Рядко кръвно заболяване след ваксината? Лекарите не изключват връзка

Няколко души са получили тромбоцитопения
12 фев 2021 20:05, Нели Христова
72
Рядко кръвно заболяване след ваксината? Лекарите не изключват връзка
Снимка: БГНЕС

Само ден след като 72-годишната Луз Легаспи получава първата си доза от ваксината на Moderna срещу COVID-19, по ръцете и краката й се появяват синини, а в устата й - мехури, които кървят. На 19 януари тя е хоспитализирана в Ню Йорк с тежък случай на имунна тромбоцитопения - липса на тромбоцити, кръвен компонент, необходим за съсирването.

Същото състояние доведе до смъртта през януари на д-р Грегъри Майкъл, на 56 г., акушер в Маями Бийч. Неговите симптоми се появиха три дни след като той получи ваксината на Pfizer-BioNTech. Лечението не успя да възстанови тромбоцитите му и след две седмици в болницата той издъхна от мозъчен кръвоизлив.

Не е известно дали това кръвно заболяване е свързано с ваксините срещу COVID.

Повече от 31 милиона души в САЩ са получили поне една доза от ваксините, а едва 36 подобни случая са докладвани на правителствената система за нежелани събития след ваксини, VAERS, до края на януари. Случаите включват или ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna, съобщава New York Times.

Но системата за докладване показва само проблеми, описани от доставчици на здравни услуги или пациенти след ваксинация, и не посочва дали дозите действително са причинили проблемите.

Длъжностни лица от Администрацията по храните и лекарствата и Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че разглеждат данните за случаите, но досега степента на състоянието при ваксинираните хора не изглежда по-висока от нормата, установена в населението на САЩ, така че всичко може да е една случайност.

Като цяло ваксините се считат за безопасни. Съобщава се за малък брой тежки алергични реакции, но те са лечими и процентите са в съответствие с тези, съобщени за други ваксини, казват регулаторите.

В изявление Pfizer казва: "Ние приемаме много сериозно съобщенията за нежелани събития" и добавя, че е наясно със случаите на тромбоцитопения при получатели на ваксини. В изявлението се казва още: "Събираме подходяща информация, която да споделим с F.D.A. Понастоящем обаче не успяхме да установим причинно-следствена връзка с нашата ваксина. "

Moderna също предостави изявление, което не разглежда въпроса за разстройството на тромбоцитите, но заяви, че компанията "непрекъснато наблюдава безопасността на ваксината Moderna срещу COVID-19, използвайки всички източници на данни" и рутинно споделя информация за безопасността с регулаторите.

Хематолози с опит в лечението на имунна тромбоцитопения заявиха, че подозират, че ваксината наистина е изиграла роля. Но според тях, случаите след ваксинацията вероятно ще бъдат изключително редки, вероятно резултат от неизвестна предразположеност при някои хора да реагират на ваксината чрез разработване на имунен отговор, който унищожава тромбоцитите им. Разстройството се е случвало рядко при хора, получили други имунизации, особено при морбили-паротит-рубеола.

"Мисля, че е възможно да има асоциация", каза в интервю д-р Джеймс Бъсел, хематолог и почетен професор в Weill Cornell Medicine, който е написал повече от 300 научни статии за разстройството на тромбоцитите. "Предполагам, че има нещо, което прави хората, които са развили тромбоцитопения, податливи, като се има предвид какъв малък процент от получателите са те."

Той добави: "Това е наблюдавано и при много други ваксини. Защо се случва, не знаем."

Д-р Бъсел казва, че е важно да се споделя информация за случаите, тъй като тежката тромбоцитопения може да бъде сериозна и лекарите трябва да знаят как да я лекуват. Понякога състоянието се противопоставя на стандартните терапии и ако персистира много нисък брой тромбоцити, пациентът е изправен пред нарастващ риск от тежко кървене и дори мозъчен кръвоизлив.

