Гейшите в Япония се борят за оцеляването си, останали са едва 21

Нов локдаун би унищожил вековната професия
6 яну 2021 21:55, Нели Христова
47
Гейшите в Япония се борят за оцеляването си, останали са едва 21
Снимка: БГНЕС

От векове гейшите са част от облика на Япония. Но пандемията донесе сериозни проблеми за вековната професия, която сега се опитва да оцелее. Коико е гейша от десетилетие. По време на локдауна в Япония през пролетта тя няма почти никаква работа. А сега клиентите й са по-малко от половината в сравнение с предишни години.

"Най-страшната част е, че не знаем кога ще свърши всичко. Тази ситуация вече продължава прекалено дълго и не знам колко още можем да оцелеем", споделя Коико пред CNN.

В Япония гейшите се наемат за качествено забавление по време на банкети и празненства. Известни със своята красота и елегатност, те прекарват целия си живот в това да бъдат перфектни в традиционните японски музика, танц и изкуство. А гримът по тялото им също е изкуство - да поставиш бялата боя, да нарисуваш очите и устните си, да сложиш перуката си и, най-накрая, да завържеш кимоното, което струва поне 10 хил. долара.

Гейшите прекарват дълги часове в репетиции, а след това дълги нощи забавлявайки клиентите си. Понякога работата им продължава до 2 часа през нощта. Само вечерята с една гейша може да струва хиляди долари. Поне докато не се появи COVID-19. През пандемията, хората започнаха да харчат по-малко, а големите събития бяха отменени. Дори и преди кризата упадъкът на гейшите вече беше започнал, а клиентелата им бе все по-застаряваща.

"Опитваме се да оцелеем", казва Икуко, представител на асоциацията на гейшите. Тя си спомня времената от преди 50 години, когато е имало близо 4000 гейши. Сега броят им е едва 21.

Коронавирусът направи интимните разговори по-трудни. Гейшите трябва да държат ветрила пред лицата си, когато говорят и да танцуват поне на 2 метра от клиентите. През това време Япония продължава да бележи нови рекорди на заболели от COVID-19, а правителството съветва хората да вечерят на малки групи. Още един пълен локдаун би убил напълно вековната професия.

Но "първата западна гейша" Саяки е намерила нов начин да се справи с проблема - срещи с гейши по Zoom. Тя също се опитва да привлече и нови, по-млади клиенти, които за около 1000 долара могат да проведат спокоен разговор с гейша в малък бар. Но Коико и нейните колежки предпочитат да се придържат към традицията - към традиционното кимоно, грим и инструменти, за да запазят и работата на местните занаятчии.

"Нашата работа е да предадем културата и традициите на следващото поколение", казва Коико. А единственото, което може да направи сега, докато чака COVID-19 да приключи, е да репетира и да усъвършенства изкуството си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
колко сте прости преди 4 месеца
Мъжете са много хитри, защото си осигуряват една жена за готвене и чистене и друга за свир.ки, а тъпите жени гледат да им угодят...Това общество е много тъпо и просто.
21
0
 
0
 
! Отговори
колко сте прости преди 4 месеца
Мъжете са много хитри, защото си осигуряват една жена за готвене и чистене и друга за ***, а тъпите жени гледат да им угодят...Това общество е много тъпо и просто.
20
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 3 години
Дали ще има секс със своя клиент, зависи от нея самата, но никой не я задължава за това. Също като при нашите.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаааа, явно *** и от японска култура разбира. Гейша и на картинка не е виждал, но иначе голям специалист.За ваше сведение, гейшите нямат нищо общо с певачките на Пайнер, но карай.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Циврят по порнетките защото съвременните японците имат комплекси и свързани с тях сексуални фантазии.
17
3
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ейййй японците ще им се наложи да наблягат най-вече на ръката. В БГ това няма как да се случи, корФите бликат на талази
16
2
 
8
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Азиатската, хеле японската култура е на вселена разстояние от нашата. Трудно можем да ги разберем. Втората световна война са правили ужасии като корпус 731, но за тях Бог е перфекционизма. Така са възпитани и мъжете, и жените. Когато си перфектен войн, имаш перфектен меч, направен от сенсей със стаж минимум 40 години. Същото е и с жриците. Легенда или не е, че една гейша може да накара един мъж да свърши шест пъти преди да стигнат до нещо. Традиции. Ще е жалко, да изчезнат!
15
2
 
5
 
! Отговори
Миусука Мадете преди 3 години
Ще замълча...
14
3
 
10
 
! Отговори
Тугишиба Нагазаки преди 3 години
Мисакачи Накуро, ти не беше ли приятел с една Шиголапа Наморава?
13
6
 
4
 
! Отговори
Диди преди 3 години
Тук разни *** упражняват комплексите си.И даже си мислят че са интересни.
12
6
 
14
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Ко ше прайм сега? Тук у нас никой не вдява какво е гейша. У нас хората са по-близо до селото. Обичат да се забавляват с ракия, пълни чинии с пържено, тежки софри с часове наред.
11
1
 
6
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Аааа да...Сега видях, че нощен караул дава *** Христова...Еми чакам си бан пък ще се видим пак след месец приятели.Лека нощ, бъдете здрави и утре да поздравите всите Ивановци, Иванки Ивелини Ивети и т.н.Лека и мека дружина ;)Лека смяна *** ;)
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас гей шите са 400 !
9
2
 
29
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Офффф...Пак пълни глупости от иЗвестор...Абе прочетете малко, преди да копи прекарвате!!!Разбирам, че ви се плаща на кило/новина ама все пак...Гейшата в Япония не е като нашите зелени или бели бръмчалки. Гейшата е привилегия само за богати и умни клиенти и хората си плащат само за компания прескъпо, особено ако са НЕяпонци. Там е друга култура и е чест да си наемеш гейша.21 останали. Поредната глупост на иЗвестор.
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересна статия но толкова невярна.В Япония живеят 125 милиона и имат 3500 починали.В България живеят 6 милиона и има 8000 починали.Не знам какви рекорди по Ковид19 имат ,но ако бяха като в България труповете би трябвало да са поне 250 000 за да спазваме пропорцията на бройката.Толкова относно дали маските са нужни или не.А и относно броят на гейшите.Само в един град една от "чаените къщи" както се наричат гейша домовете разполага с 41 гейши.Интересна статия но толкова невярна.
7
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МИНДЖОКО КАЗВА, ЧЕ ПРЕДИ ПАНДЕМИЯТА Е ОБСЛУЖВАЛА ПО 20 ДУШИ НА ДЕН А СЕГА САМО ПО 10!И ГЛАВНИЯ ПРОБЛЕМ БИЛО НАМАЛЕЛИТЕ ТУРИСТИ ОТ ДРУГИТЕ СТРАНИ ЩОТО ТЕЗИ ОТ ЯПОНИЯ НЕ Я ЗАДОВОЛЯВАЛИ ОСОБЕНО ДОБРЕ С 10 САНТИМЕТРОВИТЕ СИ КЛИ-ТОРЧЕТА!
6
3
 
17
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Като няма гейши, има гейове! То натам е тръгнал света.
5
8
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 години
завържеш кимоното, което струва поне 10 хил. долара???10к долара за един копринен чаршаф метър на метър и педесе??? Нищо чудно, че изчезват тия!
4
11
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПЛАТЕНИ КУ-РВИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА !!!
3
0
 
24
 
! Отговори
Мисакачи Накуро преди 3 години
Древна традиция