Хоум-офисът - печалба за едни, загуба за други

Как ще работят отрасли след края на пандемията...
19 ное 2020 20:20, Петя Славова
83
Хоум-офисът - печалба за едни, загуба за други
Снимка: БГНЕС

Ако служителите в компаниите продължат да работят дистанционно и след края на пандемията, цели отрасли на промишлеността може да фалират, твърди експерт по кредитно застраховане.

Заради пандемията от коронавирус много фирми в Германия изпратиха своите служители да работят от къщи и не съжаляват за това, пише "Дойче Веле".

Голяма част от тях възнамеряват да продължат да използват предимствата на дистанционната работа и след кризата, коментира Даниел Ердзик – експерт в областта на цифровата икономика в Центъра за европейски икономически изследвания.

Колкото повече служители работят от къщи, толкова по-малко хора идват всеки ден в центъра на града. Според анализа на Михаел Каренберг – ръководител на регионалния отдел на компания „Altradius“, занимаваща се с кредитно застраховане, тази тенденция може да има дългосрочни икономически последици. Една от тях е ръстът на фалитите.

За самите предприятия намаляването на ефективността на производството заради преминаването на дистанционна работа се среща в единични случаи. В мобилна среда, обаче, бизнесът се променя по географски признак. Това създава проблеми при отрасли, чийто оборот е пряко зависим от големия брой хора, които идват всеки ден в града на работа.

В момента много компании си задават въпроса дали има смисъл да осигурят физически работно място за всеки служител и, съответно, да изразходват средства за наемане на офиси. За големите предприятия това са разходи, достигащи до няколко милиона евро, се казва в изследването на „Altradius“.

Ако тенденцията за дистанционна работа се запази, много фирми през следващите години може да не удължат договорите си за наем. Това, от своя страна, заплашва да доведе до съществено съкращаване на доходите на фондовете за недвижими имоти, ако не намерят друг начин да използват пустеещите помещения.

Подобно развитие на ситуацията ще „удари“ не само частните, но и институционалните инвеститори, които няма да получат печалба за своите капиталовложения. Става въпрос за банки, пенсионни фондове, акционери и инвестиционни компании, дружества за социално и медицинско застраховане, фирми, които се занимават с управление на имоти, църкви, както и различни фондации и сдружения. Всички те са заплашени от големи финансови загуби.

Пустеещите офиси означават и празни столови в предприятията. Същото се отнася за градските ресторантчета и кафенета, в които служителите отиват да хапнат по време на обедната почивка.

Неясно остава и финансовото бъдеще на предприятията, свързани с хартиената промишленост, смятат авторите на анализа. Преминаването на дистанционна работа ускори цифровизацията на процесите в офиса. Това, на свой ред, доведе до намаляване необходимостта от използването на хартия за принтер, например. По този начин се засили натискът върху отрасъла, който и без друго преди година изпитваше големи затруднения.

Друга последица от работата от дома по време на пандемия е намалелият брой на бизнес вечерите и на командировките. В днешно време деловите преговори все по-често се провеждат чрез видеовръзка или по телефонно и все по-рядко на живо. Ако тази тенденция се запази, ресторантите и хотелите, които обслужват командировани лица, ще бъдат на загуба.

Още по темата

Ще намалее рязко необходимостта от делово облекло – костюми, вратовръзки, блузи, строги обувки и т.н., което ще засегне производителите, специализирани в деловата мода. По данни на „Altradius“, в Германия именно текстилните предприятия са най-силно застрашени от фалит.

Ако хората спрат да пътуват до работните си места, ще се намали и автомобилният пробег. Съответно, хората ще се нуждаят все по-малко от нови коли и ще ползват старите.

Това ще се отрази негативно върху производителите на автомобили, които през последните две години работят в условия на повишен риск от фалит на доставчиците на компоненти и резервни части. Перспективата за автосервизите и бензиностанциите при такава ситуация не изглежда по-добра.

След края на пандемията сред загубилите ще са и собствениците на магазини по пешеходните зони и в централните части на градовете. На първо място ще пострадат търговците, които нямат собствени онлайн магазини – именно те в момента понасят в момента най-силно последиците от карантинните мерки.

Разбира се, в цялата тази ситуация има и печеливши. На първо място, според анализа, това са предприятията от IT и комуникационния сектор, които спечелиха от продажбата на лаптопи, смартфони, телефони, програмно оборудване и електронни носители на данни.