Той и неговият колега, д-р Юн-Джу Лий, са изпратили статия в медицинско списание за 15 случая на получатели на ваксина срещу COVID, които са идентифицирали чрез търсене в базата данни на правителството или чрез консултации с други лекари, лекуващи пациенти. Докладът предоставя информация за леченията и призовава лекарите да докладват за случаи. Той също така отбелязва, че е твърде рано да се каже дали засегнатите пациенти ще се възстановят трайно или ще имат продължаващи проблеми с тромбоцитите.

Няколко от пациентите преди това са имали нарушения на тромбоцитите или други автоимунни заболявания, които може да ги направят уязвими, казва д-р Бусел. Хората могат да имат ниски тромбоцити и без симптоми, и е възможно при някои реакция, ваксина да понижи допълнително нивото до точка, в която тя да стане очевидна, причинявайки синини или кървене, добавя той.

Д-р Джери Л. Спивак, експерт по кръвни заболявания в Университета Джон Хопкинс, също е на мнение, че връзката с ваксината изглежда реална, но прогнозира, че случаите ще бъдат изключително редки и ги нарече "идиосинкратични" - може би свързани с основните черти на отделните пациенти .

Случаите не са причина да се избягва ваксинацията срещу COVID, казват лекарите. Рискът от сериозно заболяване от коронавируса е много по-голям от риска от развитие на това рядко състояние и ваксините са от решаващо значение за контролиране на пандемията.

Дъщерята на Легаспи заяви, че последното нещо, което тя и майка й искат да направят, е да създадат страх към ваксините. И двете жени все още вярват силно в нуждата от тях, въпреки болестта на Легаспи.

В най-честата си форма имунната тромбоцитопения е автоимунно заболяване, което засяга около 50 000 души в САЩ, според група за подкрепа за пациенти. Състоянието се развива, когато имунната система атакува тромбоцитите или клетките, които ги създават, по неизвестни причини. Понякога следва вирусно заболяване и може да продължи с месеци или да стане хронично и да продължи с години. Обикновено се лекува. Професионалните групи съветват пациентите с разстройството да бъдат ваксинирани срещу COVID, но след консултация с техните хематолози.

Легаспи бе силна и в добро здраве, преди да получи ваксината Moderna. Но когато беше приета в градската болница в Елмхърст, Куинс, броят на тромбоцитите й беше равен на нула. Нормалните показатели варират от 150 000 до 450 000, а всичко под 10 000 се счита за много опасно и спешно се нуждае от лечение.

Лекарите нареждат на Легаспи дори да не става от леглото без чужда помощ, от страх, че ако падне и се нарани, може да получи кръвоизлив. Те започват да й прилагат стандартното лечение, включително кръвопреливане на тромбоцити, заедно със стероиди и имунни глобулини, предназначени да спрат войната на нейната имунна система срещу нейните тромбоцити.

Но нищо не сработи. Тромбоцитите й се вдигат малко и след това отново паднат между леченията.

Тъй като дните минавали без напредък, дъщерята на Легаспи, знаейки за смъртта на д-р Майкъл, се тревожела все повече, че майка й ще получи мозъчен кръвоизлив. "Не мисля, че тя разбира, че е като тиктакаща бомба", казва дъщерята в интервю на 28 януари, след като майка й е в болница повече от седмица без подобрение.

Легаспи, която е от Филипините, говори малко английски, но разбира, че състоянието й е сериозно, казва дъщеря й.

Д-р Бъсел чул за състоянието й и въпреки че работи в различна болница, той се свързал с нейния лекар на 28 януари и предложил консултация за състоянието на г-жа Легаспи. Той също така се свързва със семейството на д-р Майкъл, за да попита какви лечения е получил - отчасти като начин да разбере какво не е дало резултат.

