С пост COVID синдром: Загубих 18 месеца от живота си

Месеци след инфекцията много хора остават тежко болни
17 авг 2021 20:25, Елка Василева
102
С пост COVID синдром: Загубих 18 месеца от живота си
Снимка: архив, БГНЕС

И месеци след като са прекарали инфекцията с коронавирус, много хора си остават тежко болни. Страдат от задух, отпадналост, проблеми с паметта или сърцето. Мнозина от тях обаче се сблъскват с голямо недоверие.

Още по темата

“Трябва да проявявате повече търпение!” - през последните 18 месеца Марта Есперти често чува това изречение от лекарите. Но тя вече не иска да чака. Повече от година след като се разболяла от коронавирус, Есперти продължава да има температура, да се чувства отпаднала и да страда от тахикардия, проблеми с паметта и понижени нива на кислород в кръвта. Младата жена, която доскоро е спортувала и е пътувала, вече се задъхва дори и когато готви.

Диагнозата е пост COVID синдром

След като се среща с безброй специалисти както във Франция, така и в родната ѝ Италия, на Есперти най-после е поставена диагнозата пост COVID синдром. Изследванията показват, че сърцето и белите ѝ дробове са тежко увредени. „Ядосана съм. Една година не ме взимаха на сериозно. Ако някой ме беше изслушал, вероятно сега щеше да е друго“.   казва тя пред Дойче веле.

Есперти е една от милионите, които седмици и дори месеци след прекараната инфекция с коронавирус продължават да страдат от последиците. Сред симптомите са умора, задух, проблеми с паметта и концентрацията.

Според изследване на „Импириъл колидж“, около 15 процента от пациентите с COVID-19 продължават да страдат от различни симптоми 12 седмици след инфекцията. Жените и възрастните хора са засегнати по-често, но пост COVID синдром се наблюдава и при мъже и деца. Учените все още не могат да установят причините, които предизвикват това състояние.

“Гледат на нас като на хипохондрици”

Александра Фарингтън боледувала от COVID през март 2020 година. И сега тя продължава да изпитва болки в гърдите и да страда от задъхване и умора. А околните продължават да ѝ казват, че само си въобразява. Специалистите първоначално се опитвали да ѝ помогнат, но не успели да поставят диагноза. Един кардиолог дори ѝ казал да не се връща повече в отделението му. „Понякога имам чувството, че съм по-добре осведомена по темата от самите лекари“, казва Фарингтън.

Тифани Макгинис среща подобни проблеми в болницата на английския град Хейстингс. Симптомите ѝ изчезват чак след 14 месеца. „Повечето лекари гледаха на нас като на истерични хипохондрици“, казва Макгинис.

Имуноложката от Йейл Акико Ивасаки изследва причините за пост COVID синдрома. Някои симптоми, сред които умората и проблемите с концентрацията, се констатират и след други заболявания. „Дълго време тези симптоми не бяха приемани на сериозно“, казва Ивасаки. „Те почти не се изследват, въпреки че създават сериозни проблеми“.

Проблемите на пациентите са различни - от неврологични до кардиологични. Това обърква лекарите. „Когато толкова много системи са увредени изведнъж, някои специалисти не знаят как да подходят“, обяснява експертката.

Пациентите се сблъскват с неразбиране и сред близките си

Някои държави инвестират милиарди в проучванията на темата. Здравните институти на САЩ получиха над 1 милиард долара финансиране, за да изследват пост COVID синдрома. Великобритания също даде близо 20 милиона паунда за целта. Не всички пациенти с пост COVID синдром обаче имат достъп до медицинско обслужване.

Ейми Пеликано от Синсинати продължава да страда от кашлица, тахикардия и проблеми с паметта. Много от близките ѝ не разбират състоянието ѝ. „Чувствам се зле физически и още по-зле емоционално. Защото освен съпруга ми, семейството ми не ме подкрепя“, казва тя.
Много от пациентите, прекарали COVID-19, имат нужда от специална рехабилитация

Яс от Лондон също доскоро не е срещала подкрепата на семейството си. Сега тя се придвижва с патерици или в инвалидна количка, защото няма никакви сили. Първоначалното роднините ѝ мислели, че преувеличава. Сега обаче ѝ помагат. „Първоначално бях много отчаяна, защото давах всичко от себе си, но имах усещането, че не е достатъчно. Откакто и околните ми вярват, психическото ми състояние се подобри“, казва Яс.

