СЗО: COVID-19 може да засили затлъстяването при децата

Най-тревожна е ситуацията в Гърция, Италия, Португалия и Испания
11 май 2021 09:56, Ния Христова
10
СЗО: COVID-19 може да засили затлъстяването при децата
Снимка: Pixabay
Пандемията от коронавирус може да има и последици като увеличаване на броя на децата, които страдат от затлъстяване. За това предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от ДПА.
 
В публикуван доклад СЗО Европа отбелязва, че съществува реален риск затварянето на училища по време на локдауните да се отрази на хранителния режим и физическата активност на подрастващите.
 
"COVID-19 потенциално може да засили една от най-тревожните тенденции в европейския регион на СЗО - нарастващото затлъстяване на децата", коментира директорът на офиса Ханс Клуге. 
 
Той отбеляза още, че наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с животозастрашаващи заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови болести.
 
За да бъдат избегнати тези негативни последици за децата, директорът на СЗО Европа призова за научнообосновани политики с цел насърчаване на здравословен хранителен режим и физическа активност, като например данъчно облагане на подсладените напитки, предаде БТА.
 
Според доклада близо една трета от децата на възраст между 6 и 9 години в региона са с наднормено тегло. Най-тревожна е ситуацията в средиземноморските страни, въпреки че бавно се подобрява в държави като Гърция, Италия, Португалия и Испания.
 
 

10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
койчо преди 1 месец
Ха ха, и за да няма затлъстяване се предлага какво - повишение на цените!!Гениално!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия няма ли кой да ги изтрепе ..
8
0
 
11
 
! Отговори
D преди 1 месец
Аман вече от глупостите ви. И глобалното затопляне сега ще се засили заради ковид.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И при възрастните го засили. По-скоро локдауните го причиниха.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то само това липсваше хахахах. Локдауна понеже няма нищо общо.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ КОВИД! Абсурдните безполезни медикофашистки "мерки" са виновни!
4
2
 
13
 
! Отговори
Ха преди 1 месец
Само при децата ли? При всички! Ей в това се състои безумието на всички тези измислени мерки! Хората не умират от модерната болест, а от простотиите на разни измислени "политици"! В България е модерно да тъпчеш гнусна храна, да търкаш столовете с огромния си задник и да пушиш докато не си издрайфаш белия дроб! Ей за това тук се мре като в Индия!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И предлагането на всякакви преработени храни тип "чипс". Влезте в който и да е хранителен магазин и ще видите поредица от щандове с всевъзможни разновидности. Да не говорим за газираните напитки "сокчета".Вместо спорт и игри навън, цял ден пред устройствата, резултатът е налице
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КоБида никакво затлъстяване няма да "засили". Засилва го обездвижването и липсата на ходене та училище и на спорт, висенето по цял ден на компа и умишленото погубване и опростачване на цели поколения!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не заради ковид, а заради гениелните мерки.