В Брюксел въвеждат повсеместно COVID сертификати

Фалшификатите и опитите за измама се множат
15 окт 2021 11:08, Елка Василева
49
В Брюксел въвеждат повсеместно COVID сертификати
Снимка: архив, БГНЕС

От днес в Брюксел влизането в ресторант, бар, кафене, кино, театър и спортна зала се извършва само след представяне на COVID сертификат. Мярката ще обхване южната белгийска област Валония от 1 ноември, а на север във Фландрия засега няма да се прилага, уточняват местни медии.

Още по темата

В столицата ще бъде възможно клиентите да не показват сертификат, ако сядат на външните места в заведенията и когато посещават магазини и търговски центрове, при пътуване с обществен транспорт. На закритите обществени места ползването на маска остава задължително.

В навечерието на тези промени медиите съобщават за зачестили случаи на разпространение на фалшиви сертификати и опити за измама. Установено е, че през приложения за електронни устройства се предлагат откраднати (копирани) чужди сертификати срещу 200 до 400 евро. Измамата при използването на такъв сертификат може да бъде установена при сравнение с документ за самоличност.

При втория вид измама е възможно срещу 500 евро да се получи истински сертификат, изготвен от лекар.

Медиите съобщават и за трети подход - някои от онези, които не искат да се ваксинират, но държат да имат сертификат, посещават ваксинационен център и след подаване на данните си на регистратурата напускат. Лекари разказват и за граждани, които дори влизат в кабината за ваксинация, но с оправдание, че ще отидат до тоалетната, изчезват и се надяват, че системата вече ги е отчела като ваксинирани.

Медиите разпространяват различни предупреждения, че тези опити за измама може да струват скъпо на замесените. Първоначално се съобщаваше за глоби до 750 евро за гражданите и 2500 евро за заведенията нарушители на изискванията. Юристи обясняват, че измамите с документи в Белгия се възприемат като най-тежко престъпление, което може да бъде наказано със затвор до 10 години и глоба до 800 000 евро.
/БТА/
 


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
Карайте направо! преди 1 месец
Татуировка на QR код на челото и - смело по кафенетета! Останалите - по една еврейска звезда и в крематориум! Да живее нео-ЕС-нацизма!
44
0
 
7
 
! Отговори
Свободно преди 1 месец
движение на хора, а? Светът бил "едно голямо село", а? Тиквени дръжки със проп!Празни приказки! На някои не им хареса да има толкова много "двигещи се", информирани и общуващи помежду си хора!?! Остава и интернета да спрат, но едва ли - ще насъпят някого по мазола.Посягат към рестрикции, заплахи, физическо насилие (над демонстранти). Приличат на двамата мустакати чичковци, които искаха да подчинят света в средата на миналия век.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако сме единни и ваксинирани,и неваксинирани в Бг няма да допуснем фаш_изъм.След известно време може някой да каже,че именно ваксинираните разнасят вируси и всеки ваксиниран да няма право да влиза в обществени места.Просто въведат ли такива разграничения на хората,много лесно могат да обърнат палачинката.Да не посещаваме барове,театри и др. за месец,без значене от статуса ни и да видим тогава.Ако ваксинираните не са съгласни,да знаят,че някой ден ако не друг,то обществото в Бг ще ги дискриминира
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно как в ес набързо въведоха зелени сертификати, а години наред не могат да се разберат за местенето на стелките. Което е доказано като вредно за човека. Ако това има значение
41
0
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Изтриха ми коментара, в който сравних тези мерки с едно движение от период малко епди Втората Светована война ?!___Свобода на словото - НЯМА в България !!!
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да си голям наивник, за да вярваш че цялата тази работа, наречена борба с пандемията, е наистина такава. Този геноцид е готвен от години и са слагани удобни правителства, за да може сега всичко да става бързо, с пълното одобрение на целия свят.Как така изведнъж всички за 2 години загърбиха различията и започнаха да работят като добре настроен музикален инструмент. М?
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ес се превръща в апартейд. Сегрегацията настъпва с пълна сила.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Става все по-интересно.В България сме си с робски манталитет и си търпим с надеждата някой друг да ни освободи.Да ама ония по баш Европата не траят.Както вървят работите съвсем скоро Френската революция ще като детска приказка с бунтовете които назряват.Да продължават да си играят на "страшна" пандемия.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали беше конспирация, според легиона експерти, които щедро канехте да ни обясняват, а като не минА и да ни обиждат. Вече и на врабчетата им е ясно , че това е новия фашизъм, за който се пише отдавна къде ли не. За него не знаят само тези, които чакат СМИ да им казват всеки ден дали живи и какво ги боли.Чудесно, тая битка сте я загубили, само дето още не го знаете.Да потанцуваме, гадове!:)
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затвор до 10 години или глоба до 800 000 хахаха В Белгия за убийство не дават толкова. Правете си сметка, кое им е по-важно, живота ви или сертификата ви... :) ... Който може да мисли, да мисли, останалите и да се напъвате, файда няма... :)
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори и да бях ЗА ваксините и да бях ваксиниран, пак нямаше да стъпя в нито едно заведение или място, на което могат да ходят само ваксинирани. Знаете ли защо? Защото утре могат да кажат, че който не е платил 10 лева годишна такса на СЗО е опасен за обществото, понеже не подпомагал световните усилия за справяне с болестите и затова нямал право да влиза в заведенията, да ходи на театър и т.н. Същото могат да кажат и за тези, които не са дали примерно 5 лева за подпомагане на бежанците. ФАШИ_ЗЪМ!!!
34
0
 
3
 
! Отговори
Евро преди 1 месец
атлантизъм или обикновен фашизъм?
33
0
 
10
 
! Отговори
Пияницата преди 1 месец
И тука от другата седмица, казаха днес по новините. Туй значи фалит за феновете на Алибегов. 10 лева е теста, познайте кой ще прати тия пари за да пие две ракии и салата.Аз минавам на домашна гроздова с трушия. Наздраве!
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава Богу тук са много малко ваксинираните! Ако станат мнозинство ще започнат да налагат тези античеовешки мерки и закони и тук!
31
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Тук другата петилетка :)))
30
3
 
24
 
! Отговори
Резистанс преди 1 месец
Супер, няма де се ходи в бар, на кино и спортни глупости. Айде да видим колко ще издържат без клиенти. НЕ НА ФАШИЗМА! Особено ако е прикрит под формата на грижа за човека (което правеше комунизма).
29
17
 
2
 
! Отговори
Пуржо преди 1 месец
Браво. А тук кога? Защо винаги, абсолютно винаги, ние сме последни във всичко?
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви трябват зелени сертификати българи,просто спрете да посещавате заведения и ресторанти ,пицарии,баничарници и всичко ще фалира за 1/2 месеца,тогава някои хора ще разберът от къде идва белия хляб и кои е държавата.да плиключва този латиноамерикански сериал.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковид 19 е биологично оръжие пуснато от провинцията ухан китаи.сега трябва да им върнеме услугата.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3 световна трябва да има малко да се разчисти пътя към загробният живот,то и сега има воина ковид 19 е биологична воина,но трябва по ряско да се взимат жертви,по ускорено,така хората само се мъчат.щяло да има хапче за ковид къде щяло да струва 700$.и сигорно ще се отпуска по лекарско предписание,въпроса тука е от къде хората ще намерят толкова пари,за хапчета,като държавата ги е оставила на произвола на съдбата,то няма държава всъщност,рашков ни напълни с авганистанци,те ще са гласоподавателите.