САЩ обвиняват Китай в безотговорност по въпроса с произхода на COVID-19

Пекин отхвърли плана на СЗО за втори етап на разследването
23 юли 2021 08:17, Елка Василева
17
САЩ обвиняват Китай в безотговорност по въпроса с произхода на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Белият дом заяви, че е "дълбоко разочарован" от решението на Китай да отхвърли плана на Световната здравна организация (СЗО) за втори етап на разследването на произхода на COVID-19, предаде Ройтерс.

През май американският президент Джо Байдън разпореди да бъдат намерени отговори на въпросите за произхода на коронавируса. Тогава той разкри, че разузнавателните служби на САЩ проучват различни теории, включително възможността за лабораторен инцидент в Китай, припомня БТА.

Още по темата

Този месец СЗО предложи втори етап на разследването на произхода на коронавируса в Китай, в това число проверки на лаборатории и пазари в град Ухан, призовавайки за прозрачност от властите. Байдън подкрепи това разследване наред с разпореденото от него.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза по повод решението на Китай, че Пекин не спазва задълженията си, като се опитва да блокира по-нататъшно разследване.

"Тяхната позиция е безотговорна и честно казано, опасна", заяви тя на брифинг пред репортери.

По-рано здравното министерство на Китай категорично отхвърли плана на СЗО за независима инспекция на биотехнологичната лаборатория в Ухан като "неуважително и арогантно спрямо науката".

А директорът на уханската лаборатория Юан Чжъмин заяви: "Преди 30 декември 2019 г. не сме имали досег, нито сме съхранявали, нито след изследвали COVID-19. Институтът по вирусология в Ухан никога не е създавал изкуствено, нито е допускал "теч" на COVID-19. Досега нито един от служители и студентите ни не се е заразявал".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Бил Гейтс отдавна прави изявления, че броят на хората трябва да се намали.На 19 октомври 2019 Бил Гейтс кани представители на клановете Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. на банкет. Това е "събитие 201"-"event 201", https://youtube . com/watch?v=Vm1-DnxRiPM. И по време на почерпката, така, между другото, дискутират какво Би станало, ако се появи нов пандемичен вирус. И не щеш ли, само месец по-късно такъв вирус се появява! А в това време в Ухан вървят световни военни игри. Пуска се там и това е!
12
2
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Да, ковидът е много заразен. Разработен е от генните инженери да е грип, смъртоносен. Трябва хората да се намалят, прекалено много са 7 милиарда. Така разсъждават "господарите", хората, притежаващи повече от 100 милиарда $ всеки. Човешкото въображение е твърде бедно, за да си представи такава сума. В момента те са 10 души. Но ние, простосмъртните, им дишаме въздуха, замърсяваме им водата, произвеждаме много б.о.***... Трябва да намалеем... Ако може, до "златен" 1 милиард...
11
4
 
8
 
! Отговори
КонСпиратор преди 2 години
Вирусът е разработен в Китай - че е по-евтино - от клон на американска компания. После го пускат навсякъде по света за да намалят старите хора, че "тежат на пенсионните системи". Сега е политически удобно да се накисне Китай за да се изработи нов враг / плашило за да се наливат парите спестени от пенсиите на починалите във оръжейната индустрия. Да живее демокарацията!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намерил кой да обвинява в безотговорност.
9
2
 
8
 
! Отговори
Мисторик преди 2 години
До ИсторикИмам познати, които работят в Китай и ca ми казвали как китайчетата се изхождат директно на улицата като животните. ...... ТО ЩОТО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ОППИКАНИ ВХОДОВЕ НА БЛОКОВЕ ... ПОДЛЕЗИТЕ В СОФИЯ НЕ СА ПЪЛНИ С ЛАЙ***НА .... А ТИ НИКОГА НЕ СИ ВИЖДАЛ ГРУПИЧКИ СЛЕД НОЩНИ КУПОНИ ДА "СЕ ИЗХОЖДАТ ДИРЕКТНО НА УЛИЦАТА КАТО ЖИВОТНИТЕ " .... На коя планета живееш ?
8
1
 
10
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
"Ковид-19 е обикновен грипоподобен вирус и до лятото ще изчезне." ТОВА са думите на Тръмп на пресконференция на Белия дом през Април. 5 МЕСЕЦА СЛЕД първия случай в Ухан и 3 МЕСЕЦА СЛЕД като САЩ и Европейския съюз ОБВИНИХА КИТАЙ В НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ СИ СЛЕД КАТО БЕШЕ НАЛОЖЕНА ИЗОЛАЦИЯ НА ЦЕЛИ ГРАДОВЕ В КИТАЙ И ЗАБРАНА НА КИТАЙСКИ ГРАЖДАНИ ДА НАПУСКАТ ДОМОВЕТЕ СИ... САЩ нямали информация за ковид19... тогава КАКВО БЕШЕ EVENT201 -2 М. ПРЕДИ ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ В КИТАЙ ?
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста безотговорно е ФАЩ да не изнасят публична информация от своите лаборатории! Разочарован съм, че не ме пускат да разследвам квото си искам и когато си искам!Светът има прав да знае какви ги вършат в Америка и под техен контрол по света!
6
11
 
6
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Юстиниановата чумa от 6в. и испанският грип от 19 век. също произхождат от Китай, както и повечето епидемии белязали света. Хигиената на китайците е много ниска. Имам познати, които работят в Китай и ca ми казвали как китайчетата се изхождат директно на улицата като животните.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали признаха че на ледниците в Тибет има стотици неизвесни вируси, е сега са с едно по-малко
4
13
 
5
 
! Отговори
7 преди 2 години
Тоя вирус е произведен в същата лаборатория в Русия в която е произведен и Новичок. После Путин го е дал на китайците с поръчение "да заметат следите", така че да не заподозрят Русия че използва биологично оръжие срещу Запада със цел да го унищожи икономически!
3
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
КГБ да търси ковиза у лабораторията на Бил Гея :)))
2
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
КГБ да ковида у лабораторията на Бил Гея :))
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дълбоко разочарован, хахахаха Бай Данчо хоч го няма. Дано поне да знае на коя планета се намира