Особеностите на "Делта" варианта - лечението му е по-трудно

PCR тест не е достатъчен да се определи с кой вариант е заразен човек
26 юли 2021 07:10, Петя Славова
64
Особеностите на "Делта" варианта - лечението му е по-трудно
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Обичайният PCR тест не е достатъчен, за да се определи с кой вариант на коронавирус е заразен човек. Как се поставя точната диагноза за COVID-19, причинен от "Делта" варианта и как тя влияе на лечението на болестта, разказва Александър Чепурнов, ръководител на лабораторията за особено опасни инфекции към Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина пред радио "Спутник".

Открит за първи път в Индия, "Делта" вариантът на коронавируса се разпространи в целия свят, включително в Русия. Сред основните му характеристики е по-краткия инкубационен период, в сравнение с предишните видове на причинителя на болестта. И още, това води до появата на допълнителни симптоми при пациентите, като нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, предава БГНЕС.

Все още няма надеждна информация дали "Делта" вариантът води до по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, каза Александър Чепурнов. Но за лекарите е по-трудно да лекуват заболяване, причинено от нов вариант на коронавирус.

Още по темата

"Вариантът "Делта" е по-труден за лечение, тъй като за варианта "Ухан" вече е разработено много, а тук роля играят гастроентерологичният компонент и скоростта на развитие на болестта", обясни вирусологът.

Лекарите са принудени да коригират установените протоколи за лечение на коронавирусна инфекция, като вземат предвид характеристиките на щама "Делта".

"Лекарите постоянно казват, че са принудени да променят протоколите за лечение, че протоколите, разработени за варианта от Ухан, работят по-зле", допълва Александър Чепурнов.

В такава ситуация е важно да се установи точно с кой щам на коронавируса се е заразил пациентът. Но конвенционалните PCR тестове не позволяват това, каза вирусологът.

"Определянето дали пациентът има алфа или делта вариант е доста неприятно и скъпо, тъй като е необходимо да се извърши секвениране (разшифроване на генома на вируса, бел. ред.) у болни, макар и на неголеми, но значителни участъци (геномът на вируса, бел. ред.), за да се разбере от какво точно боледуват. Това съсем не е PCR тест. PCR тест може да се направи много по-евтино и по-бързо, но тук са необходими повече усилия на този етап", уточни той.

Обикновените тестови системи трябва да бъдат допълнително персонализирани, за да идентифицират специфични варианти на коронавируса.

"Над това ще се работи, каза в заключение Александър Чепурнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 години
На измислен Делта вариант скъпо лечение му прилича. Идийският щам се "позахаби", сега делта, а наесен ще трябва още по- нов и заразен да измислят. То бива наглост и безочие, но това пък вече на нищо не прилича. Ако небях прав, нямаше стотици хиляди медицински работници, лекари и мед. сестри да протестират срещу задължителната ваксинация. Вместо да ядят бой по площадите сами щяха да се ваксинират без принуда. Но явно те неса ходили по симпозиуми за сметка на фарм. компании да ядат и пият на корем
44
12
 
13
 
! Отговори
Май не е съвсем така преди 2 години
Потърсете в мрежата докладите на NHS и там ясно се вижда, че тукашните лъжат. А и под заплаха са мъже, под 50 години, ВАКСИНИРАНИ! При тях смъртността е много по-висока от останалите. Кофти, но всеки си носи отговорност за решенията!
43
9
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Делта лятно грипче :) Няма да се ваксинираме!!!
42
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отличителни белези на Делта варианта са главоболие и кашлица - Дойчланд Функ! И заради това затваряме всичко и носим маски даже и тези, които са ваксинирани! До сега не съм чувал за умрели от главобол или кашлица въпреки, че и двете са доста неприятни!
41
0
 
15
 
! Отговори
Бай Знай преди 2 години
До хахахахах!Не чете и този доктор и другите също. Вземат ли веднъж дипломата въобще не четат повече по специалността. Само броят парсата. Все им е тази какви са новостите.Те и докато следват не четат онова, което няма да им носи печалба. Защото ако четяха нямаше да се излагат така с непознаване на PCR технологията , Western Blot-а , т.е модерното сега "секвениране" и други молекулярнобиологични похвати.
40
5
 
19
 
! Отговори
Бай Знай преди 2 години
Който чете знае, че в САЩ миналата седмица тяхното РЗИ отрече достоверността на PCR и препоръа белите манти да се ориентират към други одобрени от тяхното МЗ тестове. От началото на пландемията знаещите информират, че технологията PCR въобще не е тест, а начин за увеличаване количеството на взета проба. А секвенирането, с което ви шашкат напоследък е разпадане на пробата на аминокиселини. Но трябва да има шаблон от вируса за сравнение, а такъв изолиран няма доказан. Това е поредната спекулация
39
6
 