Допълнителни печалби може да реализират и фирмите, които предлагат стоки и услуги за дома – производители и търговци на мебели за преустройство на работното място в хоум-офис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха великите IT та от републиката на чалгата и абсурдите от кое племе са? не са ли чували че в нормалните страни колегите им взимат за същата работа минимум 100к доларс годишно а бензина е 50 цента литъра къща струва около 40к доларс и няма около тях велики български бейове връзкари?
51
0
 
15
 
! Отговори
6 месец съм йоум офи преди 3 години
никога а повече в офиса
50
1
 
7
 
! Отговори
Мениджър преди 3 години
До #55Ако не си разбрал бизнесмените ще си останат пак такива. Големите шефове и началници също ще са си по местата. Става лошо и трудно за обикновените хора и служители, които трябва да си търсят нова работа и да плащат разходи и данъци които ще ги вдигнат неизбежно след изборите.
49
8
 
18
 
! Отговори
jendsos преди 3 години
До всички IT-та горди със заплати, къщи и вилички, ако по веригата липсва кой да засее нивите, събере продукцията, обработи в готов за консумация продукт и я достави, ще ми ядете опинците...всеки един от Вас независимо какъв Гуру е в ИТ сектора трябва да знае, че " РанЪта праи борбЪта " и " Гладна мечка хоро не играе "...
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе хоракакви проекти ще управляватекакви хора ще управляватене усещате ли че в момента се завършват склщчени договории нови няма да имавсичко се променяне усещате ли променената бизнес-среда?ще я усетите
47
1
 
17
 
! Отговори
ИТ Консултант преди 3 години
до #30Най-добре платените имат доста повече не толкова знания колкото друг вид опит в управление на екипи от хора и проекти и най-вече контакти и бизнес връзки. Лични качества да убеждаваш партньори и клиенти и да подчиняваш служители. Така че не всичко е знания и не се учат такива неща никъде освен с опит и практика и шанс да практикуваш и да грешиш придобивайки опит. Опита и знанията са съвсем различни неща.
46
0
 
6
 
! Отговори
една преди 3 години
До Анонименискат ги бете са идеална партиячовек с пари и сдуханвземаш му парите и го командвашвсяка жена желае такъв
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест ще стане по-добре и по-спокойно и цялата тази лудост ще намалее поне малко.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя от вкъщи от пролетта на 2016 г. В офиса ходя веднъж месечно. Така че за мен ситуацията не се е променила кой знае колко, сега просто не ходя и веднъж месечно. Имам познати, които от години работят от вкъщи и фирмите им освободиха офисите. Държат само един малък офис, където има рецепционистка и две зали за работни срещи. Говорим за фирми от по 300-400 човека. Така фирмите спестяват доста разходи.
43
3
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Гледам големи ИТ шефове пишат тук с огромни заплати. Имам поглед над заплатите в Сф. Само да кажа, че ИТ сектора е не повече от 40-50к човека в Сф! И това е заедно с всички съпорти, админи и кол центрове! И средната заплата е не повече от 3.5-4к нето. 5-6% са на големи заплати и бонуси. В НАП може да се види също. В цяла БГ заплати над 5000 бруто (~4000 нето) взимат около 200к човека, тук са всички ИТ, лекари, адвокати, инженери и др.
42
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като човек от сектора ще ви кажа какво представлява типичен успял ай тичовек шефче на отдел пълен с комплекси с прилична заплатажена му комплексирана истерична мазна шефка ръководител проекти на програмиститеи шеф вкъщи у домадецата гледани като писании хора мислещи се чв са хванали господ за шлифератези най-много ще им пострадатбачкаторите си бачкат и им все тая
41
1
 
9
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
И какво лошо има Team, Zoom и други подобни да правят печалби?
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големи печалби в правят в момента Team, Zoom и други подобни комерсиални приложения за дистанционно учене и конференции.
39
0
 
16
 
! Отговори
лошо нема преди 3 години
лошо няма - икономиката се оптимизира.а за българските мутри дето давар офиси под наем пък хич не ми дреме.
38
2
 
2
 
! Отговори
мениджър преди 3 години
До до 37напротивинвестиции има точно в малките населени места в реални производствени сектории ще намалеят в услугите в големите градовене си запознатно вярвай си във фантазиитеимате все още време
37
0
 
12
 
! Отговори
Амена преди 3 години
Много ми е забавно как под всяка подобна статия колегите почват да си мерят пиш... пардон, заплатите.
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ит-тата не живеят на марс. И те ядат и се топлят зимата.ама се мислят за много умни и само дават акъл и хич не им пука че масата хора взимат 5 пъти по малко от тях.
35
5
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Към пpoвинцията никви парични потоци няма да се насочат, щото то не е концерт по желание, а и там cтe *** селяни и нищо не струвате.
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-заблудени са колегите ИТ ба високи постовете първи ще хвърчатще останат само 1-2 маи надолу по веригатасвърши разстежа в този секторследва стагнацияи програмистите от Скейл фокус не вярваха
33
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да се провали нещо което го няма. В България няма истински ИТ фирми със собствени проекти и продукти. Всички работят на ишлеме по западни проекти, като почти винаги е тестване, доработки и поддръжка на западни проекти които ги наема евтоно (но за България са високо платени). Нивото на хората е добро, но е много под средното, а и за такива "проекти" не е нужно повече. Междувременно големи ИТ фирми в България намалиха заплатите и все повече съкращават заради кризата с вируса.