Проф. Кантарджиев: Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" предпазват от Делта варианта

Имунизацията е много важна за болните с хронични заболявания
9 юли 2021 10:24, Ния Христова
87
Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира Плана за действие при евентуална нова COVID вълна, който бе представен вчера от здравния министър д-р Стойчо Кацаров.
 
"Цялата общественост го чакаше, имаше много нови и хубави неща. Такъв план има още от юни 2020 г., беше внесен в Народното събрание. Това, което сега беше представено като ново, всъщност не е ново. Новите неща са малко спорни. Първото е, че ще има чисти стаи в болниците, където един медицински персонал ще се грижи за ковид болните и за другите болни, което не е обосновано. Не са изяснени някои въпроси с гражданските права и дискриминацията. Теми като затваряне, изискване на сертификати... Именно колективът, който представи този план, беше сред най-върлите критици на затварянето. Много ме притеснява граничният контрол", заяви епидемиологът. 
 
"Министърът си позволи да каже, че едва ли не благодарение на него се прави секвениране и дори го обърка със секвестиране. Доста е критикувал моята квалификация, аз му прощавам, нека Господ да му прости. Опита се да каже, че НЦЗПБ досега хаотично е секвенирал. НЦЗПБ от 3 години се готви за целогеномно секвениране. Закупили сме най-модерните апарати, подготвили сме хора", каза още проф. Кантарджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изрази надежда, че може да сме като Полша и Франция и Делта вариантът да не ни засегне много. Защото с тези мерки - да се допуска занижен контрол на границата на хората със сертификати, не са хубави тези неща, отбеляза консултантът по ваксинационния процес към Столичната община.
 
"Освободен съм от около месец и нямам точни данни за ваксините, но за да дариш на други държави, това е продължителна процедура с някои рискове. Грехота е, когато наши братя искат ваксините, те да не се оползотворят. Досега Щабът по ваксинация работи идеално. Общественият съвет е много хубав, но защо беше забравено да бъде поканена Българската православна църква?! Ние сме единствената държава, която не затвори храмовете заради Ковид-19 и не допусна заразяване в църквите. Учудваме, че сега Църквата е игнорирана. Може би защото свърши добра работа, това е стилът на Министерството на здравеопазването", каза още гостът.
 
Проф. Кантарджиев изтъкна, че ако през 2020 г. бяхме допуснали по няколко хиляди болни на ден, щеше да има колапс на здравната система. И изтъкна че навременните мерки дават резултат. "Ако напълниш болниците и започнеш мерките, ефектът им идва 2-3 седмици след въвеждането", отбеляза той.
 
По думите му народът трябва да си почине от напрежението и да използва топлото време. "Моля ви, ваксинирайте се, това може да ни спаси!", настоя бившият шеф на НЦЗПБ.
 
"Колкото си по-болен и с хронични заболявания, толкова по-важно е да се ваксинираш. Който иска да си ваксинира децата над 12-годишна възраст, с ваксината на Pfizer може да ги ваксинира. Деца с белодробни заболявания, астма или диабет е много добре да се ваксинират", подчерта проф. Кантарджиев.
 
"Ваксинираните с повечето ваксините в нашата страна са защитени от Делта варианта. Излязоха становища за "Пфайзер" и "Модерна", че имунитетът е доживотен. Разбра се, че който е карал заболяването, има имунитет дълги години. Pfizer и Moderna защитават от индийския вариант", посочи още епидемиологът.
 
Проф. Кантарджиев определи като дискримационна предвидената мярка до детските градини да не се допускат деца на неваксинирани родители. 
 
"За два месеца представят неща, които не са обмислени. Вместо да надграждат това, което беше направено. Пуснаха се "зелени коридори" хората да се ваксинират. Първата мярка на Кацаров беше да спре коридорите. След един ден ги пусна. След това каза: Пускам ги, но приоритетно в тях ще се ваксинира еди кой си. Противоречиви  мнения, създаващи недоверие в това, което досега се е правило", смята той.
 
