Кой има повече антитела след COVID-19 - младите или възрастните?

Учени дадоха отговор на този въпрос
Обновена: 29 юли 2021 13:58 | 29 юли 2021 13:56, Александър Попов
40
Кой има повече антитела след COVID-19 - младите или възрастните?
Снимка: БГНЕС

Експерти установиха, че възрастните хора, страдащи от COVID, развиват повече антитела от младите хора.

"Възрастта е най-силният фактор, влияещ върху концентрацията на IgG антитела в кръвта след коронавирусна инфекция. По-възрастните хора имат по-голямо количество IgG антитела след COVID-19 - във възрастовата група от 60 до 70 години средното количество произведени антитела е два пъти повече, отколкото в категорията от 20 до 30 години, независимо от тежестта на заболяването“, се казва в съобщение на лабораторната служба "Хеликс" въз основа на резултатите от проучване, проведено съвместно с експерти от ВМА „С. М. Киров“.

При това тежестта на заболяването също влияе върху количеството на антителата.

"Тази тенденция е особено забележима във възрастовата група над 50 години: нивото на антитела в тези случаи, като правило, е два пъти по-високо, отколкото в случай на леко протичане на заболяването", отбелязват специалистите на „Хеликс“.

Експертите установяват, че при мъжете и жените нивото на антитела в кръвта се променя по различни начини. Ако при мъжете достига своя връх 45 дни след заразяването и започва да намалява след 60 дни, то при жените концентрацията на IgG антитела постепенно се увеличава до 60 дни и по-нататък нивото им значително се увеличава до 180 дни.

Още по темата
Общо в проучването са участвали 1500 души на възраст от 18 до 69 години, които са имали асимптоматична, лека или тежка коронавирусна инфекция. В рамките на проекта, за периода на наблюдение от август 2020 г. до май 2021 г., е извършен анализ на промените в нивото на антителата в рамките на 180 дни след заболяването.

Симптоми

В рамките на проекта е бил изследван и спектърът и честотата на появата на симптомите на коронавирусна инфекция. Оказва се, че най-често пациентите са изправени пред частична или пълна загуба на обоняние (77%), повишена температура (72%), главоболие (67%). В повече от половината от случаите са наблюдавани мускулни болки, липса или намаляване на вкуса, кашлица и хрема. Изпотяване, възпалено гърло, диария, задух, коремна болка и повръщане са съобщени в по-малко от 50% от случаите.

Като правило, заболяването се проявява преди всичко с повишаване на температурата, на втория или третия ден се появяват възпалено гърло, мускули, коремни болки, главоболие, изпотяване, хрема, диария, а на третия или пети ден - кашлица, задух, намаляване или загуба на вкус и обоняние. От данните от проучването следва, че максималната проява на симптомите е регистрирана на третия ден от заболяването, а от шестия до осмия, с лека и умерена тежест на протичането, симптоматиката намалява./БГНЕС


40
Още по темата: антителакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Преболедувал преди 1 месец
Симптомите продължават обикновено над седмица, понякога и две.
38
2
 
12
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 1 месец
Първият път нямах никакви антитела. Нула. Зеро. Изкарах си коронката като лека настинка и загорих една тенджера, щото не можах да подуша пушека. :-) Не знам тук защо някои глупави индивиди се опитват да ме убедят, че ако нямам антитела, короната щяла да ме довърши. Няма бе, Глупавий. Вече съм пробвал. Не ме довърши. :-) Задръжте си ваксините и се боцкайте с тях на воля!
37
2
 
6
 
! Отговори
Охо преди 1 месец
От 31 Декември CDC премахва изискването FDA да използва PCR за спешна употреба. Препоръката е лабораториите да се подготвят за използване на другите одобрени от CDC методи, за тестване.
36
1
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
Тя пък една наука, всичкото нещо около ковид няма нищо общо с науката, или поне не в смисъла, който ти влагаш. Харесва ми, че все пак си признаваш, че си опитна мишка. Също така може и да си заможен, но със сигурност не си интелигентен.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21 Ехоо,безсмъртният.Не дърпай дявола за опашката.Защото все повече учени казват,че тези ваксини не работят за Делта варианта.Доказателството са две познати с две ваксини които в момента са в много тежко състояние.
34
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Геномът на вируса го разчетоха още 2019. Така успяха и да направят ваксините. Сега знаят точното място на всеки нуклеотид и установяват мутациите . Всичко се знае. Само някой тук си мисли , че ТОЙ като не го е видял, значи не съществува. Ха ха хааааа
33
1
 
17
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
При изобилието от абсолютно противоречащи си една на друга информации е ясно едно-здраво се лъже за Ковида!След година и половина Пандемия,би трябвало нещата да са доста изяснени....
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече се създава анти-медицина. Още малко остава да кажат, че100 годишните са по-млади и по-здрави от хората на 20 години.
31
2
 
13
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 месец
Няма реални и научни доказателства за потвърдена изолация на ковид19, всичко се базира на хипотези и предположения, има само базисен компютърен модел и смешната картинка на топка с габърчета..
30
7
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Абсолютно грешен критерий. Ако имаш антитела примерно срещу грип, короната ще те попилее. Същото е и с новите варианти на короната. А ресурсите за изграждане на имунитет и капацитета на поносимост на антитела са ограничени. Дори и за млади и здрави хора.
29
2
 
14
 
! Отговори
Antvx преди 1 месец
Този, който не гледа ТВ и не се тества.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха сега са почнат да мерят и други органи, кой има по-голям. Като си ги премерят, да съобщават победителите, да знаят хората в случай на нужда към кого да се обръщат.
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тотално ли полудяхте с тая Корона ..
26
5
 
10
 
! Отговори
кардинал минетчийски преди 1 месец
А кой има повече чували за трупове?
25
5
 
12
 
! Отговори
Кал-Ел преди 1 месец
Я, на изходна позиция, да изолирате "вируса" си и тогава ми дрънкайте за "ваксини", тестове, щамове, варианти и антитела.
24
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антиваксърите на всичко НЕ. Ама ваксини, лекарства, антитела.....нищо не влиза като информация в дебелите им глави. Промити мозъци. :) че и агресивни!
23
7
 
21
 
! Отговори
Няма да стане преди 1 месец
НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ . Набйите си го в тъпите платени кратуни!
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Майнатави на вас и на вашите убийствени ваксини не разбрахтели че не ви искаме никакви ваксини забрана за всички ваксини
21
21
 
11
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
Ясно ми е, че простите селски бачкатори сте изкарали до един вируса, защото не вярвахте в него. Интелигентен човек около мене не го е изкарал и никой нямаше антитела преди ваксинацията (сега всички имаме). Само ще те разочаровам, че се боледува по няколко пъти от този вирус. Ама ти си пей там как имаш имунитет. А ти си опитната мишка на живота и той достатъчно се е подиграл с тебе. Нека ние, заможните и ваксинираните, сме опитни мишки на науката. Няма проблем. По-добре така, отколкото мизерници.
20
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЯКОЙ ЖЕЛАЕ ЛИ ДА СЕ ЧИПИРА ПАРДОМ ВАКСИНИРА, МОЛЯ ДА ЗАПОВЯДА В ГРАДСКИЯТ *** ДО ГРАДИНКАТА НА НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР В СОФИЯ !! БИЕМ ПО 2 ИГЛИ ЕДНОВРЕМЕННО НА ЦЕНАТА НА 1.