Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?

ЕС не е готов да въведе мерки, каквито има в Азия
23 окт 2020 22:15, Нели Христова
133
Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?
Снимка: БГНЕС

Докато в някои държави ограниченията се връщат заради втората вълна на коронавируса, а Европа е на прага на една ужасна и смъртоностна зима, Китай бележи успех след успех.

В понеделник страната отчете положителен икономически растеж за второ поредно тримесечие, подчертавайки колко бързо се възстановява втората по големина икономика в света. Това се случи след очевидно успешен експеримент с разрешаване на масови вътрешни пътувания, тъй като милиони хора пътуваха из Китай за националния празник Златна седмица.

За мнозина в Европа подходът на Китай към коронавируса се характеризира с първоначалните драконови мерки, които бяха взети в Ухан, като 76-дневната блокада в Ухан, където за първи път се появи вирусът. Но всъщност други части от страната никога не са виждали толкова строги ограничения, дори и по време на ранните етапи на пандемията, когато подобно блокиране бе въведено из градове в цял Китай.

Успехът на Китай в контрола над коронавируса не е толкова плод на тези ранни драконови мерки - макар че те са били използвани ефективно за спиране на регионалните обостряния на заразата. Успехът се дължи на това как страната се справя с нещата, след като хората могат да се движат отново. Това, което позволи на правителството да реагира бързо и да контролира местните епидемии е способността на Китай да проследява контактните случаите в цялата страна, когато има предположение за нов клъстер от инфекции.

В тази практика се включва сложна система за издаване на здравен код за проследяване на движенията на хората. За влизането в много бизнеси е необходима зелен здравен код и съответстващ QR код. Тези мерки позволиха на регионалните правителства да блокират определена област или да проведат масови тестове, когато е необходимо. Именно това се случи наскоро в град Циндао в североизточен Китай, където над 10 милиона души бяха тествани за около седмица, след като бе съобщено за 12 нови случая на заразени с COVID-19.

Между провинциите и регионите границите, които преди са били почти невидими, сега се наблюдават повече, така че общественият транспорт може да бъде ограничен или напълно спрян в случай на огнище. Влизането в Китай от чужбина също е силно ограничено, като при пристигането се налагат строги карантинни мерки.

Ограничаването на разпространението на коронавируса е подпомогнато и постоянното носене на маски и придържането към правилата за обществена хигиена, които са строго контролирани от китайските власти.

Отчасти този по-продуктивен отговор на вируса в Китай - и на други места в цяла Азия, включително Хонконг, Тайван, Южна Корея и Япония - се дължи на различната реакция населението в сравнение с това в Европа . Източна Азия вече е преминала през една други респираторни епидемии, като SARS през 2003 година. Споменът за него все още е силен, а това прави използването на маски и други предпазни средства нещо съвсем нормално.

В някои части на Европа и други западни страни, особено в САЩ, носенето на маски остава спорен въпрос дори сега, месеци след като е доказано, че са ефективни.

За разлика от други страни, азиатските правителства имаха епидемични планове за справяне с потенциални огнища и не трябваше да спорят, за да започнат с действията. И докато Китай бе критикуван за първоначалното си справяне с епидемията в Ухан - цензуриране на новините и омаловажаване на неговата сериозност - след като беше признат за национална заплаха, отговорът срещу COVID-19  беше бърз и решителен, за разлика от колебанията, наблюдавани в Европа и САЩ дори когато потенциалът за глобална пандемия беше разбран.

Китай остана в повишена готовност, дори и след като обстановката се нормализира и бе способен да реагира бързо на нови клъстери и да проследява и проследява всеки потенциално заразен чрез QR кодове, приложения и разтегнатото (и често силно натрапчиво) наблюдение на страната. Подобни усилия са положени в Южна Корея, Хонконг и други части на Азия.

Но проследяването в голяма част от Европа остава затруднено, а в много страни липсва възможност за провеждане на масови тестове. Там, където се провежда тестване, полезността на резултатите често се пропилява, тъй като все още липсва инфраструктура за проследяване и поставяне под карантина на регионални клъстери. Европейските граници остават до голяма степен отворени - въпреки че блокът има право да затвори своите обикновено отворени граници в името на общественото здраве.

Световната здравна организация (СЗО) отбеляза още през февруари, че "голяма част от глобалната общност все още не е готова да приложи мерките, които са били използвани за ограничаване на COVID-19 в Китай".

"Основно за тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, стриктно проследяване и карантина на близките контакти и изключително висока степен на разбиране и приемане на тези мерки от населението“, се казва в доклада.

За съжаление, през междинните месеци, дори когато реакцията на Китай се оказа ефективна, а подобни модели показаха успех в Южна Корея, Япония, Хонконг и други части на Азия, отдавна изложени на вируса - Европа продължава да изостава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Кви санкции към Китай кви пет лева бе,пишете пълни глупости.Тое вирус е пуснат от фармацевтичните компании за да забогатеят,сметни населението на земята умножи по 40-50долара ваксина и ще разбереш смисъла от тия вируси.Ама да им се връща и парите да не им помогнат.
101
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
Само си чешем езиците, но Китай целенасочено и много методично успява да се справя. Укротиха вируса, икономиката вече им работи на макс, няма това онова, тоя иска, оня не иска. Законите са им безмилостни. Скоро до 10-15г. икономиката им ще отвее западната и ще станат световни лидери. Ей... ще ни завладеят тия, нямат спирка. Все си мисля че Тоя вирус е изпуснат съвсем неслучайно именно от там, за да съсипа запада. И явно плана си работи много добре... Предположение все пак...
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В КИТАЙ НЯМАТ ВЛИЯНИЕ ЗАРАЗИТЕЛИТЕ
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се наложат санкции на Китай за ковида. Не моиже всички да страдаме,а те да се хвалят лицемерно как били победили вируса. Явно не са имали вирус,а го пуснаха на нас. Много коварно,и кой знае какво още ще направят.
98
2
 
3
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Китай подчини не коронавируса, а Си Цзинпин усмири ЦК на Китайската Копартия за 76 дни. Вече няма вътрешна опозиция в Компартията.
97
2
 
7
 
! Отговори
111 преди 3 години
Китайците са послушни и опитомени и затова там няма истерия с ковид. Целта на ковида е установяване на контрол върху хората и тяхното насочване в желаната от управляващите посока.
96
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай разсипа безпрецедентно целият свят,и лагично трябва да заплати тежки репарации !
95
5
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
В Китай хората оцеляват, но дали живеят е друг въпрос...
94
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В АЗИЯ НЯМА ЧОВЕШКИ ПРАВА.
93
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно там има дистиплина. Азияците имат култура на носене на маски . А тук не е така ние още обсъждаме дали има вирус и дали това е конспирация световна. Да така е някои направи много пари с този вирус но вирус има и хора умират.
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123Ц, прогрес се осъществява с акъл, а 16 часовия работен ден е главно за производство, дето някой друг го е измислил. И аз съм работил (и продължавам да работя) нон-стоп, но с прегъване на две в завода не става (да не говорим, че роботите идват). В Китай Комунизъм е системата, какво става долу в тинята е "див Изток". Виж системата за социален кредит и ела пак да си говорим какво представляват нещата там. А в Европа се работи доволно.
91
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прогрес се осъществява и с 16 часов работен ден и с 6 дневна работна седмица. За да постигна целите си съм работил и по 7 дни в продължение на месеци. Нищо не се дава даром на този свят (освен грантовете на либерастите). В европа грантаджиите може да работят и по 6 часа на седмица - пак ще си получат лептата. В Китай е толкова комунизъм в момента колкото тук е демокрация.
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не са подчинили.Ако се появи един болен човек процеса ще се повтори наново
89
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 117"Лебералната демокрация загуби битката за бъдещето. Тя вече не гарантира просперитет на гражданите си."Ох, котьоооооо. Ето още един който си мечтае за 16 часов работен ден срещу купичка ориз и супа от прилеп.
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кое е бъдещето комунизма че то това е миналото.
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как - ами запечатват входа на блока и им носят храна. Няма шега.
86
2
 
11
 
! Отговори
- преди 3 години
"Есе на тема "Как диктатурата помага на здравето на индивида!"Тема по избор: "Как бай *** прави "нещата" за да ИЗГЛЕЖДАТ направени, но никога свършени!"Те така........неспасяема е ганьоландия!
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лебералната демокрация загуби битката за бъдещето. Тя вече не гарантира просперитет на гражданите си.
84
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Три са причините в Източна Азия да спрат епидемията. Първо, там си поставиха за цел да я спрат,а в България целта е достатъчно легла в болниците. Второ, там хората са отговорни и разбират, че спирането на епидемията зависи и от самите тях - носене на маски, дистанция, хигиена и т.н.,все неща, които в България не се осъзнават от много хора. Трето, това е ролята на държавата, която трябва да определи контактните лица на новозаразените и да вземе необходимите мерки, както и да спре вноса на вируса
83
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците ги затвориха един месец и никой не смееше да излезе щот ония не си поплюват. Тука нарцисите дори една маска не искат да сложат като хората.