Държавата трябва да прави повече

Много пациенти с пост COVID синдром търсят помощ в онлайн форуми и групи. Хиляди хора обменят опит и информация за възможните терапии. При пациентите, които не срещат подкрепа от близките си и от лекари, това си остава единствената възможност.  

Марта Есперти се застъпва за тези хора в Италия. Тя е създала „Long-COVID-Italia“ - група от пациенти, експерти и лекари, които се опитват да насочат общественото внимание към темата. Защотоq докато здравните власти не приоритизират темата пост COVID синдром, много хора ще продължават да инвестират време, пари и енергия, за да им бъде повярвано. „Държавата трябва да предостави възможности за медицински грижи, за рехабилитация и финансова подкрепа“, казва тя. „Загубих 18 месеца от живота си“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Не мога да повярвам, че след всички ДОКАЗАНИ ЛЪЖИ и манипулации за несъществуващия ''вирус'', все още има ба.ла.мурници и им.бецили , които верват в ''пандемията КОФИ 19'' !!!!!!!!!!!!!! ПР.ОСТ НАРОД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАКРИВАЙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
81
6
 
2
 
! Отговори
Да мрът с Маските преди 2 години
Нека да пукват, за да НЕ носим маски в Магазините...Хората се разболяват от РАК и Левкемия от мобалните фирми- А1, Вииваком и теленор, но тия ИЗОБЩО НЕ ги интересува... А тръгнали да ни занимават с някакви китайски ВИРУСИ, арабски маски и китайски ТЕСТОВЕ и китайски ВАКСИНИ, които искали да ПРОДАВАТ, за да ни ОГРАБЯТ...Аз ГЛАСУВАХ да махнат Б.Борисов, ЗАЕДНО с ВИРУСА, но тия от Служебното правителство, явно искат САМО да седнат на неговото място за да крадат пари, вместо да махнат маските..
80
3
 
0
 
! Отговори
Антирадевист преди 2 години
До Д-р Менгеле Съгласен съм с вашето становище по отношение дистанцирането с българите. Преди да дойда тук, в Скандинавията, изкарах близо 6 години в САЩ. Нюйоркската църква беше свърталището на вси зверове, нагаждачи, всезнайковци и вся астальная сво**ч. Под претекст за взаимна любов се сипеха клюки на килограми по адрес на всеки новопристигнал. Бях там два пъти и повече не посетих онази клюкарница. На децата ми беше забранено да стъпват там и да се срещат с други българчета по същите причини
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами лесно е-трябва да се концентрирате на лечението бе, господа ,,учени''.Трябва лекарски ,,пакет'',който да се изписва още при най-първите симптоми. ,,Дългият Ковид ''е недоизлекуван Ковид.Ивермектин за няколко дни ,снема всичките симптоми.Витамините С Д ,също много помагат,както и Цинк и Селен.Писна ми да ме бутат за тази ваксинация и всякак да заобикалят въпроса с адекватното и НАВРЕМЕННО лечение
78
5
 
11
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Не е шега.. Един познат след леко прекаран ковид започна да има проблеми със сърцето. Аз също съм изкарал ковид. При мен мина леко.. една седмица кашлица, но после месец и половина ме боля сърцето. Мина от само себе си. Кардиолога все беше зает.. За щастие нямам никакви последици - ходя си на фитнес, бягам.. няма проблеми. Все пак хранете се здравословно и си пазете здравето, пък каквото му е писано на човек - такова.
77
1
 
1
 
! Отговори
до просото преди 2 години
Нито съм ***, нито пиша от няколко години. Не знаех, че скобите " разкриват" кой е " ***". Напиши още мъдрости.
76
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да превеждате изсмукани от пръстите американски глупости. Само да споделя, американците нямат нашите ваксини. Огромната част от тях са неваксинирани, сектанти и всеки ден се хранят с ГМО. Не ми ги давайте за пример, защото не просто дразните, правите ни супер антиковидваксъри!
75
2
 
