Хоум-офисът - печалба за едни, загуба за други

Как ще работят отрасли след края на пандемията...
19 ное 2020 20:20, Петя Славова
83
Хоум-офисът - печалба за едни, загуба за други
Снимка: БГНЕС

Ако служителите в компаниите продължат да работят дистанционно и след края на пандемията, цели отрасли на промишлеността може да фалират, твърди експерт по кредитно застраховане.

Заради пандемията от коронавирус много фирми в Германия изпратиха своите служители да работят от къщи и не съжаляват за това, пише "Дойче Веле".

Голяма част от тях възнамеряват да продължат да използват предимствата на дистанционната работа и след кризата, коментира Даниел Ердзик – експерт в областта на цифровата икономика в Центъра за европейски икономически изследвания.

Колкото повече служители работят от къщи, толкова по-малко хора идват всеки ден в центъра на града. Според анализа на Михаел Каренберг – ръководител на регионалния отдел на компания „Altradius“, занимаваща се с кредитно застраховане, тази тенденция може да има дългосрочни икономически последици. Една от тях е ръстът на фалитите.

За самите предприятия намаляването на ефективността на производството заради преминаването на дистанционна работа се среща в единични случаи. В мобилна среда, обаче, бизнесът се променя по географски признак. Това създава проблеми при отрасли, чийто оборот е пряко зависим от големия брой хора, които идват всеки ден в града на работа.

В момента много компании си задават въпроса дали има смисъл да осигурят физически работно място за всеки служител и, съответно, да изразходват средства за наемане на офиси. За големите предприятия това са разходи, достигащи до няколко милиона евро, се казва в изследването на „Altradius“.

Ако тенденцията за дистанционна работа се запази, много фирми през следващите години може да не удължат договорите си за наем. Това, от своя страна, заплашва да доведе до съществено съкращаване на доходите на фондовете за недвижими имоти, ако не намерят друг начин да използват пустеещите помещения.

Подобно развитие на ситуацията ще „удари“ не само частните, но и институционалните инвеститори, които няма да получат печалба за своите капиталовложения. Става въпрос за банки, пенсионни фондове, акционери и инвестиционни компании, дружества за социално и медицинско застраховане, фирми, които се занимават с управление на имоти, църкви, както и различни фондации и сдружения. Всички те са заплашени от големи финансови загуби.

Пустеещите офиси означават и празни столови в предприятията. Същото се отнася за градските ресторантчета и кафенета, в които служителите отиват да хапнат по време на обедната почивка.

Неясно остава и финансовото бъдеще на предприятията, свързани с хартиената промишленост, смятат авторите на анализа. Преминаването на дистанционна работа ускори цифровизацията на процесите в офиса. Това, на свой ред, доведе до намаляване необходимостта от използването на хартия за принтер, например. По този начин се засили натискът върху отрасъла, който и без друго преди година изпитваше големи затруднения.

Друга последица от работата от дома по време на пандемия е намалелият брой на бизнес вечерите и на командировките. В днешно време деловите преговори все по-често се провеждат чрез видеовръзка или по телефонно и все по-рядко на живо. Ако тази тенденция се запази, ресторантите и хотелите, които обслужват командировани лица, ще бъдат на загуба.

Още по темата

Ще намалее рязко необходимостта от делово облекло – костюми, вратовръзки, блузи, строги обувки и т.н., което ще засегне производителите, специализирани в деловата мода. По данни на „Altradius“, в Германия именно текстилните предприятия са най-силно застрашени от фалит.

Ако хората спрат да пътуват до работните си места, ще се намали и автомобилният пробег. Съответно, хората ще се нуждаят все по-малко от нови коли и ще ползват старите.

Това ще се отрази негативно върху производителите на автомобили, които през последните две години работят в условия на повишен риск от фалит на доставчиците на компоненти и резервни части. Перспективата за автосервизите и бензиностанциите при такава ситуация не изглежда по-добра.

След края на пандемията сред загубилите ще са и собствениците на магазини по пешеходните зони и в централните части на градовете. На първо място ще пострадат търговците, които нямат собствени онлайн магазини – именно те в момента понасят в момента най-силно последиците от карантинните мерки.

Разбира се, в цялата тази ситуация има и печеливши. На първо място, според анализа, това са предприятията от IT и комуникационния сектор, които спечелиха от продажбата на лаптопи, смартфони, телефони, програмно оборудване и електронни носители на данни.

Допълнителни печалби може да реализират и фирмите, които предлагат стоки и услуги за дома – производители и търговци на мебели за преустройство на работното място в хоум-офис.
 


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
9
 
! Отговори
АйТиЗарежи преди 2 месеца
Защо под всяка статия разни комплексари пишат какви пари вземат? Работил съм в чужбина няколко години. Поради стечение на обстоятелствата трябваше да се върна в България. Реших да захвана някой проект докато пандемията отмине. Голяма грешка. Кандидатствах на около 10 места. Максимална заплата 5 000 лв нето. На повечето места казаха, че съм се справил техничекси, но не пасвам на позицията. Накрая си регистрирах моя фирма и работа с чужбина директно. При толкова аутсорс, парите не са големи тук.
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хаха великите IT та от републиката на чалгата и абсурдите от кое племе са? не са ли чували че в нормалните страни колегите им взимат за същата работа минимум 100к доларс годишно а бензина е 50 цента литъра къща струва около 40к доларс и няма около тях велики български бейове връзкари?
55
0
 
15
 
! Отговори
6 месец съм йоум офи преди 2 месеца
никога а повече в офиса
54
1
 
7
 
! Отговори
Мениджър преди 2 месеца
До #55

Ако не си разбрал бизнесмените ще си останат пак такива. Големите шефове и началници също ще са си по местата.

