Помощи при пандемията - колко ще издържат правителствата по света?

Намалено работно време, хоумофис и още програми
5 юли 2021 21:30, Петя Славова
27
Помощи при пандемията - колко ще издържат правителствата по света?
Снимка: БГНЕС

Няколко държави прекратяват програмите за спасяване на работни места, които субсидират заплатите на работниците. "Дойче Веле" направи проучване колко дълго правителствата могат да изплащат огромните помощи на засегнатите от COVID фирми.

Германия

Германия е пионер в т. нар. намалено работно време (kurzarbeit) по време на финансовата криза 2008/09. Други страни адаптираха модела по време на пандемията от COVID-19, за да избегнат масови съкращения.

Kurzarbeit позволява на компаниите да намалят часовете за работа на своите работници и да искат субсидии за заплати до 60% (повече за работници със семейства). Служителят получава повече от половината от заплатата си за онези часове, които са съкратени и 100% за тези, в които продължава да работи.

Правителството удължава програмата вече няколко пъти, като последното удължаване продължава до септември. Министърът на труда Хубертус Хайл казва, че може да продължи да работи до края на годината, ако е необходимо.

Още по темата

В разгара на първата вълна на пандемията над 6 милиона германски работници от над 600 000 фирми бяха в програмата, струваща на правителството най-малко 35 милиарда евро (41,5 милиарда долара). Броят им е спаднал до 2,6 милиона до март тази година и 2,3 милиона до май.

Австрия

Подобна краткосрочна работна схема трябва да бъде удължена до 2022 г. Правителството обаче раздели програмата на две.

Силно засегнатите индустрии като гастрономия, хотели и авиация могат да кандидатстват за субсидия до 90% от заплатата на работника. Компаниите трябва да могат да докажат 50% загуба на продажби, за да продължат да получават пълна субсидия.

За служителите в по-малко засегнатите сектори финансирането за съкратено работно време ще бъде бавно спряно до средата на следващата година.

Местните медии съобщават, че до момента са спасени 1,2 милиона работни места на стойност 8,2 милиарда евро. Правителството казва, че 330 000 души остават в програмата, от която повече от половината трябва да отпадне до края на лятото.

Съединени щати

В разгара на пандемията над 40 милиона американски работници бяха съкратени поне временно. Двадесет и шест щата, съставляващи около 70% от населението на САЩ, поддържат своя собствена версия на краткосрочната работна схема на Германия. Използването ѝ обаче е много по-ограничено, отколкото в Европа, поради липса на осведоменост относно програмата и административни пречки.

Вместо това федералното правителство стартира Програмата за защита на заплатите, която предлага заеми на малки фирми с 50% данъчен кредит за заплатите на работниците, независимо дали са работили или не. По-големите фирми могат да кандидатстват само ако са съкратили работното време.

Програмата затвори за нови заявления в края на май, тъй като финансирането пресъхна.

Програмата отпусна 11,6 милиона заеми на обща стойност около 796 милиарда долара (671 милиарда евро). Освен това правителството повиши плащанията за безработица през първите четири месеца с $600 на седмица.

Великобритания

Правителството на Обединеното кралство плащаше 80% от заплатите на работниците по схемата за задържане на работа. Миналата седмица субсидията беше намалена с 10%. Следващият месец субсидията ще бъде намалена с още 10% и до края на септември програмата трябва да приключи изцяло.

Официалните данни сочат, че около 1,5 милиона работници все още са получавали надбавки за заплати от правителството в началото на юни.

От март 2020 г. почти 12 милиона работни места са обхванати от схемата в един или друг момент, струвайки около 66 милиона британски лири (76,9 милиарда евро).

Икономистите са насърчени от спада от 4 милиона работници през март и смятат, че намаляването на помощите няма да доведе до голям скок на безработицата.

Франция

Франция удължи програмата си за частична безработица Chomage до края на октомври. От 1 юли правителството намали компенсацията от 70% от брутната заплата на работниците на 60%. Служителите в сектори, все още засегнати от пандемията, като туризъм, култура, събития и спорт, все още могат да се радват на по-високата сума до края на август.

Безработицата във Франция достигна 8,1% или 2,4 милиона души през първото тримесечие.

Испания

Испания имаше повече от 3,6 милиона записани в своята програма ERTE (план за временно приспособяване на работната сила) в разгара на пандемията. Днес броят им е под половин милион. Въпреки това правителството удължи програмата до края на септември.