Смъртта на д-р Майкъл привлече общественото внимание, след като съпругата му Хайди Некелман сподели мъката си във Facebook. Тя разкри в текст: "Радвам се, че д-р Бъсел се свърза с мен. Разказах историята си с намерението да помогна на тези в същата или подобна ситуация. Надявам се, че други хора вече могат да се възползват от опита на д-р Бъсел. Иска ми се моят Грегъри да бе имал този шанс."

На 29 януари д-р Бъсел изпратил на лекаря на г-жа Легаспи - д-р Нирикша Чандрани, имейл със заглавие "моите силни препоръки", в който отбелязва, че се "страхува", че Легаспи ще получи мозъчен кръвоизлив и съветва различен курс на лечението. Д-р Чандрани, шефът на онкологията в Елмхърст, осъзнава, че д-р Бъсел е водещ авторитет в разстройството на тромбоцитите и се възползва от неговия съвет.

Тя прекарала няколко безсънни нощи в притеснения за Легаспи: "Не исках тя да умре", каза д-р Чандрани.

Ден по-късно броят на тромбоцитите на Легаспи достигнал 6000: "бавен, но стабилен напредък", казва д-р Бъсел. На следващата сутрин броят им вече бил 40 000, което я извело от най-опасната зона. Два дни по-късно, на 1 февруари, те достигнали 71 000.

Невъзможно е да се разбере дали новите лечения са сработили, дали първоначалните са започнали да действат, или тя се е възстановила сама. Но на 2 февруари тя се прибра от болницата в апартамента в Куинс, който споделя с дъщеря си и 7-годишния си внук. На 4 февруари дъщеря й казва, че броят на тромбоцитите на Легаспи е 293 000.

Друга получателка на ваксина, Сара С., 48-годишна, учителка в Арлингтън, Тексас, получава ваксината Moderna на 3 януари. Две седмици по-късно тя започва да има тежко вагинално кървене. След два дни се срещна с нейния акушер-гинеколог, който й назначава кръвна проба и други изследвания. Няколко часа по-късно тя получава обаждане със съвет да отиде направо в спешното отделение. Лекарят бил зашеметен и се надявал, че това е лабораторна грешка, но кръвната й картина показва нулеви тромбоцити.

Но резултатите са истински. Те били потвърдени в спешното отделение, а лекарите там забелязват и червени петна по китките и глезените й, причинени от кръвоизливи под кожата. Сара К. видяла петната, но ги пренебрегнала.

Тя прекарала четири дни в болницата, получавайки кръвопреливане на тромбоцити, имунни глобулини и стероиди, за да възстанови броя на тромбоцитите си.

За Сара преживяването било ужасяващо. "Особено, когато хората казват, че никога досега не са виждали това. Със сигурност страхът беше налице." Но въпреки всичко тя все още подкрепя ваксините срещу COVID. "Аз съм за ваксината. Имах ужасна, ужасна реакция и просто се надявам хората да са наясно какво да правят, ако нещо такова се случи, да следят за тези симптоми и да получат помощ незабавно."

Ако бе знаела достатъчно, за да разпознае червените петна и кървенето като знаци за опасност, казва тя, щяла да отиде в спешното много по-рано. 


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Абе, що говорите глупостите бе? Ваксиниран съм с както го наричате "Файзер". Абсолютно нищо не усетих, нито някой от колегите, поне 50 човека в същия ден."

Никой не се дърпа заради едното убождане, да си знаеш. Жив и здрав да си
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха, всеки ден някой умира или бива облагодетелстван от страничните ефекти на някоя ваксина, но винаги следва обобщението КАТО ЦЯЛО СЕ СЧИТАТ ЗА БЕЗОПАСНИ.
42
1
 
