Официално: Извънредната епидемична обстановка удължена до 30 април

Какво реши правителството за разхлабването на мерките?
Обновена: 26 яну 2021 13:46 | 26 яну 2021 13:42, Веселина Йорданова
295
Официално: Извънредната епидемична обстановка удължена до 30 април
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно правителствено заседание, на което беше взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април. Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

Още по темата
По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша.

Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева. С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната.

В резултат в края на миналата година безработицата в България достига най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%, е коментирано на свиканото преди това работно съвещание.

По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса, е 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процесът по разплащане, е докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работното съвещание.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че по мярката изпълнявана от НАП, за чието реализиране бяха необходими и законодателни промени, вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса. "8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева", докладва министър Борисов.

По отношение на процедурата за средни предприятия вече са изпратени поканите до абсолютно всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си. По тази процедурата 1 703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента "SURE".

"Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот", заяви Дончев. Вицепремиерът опроверга и появилите се спекулации по отношение на приоритетите на правителството.

"Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е - всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота", добави Дончев.


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време имаше четири основни врагове на системата и това бяха есен, зима, пролет и лято! Но сега станаха с един повече пандемия!
235
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господинът в средата няма маска - защо?

Нали всички трябва да носим или законите не са за всички?

Питам за един прия(а)тел!
234
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глас за ГРЕБ ЛИИИ? Не мисля така :)
233
1
 
1
 
! Отговори
хлябът преди 1 месец
Имаме го, но власт нямаме! И ако имаме власт - хляб няма да имаме нито власт!
232
0
 
2
 
! Отговори
само курвите! преди 1 месец
До ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

Те ще го изметат от парламента! Техният брой и тяхната сила растат!
231
0
 
1
 
! Отговори
до безкрайност преди 1 месец
До Муахаха

И комунистите винаги ще са на власт! Хора, бдете!
230
1
 
3
 
! Отговори
невъзможно! преди 1 месец
До ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

Как ще го изметем като ще се пребоядиса и децентрализира в мнаго още гниди!
229
0
 
2
 
! Отговори
Безкрайността преди 1 месец
До Муахаха

Вечните вируси и пандемии по света! Всичко останало са подробности!
228
2
 
3
 
! Отговори
характерна черта преди 1 месец
До В АРМИЯТА

Научихме се как взаимно да се предаваме и да се крадем в цивилизацията!!!
Чуждото - общо! Рай за дрипльовците ***!
227
0
 
2
 
! Отговори
Saxconn преди 1 месец
До Анонимен

Чиста работа!!!
Вместо за чаша млеко цяла крава да купуваш! Дай, Боже!
226
0
 
3
 
! Отговори
актуализация преди 1 месец
До следващия път!!! - полека по малко отзад!
225
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече почнаха да изнудват хората с принудителни отпуски...Тези си гласуваха закон с който дадоха права на шефовете да се подиграват с нас!
224
2
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Искам премиер като Илон Мъск с който да почнем да живеем по-други планети който сам си е определил заплата от 1 долар а не мутра която мисли за крадене и за смачкване на народа млад 30 годишен трайно безработен слаб човек за премиер от партията на безпартийните и ще почнем да живеем в по-добрата Швейцария от истинската Швейцария иначе с мутри крадци ще си караме така докато не изчезнем или който може емигрира и не остане никой ,повечето ще изчезнем хората измислят летящи таксита а тук е глад
223
2
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Гледам ги тия на снимката и си мисля,че ако на тяхно място са млади 20-40 годишни млади,слаби трайно безработни ще се коментира кога ще летим към други планети в МС, от тях и от народа а не да оставят народа да умира от глад и мизерия ,ей за това няма да им гласувам млади, слаби,нормални хора без връзки не се допускат просто няма партия пълна с хора родени след 89 година без да са комунистически наследници ,някой ден като се създаде партията на безпартийните ще се гласува от всички българи
222
2
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Истината е,че ние с вас създаваме чудовищата...Бойко...не забелязват но ти си първият Министър- Председател дал малко пари за образование,те не осъзнават колко Държавническо е...Образованието е най-важната инвестиция,мразя герб заради евтините ви и корумпирани по-места...липсата на независим съд и работеща прокуратура...ченгетата на ДПС...но с образованието ме удари в земята...
221
1
 
13
 
! Отговори
В АРМИЯТА преди 1 месец
ИМАХМЕ ЕДНО БЕТОННО ПРАВИЛО :

" ВСЯКА ЗАПОВЕД Е ПРЕД-ПОСЛЕДНА "
220
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА ОТЛОЖАТ И ДЪРЖАВНИТЕ ИЗПИТИ, ЧЕ МИ ПИСНА
219
1
 
22
 
! Отговори
ОБСАДА преди 1 месец
На военен език цялата ни ситуация се нарича ОБСАДА
Хубавото при обсадата е че харчиш минимални пари един предател с помоща на медиите да държи цяла държава в ситуация ШАХ
Нямаш логистика, нямаш жертви, стрелби и т.н. , бавно но сигурно икономиката на врага се унищожава, човешкия капитал деградира, средствата за противодействие се дискредитират
В Холандия вече има дребни партизански прояви , имайте го впредвид, там са се усетили накъде отиват нещата..
ние както винаги спим зимен сън
218
1
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
сзо пак са развързали кесията,раздали са бонусите,пфайзер/бионтек-обещаните проценти от печалбата,и подлогите бързат да лижат едни строго специфични органи.
217
2
 
15
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Тези подложи защо не питат ББ, той над законите си ли е, че е без маска. Глоби няма ли за него??🐶