"Ако не бяха ваксинирани първо лекарите и сестрите, при пролетната вълна тази година можеше да останем без доктори и сестри. 1/3 от лекарите са на моите години, а както се разбира от мнението на министъра - не ставаме", обясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пенсионер що го оставяте да лъже? Пфаийзер готвят бустъри. Т.е ваксината не пази.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз лично вярвам само на БОГ и имунната с-***, която ми е дал. Който иска да си вярва в св.Ваксина, не карам никого нито насила да се ваксинира, нито да не се. Който се е вакснал доброволно си носи неизвестните последици за организма му в бъдеще.Това е въпрос на ЛИЧЕН ИЗБОР и от това не трябва да произтича НИКАКВА ДИСКРИМИНАЦИЯ, нарушаваща основните ПРАВА НА ЧОВЕКА по всички Конвенции и Конституцията на РБ
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светилото и национално богатство *проф. КАНТАРДЖИЕВ* заяви най-отговорно: *"който е преболедувал има ДОЖИВОТЕН ИМУНИТЕТ в Т клетки" (Неделята на NOVA (06.06.2021) нa 16:40 min) по добре да каже за 2020 колко милиона има на влог от "заплати", за 2019 има 600 000 в ЕУР
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантара ще го запозная с един авер, доктор НегИр, ваксинира по схемата Ass To Mouth прави по две дози за всички щамове в гръцката азбука, после подкарва и по кирилица, сетне ги подсилва дозите
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, интересува ме медицинския въпрос относно Делта, ваксини и всичко около тази безкрайна пандемия. Не ме интересуват вашите лични дрязги. Не желая да слушам как казвате, че народа се е опростачил и затова го е страх от ваксини. Жалкото е, че вие с дипломите се държите като"опростачени" професори и ни занимавате кой колко е по-умен. Затова не ви вярваме и затова се получава този резултат. Без изключения от началото на пандемията обикаляте по медиите и се плюете един друг.Ние не сме съд...
52
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей, жалко че много от антиваксърите ще ги тръшне делтата.
51
3
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Гледам бай шиле още му седят сълзите в очите
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РНК препаратите модифицират човешкото ДНК. Доказано от института Томас Джеферсън. Който е грамотен да търси и чете докато е време, защото боцнат ли ви, връщане назад няма.
49
6
 
15
 
! Отговори
м,да преди 2 години
80% от медиците не са се ваксинирали!?! Ние да не сме по глупави?
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е на хранилка при статуквото говори. Забележете - онези, които ни тровеха мозъците преди изчезнаха. Защо ? Не им се занимава да "спасяват" Българския народ от страшния вирус - торбалан. Поне не и безплатно. Интересни родолюбци / лекари. Утре ако и на този му врътнат кранчето, една дума няма да обели за ваксиниране.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя явно го е хванала сенилността ? Какви становища, какви глупости говори...? Пълни измислици и лъжи - нови и нови тактики да прикотка още някой днес. Утре или вдругиден ще излезе с някоя още по-модерна лъжа с надеждата (или дементността), че хората не четат световни новини и не виждат какво става по света.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33То пък министъра на здравеопазването дето е хвърлил тези пари (Кирчо - специалиста) разбира от медицина и лечение.
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът не трябва да склонява на този фашизъм. Допусне ли се да се ваксинираме, всичко свърши. Затова и толкова много натискат в момента. Лъжи, измислици, репресии и винаги още от същото: "Сега ако това направим, ако онова направим, ще преборим пандемията". После ще следва второ, трето и т.н. до безкрай условия. Не, нито крачка назад
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
седнале сите Проф. с IQ под 90 и ми обсъждат ваксини и пандемии
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
45 - ваксинирани сте, ама за тази година. След 6 месеца пак и така ставате доживотни пациенти.
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този защо все още му давате думата да говори неподготвен. Хората още миналата година питаха какъв разписан план има за справяне с пандемията, при какви условия какво се прави? По каква причина се затягат и разхлабват мерки. А капака на цялата глупост на бай Шиле е :"Излязоха становища за "Пфайзер" и "Модерна", че имунитетът е доживотен." А от вчера всъщност: Pfizer поиска да прилага трета доза, спад на имунитета след след 6 месеца
41
5
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Не ви ли омръзна да плащате на този шарлатанин да си пробутва лъжите? Разпознаваем престъпник, абсолютно некомпетентен, лакей на Боко
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** мнооого лъжеш бре. Ако не били ваксинирани лекарите и сестрите нямало да има кой да лекува. 1. Кога започна ваксинирането. 2. Колко лекари и сестри са ваксинирани. Много малък процент и публично го заявиха като укор към медиците. Кога и как разбра за делтата, че ваксините пазели, като вече разработват трета доза на шмайзер. Верно може да не сме от най-умните, но не чак да не можем да сметнем 2+2.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се лъже, лъже, па се лудне. И така си я карат - превъртели доживот. И все си мелят репертоара от зомбирането. Намират се и поддръжници, та и те барабар в разпявките. Освен нови пандизи, налагат се и нови осиходиспансери. За да диша спокойно обществото. Иначе въздухът е достатъчно антидихателен.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виц на деня.хахахахаха