16
 
! Отговори
Мутафчийски преди 2 години
Лечението от Делта е трудно! Факт! От Великден има едни 700 човека в болница и не могат да оздравеят! Питайте Балтов за тоз феномен! Муааахахаха!
38
6
 
45
 
! Отговори
До Непонятен е преди 2 години
Извади си главата от пясъка. Вируси винаги е имало и ще има. Безсвъртни хора не съществуват. Ако щете и всеки месец да сте на абонамент с иглите, пак ще си идете от тоя свят. Възможно е това да е включително от вируса, срещу който се бодете или от самите редовни бодежи. Ако има нещо, срещу което хората следва да се обединим, това са мафията на световните пландемици, които затвориха и унижиха хората, ограбиха правата им и прокарват насилствена ваксинация срещу вирус, който вече повечето изкарахме
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, та нима има грип и корона, които пък медицината да "лекува"? Съвсем сте смешни вече. Тези вирусни заболявания нямат лечение. Предлагат се помощни средства за леко справяне със симптомите. Със самия вирус си сеоправя организмът. Ама де ще знаете - то пари вземате само за глупости да пишете, не за да четете и да се образовате.
36
11
 
9
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Настинката не е опасна, нито пък грипа! Ако случайно се разболея от грип или настинка ги преболедувам за 2 дни НАЙ-МНОГО без каквито и да било лекарства! Айде стига лигавщини и гевезелъци вече! Големи хора ми се държат като някакви бебета момичета женички
35
13
 
25
 
! Отговори
Непонятен е преди 2 години
Този сарказъм и ирония! Що бе хора? Ваш близък явно не е боледувал или не си е отишъл от този свят! Ами мълчете като не разбирате! Всяка болест е опасна! Всяка! И за всеки!!! Може да си отидеш от обикновена настинка или от счупена ръка! С това шега не се прави! Не ви дойде акъла! ***! Разберете че животът е безценен! И ако може трябва да бъде опазен без значение на светец или престъпник! За лекарите няма значение!
34
9
 
21
 
! Отговори
ггг преди 2 години
Много ранобудни журналистчета. Точно три плашещи новини за кромида още преди 9. Няма ли да пуснете нещо хубаво, като Кунчев умря и т.н.? Накрая аз ще си направя едно АнтиваксНПО и ще им плащам да говорят против рептилите.
33
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерал Смърт приготвя ли милионите черни вали за трупове ?Крематориумите и мобилните морги готови ли са?Защо изоставаме питам аз ,всичко е готово за милиони трупове само чакаме хората да почнат да мрът.Кунчев нещо изоставате с плана от Брюксел ще ви дърпат ушенцата ,трябва бройки ,заразени ,много умрели ,кво прайм ,хората не носят маски ,не се страхуват ,няма заразени ,няма умрели.Кунчев напъни си малко ,как може такова безобразие хората да не ги е страх!
32
8
 
21
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Ей, много доктори се навъдиха тука. Тоест, платени тролчета де. Големи са ви пи*ките, ама ако недай си Боже се заразите сигурно ще се наакате...
31
40
 
16
 
! Отговори
Анкета преди 2 години
Сложете ми минус,ако познавате починал от ваксина!
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф тия *** пак всяват страх и паника с техните жалкарски лъжи на 3 годишни бебета! Как разбрахте, че се лекува по-трудно? Кажете името на поне 1 човек, който е болен с делта вариант, и този човек да не може да се излекува!
29
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като свърши гръцката алфабета с арабската ли ще започнат. Колко още мутации да очакваме? Как пък тоя свински грип, ебола и кви ли не вируси не мутираха до сега ,тоя се оказа голям ***
28
9
 
32
 
! Отговори
Хубав ден! преди 2 години
На всички ваксиноманиаци, хипохондрици, наивници и останалите най-обикновени *** пожелавам: ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
27
9
 
27
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Явно лечението му е толкова трудно, колкото и разпространението му. В България го има от месец април, а заразените от тогава са все под един процент от направените проби. Пълна пародия.
26
6
 
25
 
! Отговори
хахахахах! преди 2 години
Поредният гладник Чепурнов не чете ли, че в Англия стихва "Делта вълната" неочаквано бързо, откакто отпуснаха мерките? Страшна излагация на елита, ама страаашна!