ERTE субсидира компаниите до 70% от нетната заплата на работниците за първите шест месеца, преди да го намали до 50%.

Въпреки спадащите нива на безработица поради сезонното търсене на работна ръка от туристическия сектор, над един милион повече са безработните в момента, отколкото преди COVID да се появи миналата година, според официални данни.


27
Още от Коронавирус
Адвокат Шаркова: Може да има стимули за ваксиниране у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
do 15 преди 3 седмици
електрически коли е имало и по времето на Фердинанд Порше, дори той е проектирал едни от първите електрически коли в началото на века. Пак той е проектирал първият електрически танк през втората световна война - VK 4501
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
струвайки около 66 милиона британски лири (76,9 милиарда евро)=======================бах тоя паунд колко скочил за една нощ
23
2
 
5
 
! Отговори
Гладна Журналистка преди 4 седмици
/.... колко ще издържат правителствата по света?/// ... правителсвата им не ги мислете! На политиците им са им напълнили здраво гушките. Както захлебиха още по-здраво и фарма и другите големи корпорации. Дебелия е за народите им. Ама на кой му пука. А ний журналистките и на трохите сме доволни. Тъй де- и ний имаме разходи.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да както винаги при такива сравнения Швейцария липсва! Но иначе при други сравнения тикате Швейцария винаги в сравненията! В този случай нещо не оттърва и затова няма Швейцария! За сега все още единствената демократична (разрешени референдуми) и социална (три стълба на социално осигуряване) държава в Европа! Някой запитвал ли се е защо всички (работодатели и работонаемници) в Швейцария гледат да се осигуряват, ама не на 50%?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Късно ще разберете!- Кога е имало място за всички?
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 6А ти какво искаш? Да ми вземе паричките, нали? И защо? Защото не било "Честно". Еш па!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е нищо де, като не издържат, ще бъдат заменени със световно правителство и готово!
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Я да дпират всички програми и да отварят държавите. Този цирк трябва да престане!
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Посленото което учените успяха да измислят това са лекарствата срещу рак на гърдате, което е било средата на минавлия век. От тогава учените не са излекували нито една болест, даже напротив, създдоха много нови. Учените откриха, че за тях е много по изгодно да умножават болестите, отколкото да ги лекуват - колкото повече болни, толкова повече пари, а те ще им поддъжат живота да си мъкнат купищата болести с тонове хапчета до 80, до 90г, и ще пълнят джобовете.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До До Нане - Русия се развива и върви напред, а ЕС и САЩ все повече затъват в кризи.
15
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Единствено ваксинираните трябва да получат помощи и привилегии.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 50те години на миналия век не са разработвани никакви нови технологии освен телефоните, дори интернет не е нова технология. Колите днес са същите както през 30те години на миналия век когато Фердинант Порше е правил народни коли - същите двигатели само по мощни и колите по комфортни. Електрически коли имаше и през 70те, и Тесла не е по различна от тях, само по напудрена.
13
5
 
1
 
! Отговори
Защо е мафиотско преди 4 седмици
единственото в евреиския съюз тукашното правителство?!
12
4
 
2
 
! Отговори
Вижте си `държавата` преди 4 седмици
дето е бежанци към добър живот неискат да остават.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На дъщеря ми, която живее в Брюксел, Кралство Белгия и даде повече пари помощ за кризата, отколкото България даде на всичките ми стотици близки и познати, живеещи тук, взети заедно!
10
7
 
9
 
! Отговори
Нане преди 4 седмици
Аве глупендери, сериозно ли си мислите, че всичките нема платиме тоя измислен цирк...Сбогувайте се със събраните парички те станаха нула... Язък защо краднахте...
9
3
 
4
 
! Отговори
Ст@м@т преди 4 седмици
При нас няма какво да засегне пандемията, защото нямаме икономика, всичко е далавери, а далаверите пандемията не ги лови, дори е добре дошла, ще цоцаме пак пари от държавата! Добре че великия икономист сега не може да изрази становище.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В България такъв проблем няма. Тук мафиотското правителство, единствено в ЕС, не даде и едно евро пряка помощ за пандемията. Така че няма какво да се спира.
7
5
 
10
 
! Отговори
Късно ще разберете! преди 4 седмици
`В бъдещето няма място за всички.` --Сорос.
6
3
 
8
 
! Отговори
ДДТ преди 4 седмици
Няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи !