Костадин Ангелов: Ситуацията с COVID-19 в държавата овладяна

Здравният министър отхвърли нападките на Румен Радев
Обновена: 3 ное 2020 21:43 | 3 ное 2020 20:00, Нели Христова
149
 Костадин Ангелов: Ситуацията с COVID-19 в държавата овладяна
Снимка: БГНЕС

"237 млн. лева общо ще бъдат отпуснати за лекари, сестри и санитари в болничната помощ от 1 януари догодина, независимо в коя болница работят - частна или държавна. Общо 20 000 лекари ще получат оп 600 лв. към заплатата, 18 000 сестри - по 360 лв., а 12000 санитари по 120 лв., съобщи на брифинг в Бургас току що здравният министър Костадин Ангелов. Остава и  допълнителният финансов стимул от по 1000 лв, който лекарите на първа линия и сега вземат, уточни здравният министър, цитиран от "24 часа".

Той успокои, че ситуацията около ковид кризата в държавата е овладяна, като конкретно посочи, че в проблемът в Бургас - градът, с един от най-много сигнали за връщани пациенти и липса на свободни места в болниците, е решен. "От утре в УМБАЛ Бургас ще бъдат разкрити още 50 легла за пациенти с коронавирус, заработва и единната информационна система, която показва къде в бургаските болници има свободни легла в ковид отделенията", каза още той.

На въпрос какви са причините да бъдат образувани проверки в болниците в Разград и Кърджали, след като стана ясно, че там от коронавирус са починали две млади жени, на 21 и 33 години, министър  Ангелов заяви, че подобни проверки ще се правят във всички болници, в които има подобни инциденти. Такава проверка ще започне и във варненска болница по сигнал, че е имало неблагоприятен изход за пацент, изчакващ в линейка.  "Ще проверяваме всичко, за да се изясни истината", каза още министър Ангелов.

Той отхвърли нападките на президента Румен Радев, че е загубено твърде много време и сега се действа хаотично. "Цялата система работи, цяло лято сме правили планове, организации. Единични случаи не магат да бъдат повод за заключения за цялата система. Който не вярва че системата работи да влезе в инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас и да види дали системата работи или не", коментира здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Верно преди 3 години
ли е овладяна? Ти в някакъв друг сввят живееш?
90
1
 
1
 
! Отговори
Димитрий преди 3 години
Аз ли нещо не съм наясно какво означава овладяна или данните за новите смъртни случай и заразени не е вярна.Поправате ме ако греша но когато се покачва процента на положителните проби а процента на смъртните случай остава почти непроменен аз мисля, че това не е овладяно.Може би само АЗ СИ МИСЛЯ ТОВА. Все пак не съм лекар или министър.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво има предвид под овладяна , че по -60 души умиращи дневно само от ковид ,всичко за него е нормално Пожелавам му екскурзия с еднопосочен билет кьм - интензивното отделение
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
положението е тотално изтървано
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"4000 нови заразени!"Разбързаха се, очаквам събития най-късно до края на седмицата
86
8
 
1
 
! Отговори
Давидов преди 3 години
В световен мащаб смъртността при Ковид вируса е 2% - 3% В идеалният случай, ако абсолютно всички в България се разболеят населението да приемем, че е 6 900 000 човека. При 2% смъртност ще умрат не повече от 138 000 човека. По годишна статистика за естествена смъртност в България тя е точно 108 083 за 2019 година. Разликата не е толкова голяма и няма нищо плашещо всичко е естествено и нормално.
85
0
 
3
 
! Отговори
Тактик Косьо преди 3 години
Пропагандистките упражнения на министъра на здравеопазването дават повод да си спомним за един въпрос, зададен на радио Ереван по времето на Втората световна война, през периода след Сталинградската битка. Отговорът на радиото, адаптиран към сегашните реалности в България, изглежда така: часовникът върви напред и вика "тик-так, тик-так", а здравната система в България върви назад под натиска на ковид-епидемията, а нейното олицетворение, здравният министър вика ли вика "так-тик, так-тик".
84
1
 
2
 
! Отговори
Давидов преди 3 години
До Анонимен 1004000 нови нищо не е това е 0,05 % от населението на България. От тези 4000 инфектиране 98 % ще го преболедуват като обикновена настинка без никакви лекарства, ваксини и апарати. От тези 2% с усложнения 0,04% ще умрат.
83
0
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Пандемия се овладява само с алкохол. Цялото население трябва да е с концентрация минимум 2,30 в кръвта.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо овладяна! 4000 нови заразени!
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От чисто любопитство:Не беше ли по-разумно да спрете заведенията, преди да прекратите плановите операции?Ей тъй си питам.
80
0
 
7
 
! Отговори
Децата преди 3 години
го разнасят, не разбрахте ли? Ако сте решили да жертвате 4% от населението, кажете си го и отворете всичко.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на криза бодоарният елит на Европа трябва да отстъпи място на експертите,А има ли Европа експерти сред управляващия елит?
78
1
 
5
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Един загинал е трагедия, милиони - статистика.
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84:Китай овладяха епидемията.Явно има как да се овладее тази епидемия.Елитът в евроатлантическата общност явно не струва.Много интересен би бил анализът:Защо имаме криза на елита в евроатлантическата общност и не е ли това криза на ценностите?Род захожда, род прехожда, други идват на негово място...
76
2
 
16
 
! Отговори
321 преди 3 години
ЗАТВАРЯЙТЕ УЧИЛИЩАТА!!! НЕЗАБАВНО!
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да овладеем ситуацията, трябва да овладеем медийте. Там е инкубаторът за вируси.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква ситуация?
73
1
 
16
 
! Отговори
48 преди 3 години
Както тиквун вика:Аз се правя на *** и те ми се връзват...Явно и министъра следва неговия пример.Щом това е овладяна ситуация, не искам да си представям неовладяната каква е.
72
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма проблеми - както са овладяли навремето бубонната чума така овладяват и днес коронавируса. Тоест, никак. Но нека да признаем - никой не може! Това са пандемии. Те не могат да се победят. Оцеляването е въпрос на късмет. Слава Богу, тази не е толкова смъртоносна!