Европа одобри коктейла от антитела, използван от Тръмп

Забелязани са няколко странични ефекта
26 фев 2021 16:20, Нели Христова
9
Европа одобри коктейла от антитела, използван от Тръмп
Снимка: БГНЕС

Европейският медицински регулатор съобщи днес, че лекарствена комбинация от антитела, разработена от американската компания "Регенерон Фармацевтикълс" (Regeneron Pharmaceuticals), може да бъде използвана за лечение на пациенти с КОВИД-19, нямащи нужда от кислородна подкрепа, но при които има повишен риск от тежка форма на заболяването, причинявано от новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Препоръката сега може да се използва за насоки в отделните европейски страни относно възможното използване на комбинацията от казиривимаб и имдевимаб преди издаването на разрешение за пускане на пазара, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Коктейлът от антитела на Регенерон беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември и беше даван на бившия американски президент Доналд Тръмп, когато се разболя от КОВИД-19.

Лечението, което се осъществява чрез капково вливане, е част от клас лекарства, известни като моноклонални антитела, които са произведени копия на антитела, създадени от човешкото тяло за борба с инфекции.

"Що се отнася до безопасността, повечето странични ефекти, за които е съобщено, са леки или средни, забелязани са обаче реакции, свързани с вливането (включително алергични реакции) и трябва да се следи за тях", каза ЕМА.

Регулаторът заяви, че извършваният от него анализ на комбинацията в реално време продължава и ще формира основата за препоръката й за условно пазарно одобрение от ЕС. ЕМА прави анализ и на леченията с антитела на компаниите Ели Лили (Eli Lilly) и Селтрион (Celltrion).

Вчера Регенерон заяви, че независима комисия е установила, че лечението има "ясна клинична ефикасност" при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tramp ne e borisov
7
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Големият алтруист Доналд Тръмп се жертва за всички нас, почти като Христос!
Но винаги има някои либералнодемократичен Юда, готов да го предаде :).
6
4
 
16
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Малко по малко за много неща ще признаят, че е бил прав, но тогава му се смееха, оплюваха, клеветяха, и какво ли не още, тъй наречените ''демократи'', коитоса всъщност демагократи !
5
14
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
клоунът не беше болен това беше предизборен маскарад
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма да се доредите до това лекарство скоро... то е за връзкари и другари.
3
7
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Изp0дите които командват света са подготвили коктейл от отрови.
2
10
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Коктейл от отрови които ще ви разболеят. Света се управлява от ***.
1
3
 
8
 
! Отговори
EGTGETG преди 1 месец
Страничен ефект губят се избори! :)