11
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 2 години
Няма друга нация, ако сме нация, която да мрази себеподобните си в чужбина, да ги лъже, пречи и завлича, ако може. Българин стремящ си към развитие, просперитет и успех ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да страни от другите българи, да работи само с местни кадри и да избягва всякакви събирания по какъвто и да е повод с нашенци. Това е рецептата за здраве и просперитет в чужбина. Останалото е казана с катрана. The choice is yours.
74
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До до просото добре,само не използвай тия "скоби",защото те издават..-*** от поне няколко години..Айде със здраве!
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 74 --- Желателно е нешего брата в чужбина старателно да се избягва. Носи само неприятности и много проблеми: завист, ненавист, омраза към успелите, клюкопроизводство, тунеядство, мизерабълство, оплюване и храчене, предателство, нахалство, изхвърляния без покритие и други подобни "несъществени" народни прояви, останали по генетични причини.
72
3
 
2
 
! Отговори
до просото преди 2 години
Е, не:)))) Били ме наели да плюя срещу българите:))) С всеки коментар стана все по- смешно. Такива " патриоти" са ми ясни, ревностни защитници на българското, но с доста интелектуални дефицити.
71
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен..кукло,на мен ми е добре сред МОИТЕ хора-семейството ми,познатите и приятелите!!!...Къде си заровила ТИ носа си,аз не знам,а и не ме интересува!
70
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 2 години
Значи, чистката на света върви според правилата на Световното правителство. Ще умрат както имунизираните, така и не-. Ще останат само роботи, за да прислужват на свръхбогатите и много забогателите. В България се очертава да останат сред живите Баце, Доган, Пеевски, о.з. генералите, бивши Мултигробари и някои сдобили се с парични вземания без връщания. Гледайте филма Elysium. Там стават подобни работи, но без ваксина.
69
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До до 72..м/у другото тези,които си видял "в чужбина" и по които евентуално си правиш изводи,НЕ са ИСТИНСКИТЕ българи!....ИМА и свестни наши представители,и то много там,но ти явно си попаднал на.."*** ни сънародници"..Или просто си решил /или не дай Боже са те наели/ да плюеш с/у българите..Което говори,че не си българин...От което пък възниква въпроса:..-ЧИЙ ГО ТЪРСИШ ТУК?
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просо, една и съща песен за концлагерите пееш. До там ти стигат възможностите явно. Не се и учудвам, щом си ти е добре при " средностатистическия" българин.
67
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До до просото:)...абе ...незнамкой си,аз ЖИВЕЯ СРЕД "средностатистическия" българин!..Познавам го сто пъти по-добре от теб..Ти си насъскан по някакъв начин срещу нас,българите,и просто повтаряш някаква ПРОБИТА мантра..Повтарям:-Демонизирането на българина е "кауза пердута"!...Ние сме малко ..ОБЪРКАНИ хора,но НЕ сме садисти!...Повтарям:-НЕ НИЕ ИЗМИСЛИХМЕ КОНЦЛАГЕРИТЕ,което би трябвало да направим,ако беше прав,че сме "злобни"!..Но,нарочили сте едни..наистина малко мекушави хора и ги обвинявате
66
2
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 2 години
Наивно разсъждаваш. В 70% от българското население( айде да не е племе този път:)) добро няма как да видя. Не съм човек, който като види българин/ българка започва да го мисли за много лош, тоест да си изграждам мнение предварително. И тук в чужбина, имах " удоволствието" да попадна на българка, която отново си показа характерната българска злоба. Попадал съм и на по- добри хора, но общата маса българи е проста и злобна.
65
3
 
4
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Аман от пропаганда. Баста !!
64
3
 
7
 
! Отговори
Бррр до 70 преди 2 години
Който зло вижда - зло намира. Опитай се да видиш доброто и в най - противния за теб човек и ще се изненадаш какво ще се случи. Виждай доброто, у всеки има и добро, и зло, зависи ти какви очи имаш.
63
3
 
8
 
! Отговори
Да преди 2 години
И аз страдам от пост-Ковид синдром, точно както пише в статията, но както се вижда от коментарите, на чужд гръб и 100 тояги са малко.