Става лошо и трудно за обикновените хора и служители, които трябва да си търсят нова работа и да плащат разходи и данъци които ще ги вдигнат неизбежно след изборите.
53
8
 
18
 
! Отговори
jendsos преди 2 месеца
До всички IT-та горди със заплати, къщи и вилички, ако по веригата липсва кой да засее нивите, събере продукцията, обработи в готов за консумация продукт и я достави, ще ми ядете опинците...всеки един от Вас независимо какъв Гуру е в ИТ сектора трябва да знае, че " РанЪта праи борбЪта " и " Гладна мечка хоро не играе "...
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
абе хора
какви проекти ще управлявате
какви хора ще управлявате
не усещате ли че в момента се завършват склщчени договори
и нови няма да има
всичко се променя
не усещате ли променената бизнес-среда?
ще я усетите
51
1
 
17
 
! Отговори
ИТ Консултант преди 2 месеца
до #30

Най-добре платените имат доста повече не толкова знания колкото друг вид опит в управление на екипи от хора и проекти и най-вече контакти и бизнес връзки.

Лични качества да убеждаваш партньори и клиенти и да подчиняваш служители.
Така че не всичко е знания и не се учат такива неща никъде освен с опит и практика и шанс да практикуваш и да грешиш придобивайки опит. Опита и знанията са съвсем различни неща.
50
0
 
6
 
! Отговори
една преди 2 месеца
До Анонимен

искат ги бе
те са идеална партия
човек с пари и сдухан
вземаш му парите и го командваш
всяка жена желае такъв
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоест ще стане по-добре и по-спокойно и цялата тази лудост ще намалее поне малко.
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Работя от вкъщи от пролетта на 2016 г. В офиса ходя веднъж месечно. Така че за мен ситуацията не се е променила кой знае колко, сега просто не ходя и веднъж месечно. Имам познати, които от години работят от вкъщи и фирмите им освободиха офисите. Държат само един малък офис, където има рецепционистка и две зали за работни срещи. Говорим за фирми от по 300-400 човека. Така фирмите спестяват доста разходи.
47
3
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Гледам големи ИТ шефове пишат тук с огромни заплати. Имам поглед над заплатите в Сф. Само да кажа, че ИТ сектора е не повече от 40-50к човека в Сф! И това е заедно с всички съпорти, админи и кол центрове! И средната заплата е не повече от 3.5-4к нето. 5-6% са на големи заплати и бонуси.

В НАП може да се види също. В цяла БГ заплати над 5000 бруто (~4000 нето) взимат около 200к човека, тук са всички ИТ, лекари, адвокати, инженери и др.
46
5
 
19
 
! Отговори
Про-грамист преди 2 месеца
Светът никога няма да се върне към това което беше преди короната.

Вируса само ускори едни процеси дето си течаха така или иначе.

А програмистите наистина за печеливши от тази трансформация.

Моята заплата 6.500 лв чисто - с 10 години стаж. Може и повече но аз съм доволен.
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
като човек от сектора ще ви кажа какво представлява типичен успял ай ти
човек шефче на отдел пълен с комплекси с прилична заплата
жена му комплексирана истерична мазна шефка ръководител проекти на програмистите
и шеф вкъщи у дома
децата гледани като писани
и хора мислещи се чв са хванали господ за шлифера
тези най-много ще им пострадат
бачкаторите си бачкат и им все тая
44
1
 
9
 
! Отговори
до 45 преди 2 месеца
И какво лошо има Team, Zoom и други подобни да правят печалби?
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големи печалби в правят в момента Team, Zoom и други подобни комерсиални приложения за дистанционно учене и конференции.
42
0
 
16
 
! Отговори
лошо нема преди 2 месеца
лошо няма - икономиката се оптимизира.

а за българските мутри дето давар офиси под наем пък хич не ми дреме.
41
2
 
2
 
! Отговори
мениджър преди 2 месеца
До до 37

напротив
инвестиции има точно в малките населени места в реални производствени сектори
и ще намалеят в услугите в големите градове
не си запознат
но вярвай си във фантазиите
имате все още време
40
0
 
12
 
! Отговори
Амена преди 2 месеца
Много ми е забавно как под всяка подобна статия колегите почват да си мерят пиш... пардон, заплатите.
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ит-тата не живеят на марс. И те ядат и се топлят зимата.
ама се мислят за много умни и само дават акъл и хич не им пука че масата хора взимат 5 пъти по малко от тях.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки е забил *** в копанята пред носа си и ни вижда, ни му дреме за нещо от голямата картинка. 180 градуса разделят вчера от утре.
Клвид пандемията налага
панпреосмисляне
от нула до днешно число.