даде съседна Гърция, където са последвали примера на Ухан – улиците са били празни и всичко е било затворено.

"Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса. Сега се взимат повече проби и има правопропорционална зависимост между лабораториите, които правят PCR тестове и броят на заболелите. Може би това е разгара на първата вълна", каза акад. Гълъбов.

Tой подчерта, че е напълно възможно вирулентността да е по-ниска и инфекцията да е по-слаба. Според него същото се е случило и в Китай и обясни, че надеждата е в бъдеще случаите да бъдат по-леки.

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси.

„Изгледа, че този тип на размножаване започва да доминира, поради което много хора се заразяват, без да боледуват сериозно – вирусът не отива надолу. Съществена роля играе и имунната система“, допълни той.

Според Гълъбов не само антителата, но и клетъчният имунитет е важен компонент.

По думите му ситуацията с вируса няма да приключи скоро, но е убеден, че до нова година ще има ваксина. Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимките са евтин фалшификат, ясно е за всички непредубедени-------Аз съм непредубеден и не ми е ясно такова нещо.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси.------Предишните коронавируси към кои пътища са имали рецептори, към средните ли? Абсолютни дрънканици на човек, търсещ внимание.
68
0
 
1
 
! Отговори
Още един преди 3 години
Чакай бе, нали вирусът върлувал от Ноември. Кой номер вълна сме? Новите случаи само доказват че карантината е цедка и нищо повече. И при най строга карантина за едни има предаване при други. А стига сте облъчвали хората. Стига сте крали парите от осигуровките, а ги вкарайте в болнични заведения
67
1
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
До Пълно чекмеджеСнимките са евтин фалшификат, ясно е за всички непредубедени.
66
0
 
0
 
! Отговори
е, т'ва е! преди 3 години
Какъв прекрасен тест за най-ценното на българина - вторият акъл!
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под карантина се поставят болните хора, всичко друго е отнемане на права, тоест нещо като фашизъм или комунизъм взети заедно.
64
1
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Гълабов, а повечето тук говорят нелепици.Не може хем да са правят карантини за да няма заразени, хем да се спре вируса.Значи хвалим се че сме имали до сега малко заразени и малко смъртни случаи щото имало карантина. Е, и? Разбира се че като се спре карантината и се отворят границите ще почнат пак заразите. Въх - ама защо:)Вариантите са два- или вечна карантина и затворени граници- или всичко отворено/без карантини/ и само стари и болни хора да са под строга карантина за месец-два.
63
0
 
4
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
До 66: ха ха! Голям смелчага! Съжалявам те ,и ти пожелавам да бъдеш здрав и нека има повече такива хора като мен да ви пазят лио.ловците с претъпканоте златни задни.ци ! Ха ха ха!
62
4
 
7
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Вчера в едно градче около София /където ми е къщата/ ,хората си щъкат без маски и никакви дезинфектанти! Гледат ме като треснати ,че съм с черна маска и слагам дезинфектант в магазина и вътре в заведението докато пазарувам! Казват "....., нали не било задължително вече" ! Е как искате да нямаме заразени,като вирусът май се е поотслабил,но не е преминал! Вчера го има- днес го няма! Я стъпете на земята,помислете и пазете поне околните,ако не себе си!
61
1
 
1
 
! Отговори
Кали преди 3 години
Защо психопатите не са в психиатрията, а платените лъжци в затвора? Защо са във форумите навсякъде?
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Който разпространява невярна информация за заразителна болест,ще се наказва до 3 години затвор и до 10 хиляди лева,ако се прецени,че вредните последици са значителни,наказанието се увеличава на 5 години,а глобата на до 50 хиляди лева" Та кога Тиквата ще бъде вкаран във ЗАТВОРА?
59
6
 
7
 
! Отговори
Мънки Абезянов преди 3 години
Карантина се налага, когато някой трябва да постигне нещо.Броят на заразените се увеличава, когато се налага вниманието на обществото да бъде отклонено от нещо.Мерките се олабват, когато се зададе туристически сезон.Разбрахте ли бе, ше..бе..ци?
58
3
 
1
 
! Отговори
Васко Чепика преди 3 години
тоя памперс не помни кво е закусвал, иначе откак има корона е в ефир. специализирал вируси по животните. то и аз не съм гинеколог, ама ако авторката на статията настоява, мога да погледна.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе важното е Тиквата да го играе спасител!
56
3
 
19
 
! Отговори
бай х преди 3 години
трябваше карантината да е като в Индия х 100 тояги на голо ..... и ще им дойде акъла
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще седиш и хоро ще играеш, първи юли ще броим пилците.
54
0
 
1
 
! Отговори
до Дарвин преди 3 години
аде позапри се, да си сменяш ай пито през данните на телефона че да те пуска да цъкаш минусчета....*** жалък.
53
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дьртофелпик, стягай багажа и право кьм крематорима. Това те чака, дьрто.
52
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради теб дьрта мистио няма да стоя затворен, разбра ли алцхаймер?
51
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дьрт скапан прьч, вземи се разкарай, че смьрдиш.