Проф. Аргирова: Не знаем как влияе Омикрон на възрастните

У нас все още не е засечен новия вариант на COVID-19
3 дек 2021 14:58, Ния Христова
84
Проф. Аргирова: Не знаем как влияе Омикрон на възрастните
Снимка: БГНЕС

"Към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази инфекция. Все още не може да се каже обаче дали това е така и за възрастните хора и хората с придружаващи заболявания. Очакваме сведения по този въпрос". 

Това обясни на фейсбук страницата на министерството на здравеопазването председателят на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването - проф. д-р Радка Аргирова.
 
Проф. Аргирова обясни още, че процесът на репликация на вируса е такъв, че във всеки цикъл на своя жизнен път той мутира. Това е така, защото е РНК съдържащ вирус, а РНК е изменчива. 
 
"Затова не трябва да ни учудва, че вирусът мутира. Важно е обаче кога и къде го прави. Той мутира при всеки цикъл на репликация, но има възможност да го прави, само ако попадне в уязвими лица, в които може да се размножи. Това са хората, които не са ваксинирани. Цялата изменчивост на вируса на практика се подпомага от хората, които не са ваксинирани, т. е. нямат никакви антитела срещу него и така му позволяват да се развие", каза още вируслологът.
Още по темата
 
По отношение на новият вариант Омикрон, тя съобщи, че все още у нас не е засечен според данните на Националния център по заразни и паразитни болести. 
 
"Има, разбира се, и нови такива. Много от тях са локализирани в т. нар. S-протеин, т. е. засегнат отново е S-генът. Това е белтък - гликопротеин, който осъществява рецепторната функция между вируса и клетката чрез ACЕ2 рецептора на клетката. Тъй като така започва цикълът на репликацията, точно по този начин се осъществява инфекцията. Ето защо, точно тези мутации много ни интересуват", обясни ученият. 
 
По отношение на ваксините още не се знае доколко предпазват, но е факт, че хората, които са заразени, го прекарват леко. „Все още не знаем дали всички те са ваксинирани“, каза вирусологът и призова хората да си поставят бустерна трета доза.
 
Проф. Аргирова апелира за засилен контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Тя е категорична, че не трябва да се правят никакви компромиси с маски, дезинфектанти, проветряване, миене на ръце, почистване - навсякъде.
 
Аргирава обясни и каква е разликата между имунитета придобит след ваксиниране и преболедуване. „Когато човек се зарази по естествен начин, целият вирус влиза в неговия организъм. Вирусът има 29 белтъка и всички тях имунната система ги разпознава като чужди. Тя се старае да произведе антитела срещу тях, въпреки че не винаги срещу всички успява да направи това. Когато обаче се ваксинираме, ние инжектираме един или два точно определени белтъка - имуногени, срещу които искаме да се образуват антитела. Тези белтъци са специално подбрани, защото са ключови за репликацията на вируса. В случая те отговарят за навлизането на вируса в чувствителната клетка. Ето защо, ваксинацията е много важна за нас, за да може образуваните антитела да спрат евентуалното заразяване със следващ вирус“, обясни още проф. Аргирова.

84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не знаеш се скрий и барикадирах у вас, че ти също си на възраст, а си. ценен кадър, няма да има кой да плаши с Омикрона? Кънчев го няма покри се някъде в неизвестното и тебе ако загубим кой ще ни плашии.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От сутринта празноглави коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
Вие нищо не знаете, но бръщолевите непрекъснато...
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая баба щом е жива и ное ще оцелеем.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Гърция знаят. Затова тези над 60 екстрата да не си ваксиниран струвало 100 евраки ката месец
69
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От новините в ЮАР болните от омикрона са главно деца и болниците пълнят децата. Дали защото те са неваксинирани ...
68
3
 
13
 
! Отговори
Учен учен преди 1 месец
Като те гледат теб, бабо ми е пределно ясно как влияе: не добре. Ковидът ти е изпил мозъка. Взимай пенсията вече и стига си бълвала глупости по телевизията.
67
2
 
3
 
! Отговори
до 69 преди 1 месец
айде айде гоуем спец се извъди
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази псевдопроферка преди лъжеше че ваксината доказано пазела от заразяване. Сега лъже че неваксинираните са причина за изменения във вируса. След като ваксинираните могат да разпространяват вируса значи изменения може да се случват при тях. Риска при ваксинираните е по-голям защото може да се заразят между инжекциите. Тръгнали да ни обясняват но нищо не знаят големите професори и чакат да им спуснат информация. Щом бълва такива лъжи значи й плащат да го прави.
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радваме се на всеки умрял от коронавирус. Няма значение дали е млад или стар. Всички хора са равни.
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая бабишкера знаеше всичко 1 ден след излизането на Мегатрон, даже се кълнеше колко свръхважно е масово да се набодем, а сега не знае нищо... ? Де ти отидоха знанията... ?
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Са разбрахте ли колко сте .рости? Лъгаха, че ваксинираните били с по- силен имунитет. А бабето сега каза истината. Едните развиват антитела срещу всички белтъци, а ваксаните срещи един-два. Точно тоя за шипчето. Дето било най-много мутирало. И сега питам ваксаните дали имате защита от Омикрон, като точно тези белтъци са променени?
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вещице, направи ли къща от спринцовки да примамваш малки деца ?
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми като не знаете що не си мълчите, ами пишете врели-некипели из Фейсбук?
60
1
 
10
 
! Отговори
Бай Хъ преди 1 месец
А аз звам. Поразява бабички над 70 годишни, с очила и титла професор дадена на млади години. Отърване няма! Не се умира ама се оглупява.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време като се слагаше на ВАК какво завързано маце беше. А сега само грозотии-джендърки.
58
1
 
11
 
! Отговори
Св.Кунчо Третоиглени преди 1 месец
- Бабо Радке, де така? - Тичам, Кунчо, за игла. А ти накъде с таз спринцовка? - Лекар на годината ще ставам, та се упражнявам. - А когато ковида заблъска, що ще правиш ти зимъска? - Каквото правя и сега, само да не лапна някоя тръба.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами как да знае, като мозакът и е вече напълно празен.
56
0
 
6
 
! Отговори
бабо-бабоооооооооооо преди 1 месец
дръжте си я за вас!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 53 Щом се чувствате ДЛЪЖЕН - опитвайте. Но това ще си е само опит. Уж по- старите били по-мъдри. Дрън , дрън. Колкото по-възрастен е човек, толкова повече се страхува за съсипаното (от него самия) здраве и се хваща за сламка. Лошото е, че тази точно сламка е късата: ако не Ви навреди , няма да Ви помогне.