19
 
! Отговори
до 40 преди 1 месец
Ще усетиш, има време!
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди една седмица ни ваксинираха задължително и сега не мога да вдигна самолета.
Дали е от стреса?
Жена ми отиде на парти.
40
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, що говорите глупостите бе? Ваксиниран съм с както го наричате "Файзер". Абсолютно нищо не усетих, нито някой от колегите, поне 50 човека в същия ден. Престанете с тия простотии. Ако искате се ваксинирайте, никой не ви кара насила. Защо изказвате мнение за неща, които не разбирате? Четете си глупостите в Интернет, но не вредете на другите хора
39
8
 
21
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Как е , момчета???! Бойко плаща ли добре да тролите ??? След 4 април требе друга работа да търсите !!!
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксинирах се, имам чип и когато Бил Гейтс хване дистанционното, аз хващам бирата! Можеш ли да откажеш на шефа?
37
8
 
20
 
! Отговори
овчаря Бил преди 1 месец
не го занете още ,но след три години почва масовия мор ,ама не от ковида а от неговото уж спасение -ваксините.Както са ги програмирали господарите им .Ама овцете да се ваксинират и без това овчите им мозъци няма да разберат за какво говоря.БЕЕЕЕЕЕЕЕЕ БЕ бебебеббееееееееееееееее
36
4
 
28
 
! Отговори
София преди 1 месец
Аз лично ще изчакам известно време. Дори с цената на това да си стоя в България и да не мога да излизам навън.
Който иска да играе риск печели-риск губи, свободен е да се ваксинира по всяко време, когато дойде нашия ред.
35
4
 
25
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
Тази статия цели да внуши, че никакви сериозни странични ефекти от ваксините и дори когато нещо се случи е супер рядко и най-вероятно няма нищо с тях разбира се... Нито дума хилядите смъртни случаи от ваксините на файзер и модерна разбрира, а по-тежък страничен ефект от това няма...
34
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Престанете с глупостите, държачки на микрофони и преписвачи от сайтове. Хранене си кокошките, прасетата и не се занимавате с неща, от които не разбирате. Със здраве!
33
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не се ваксинирайте,ако искате да живеете! Неваксинираните имат шанс да оцелеят, ваксинираните са обречени !!!"


Мои много близки не се ваксинираха и НЯМАХА шанса да оцелеят!
Та, имам две гледни точки, очевидно.
32
11
 
22
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 месец
Не се ваксинирайте,ако искате да живеете! Неваксинираните имат шанс да оцелеят, ваксинираните са обречени !!! Не слушайте НОЩ и ТИКВАТА !!!
31
3
 
25
 
! Отговори
гост преди 1 месец
това ще е само един от многото явни или скрити странични ефекти на това нещо наречено ваксина, айде наздраве и да борим новите болни от тежки автоимунни заболявания
заради няколко бълхи ще изрорим целия юрган
30
3
 
24
 
! Отговори
Свети Корона преди 1 месец
Не е съвсем измислица. С ваксина или без шанса да умрете от някакъв респираторен вирус е един и същ.
29
3
 
27
 
! Отговори
новина преди 1 месец
Индия е спряла Пфайзер - докато не докаже че ваксината е безвредна! От Пфайзер казаха че 'работели по въпроса'!!!
28
3
 
10
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Разбира се и е нормално да има странични ефекти от ваксините....в това няма нищо странно...но за всички тези случаи Фазерите и Модерните трябва да са отговорни да си плащат...спечелили са десетки милиарди от ваксините ще отделят от тях 1 млдр. за компенсации...проблемът е че дол....ните политици не са поставили такава клауза в договорите с Фазерите и Модерните.
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредна измислица на журналляята да има кой да им чете тъпизмитее
26
1
 
15
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Прекрасно....а сега Фазера и Модерните да платят обезщетения от по няколко милиона....все пак те прибраха милиарди за ваксините си....
25
2
 
20
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 месец
Фарма компанийте си създават милиони нови клиенти - дето тряба да се лекуват от ваксините им (както знаем - компанийте не носят отговорност за последиците от ваксинацията!).

И те ще ги 'лекуват' разбира се - самоче няма да е без пари!