Проф. Пенка Петрова: Очаквам това да е последната вълна на коронавируса

Т-клетъчният имунитет действа срещу Омикрон
31 дек 2021 12:03, Нели Христова
132
Проф. Пенка Петрова: Очаквам това да е последната вълна на коронавируса
Снимка: БГНЕС

"Годината приключва кошмарно в моята практика. След Коледа лично в моята практика отчитам повишаване на броя на заразените и болните. Тези дни ми звънят или болни пациенти, или за трета бустерна доза ваксина. Имам и починала от Covid - 19 възрастна пациентка, с придружаващи заболявания, което мен ме притеснява много", съобщи пред БНР д-р Георги Миндов, личен лекар и председател на Софийските общопрактикуващи лекари.

"Трябваше много по-рано да се разреши бустерната доза след третия месец. Сега имам доста записани пациенти за бустер, връщах хора досега, възрастни, които искаха да си поставят третата доза. Сега ще се струпат пациентите, ще трябва да искам допълнителни дози, а аз бях направил други разчети за броя ваксини, които ще ми трябват. Има вече доста повече желаещи", поясни още д-р Миндов.

Д- р Миндов заяви, че от Националното сдружение на личните лекари чакат МЗ да одобри амбулаторна процедура за извънболнично наблюдение и лечение на пациенти с Covid- 19. Това ще даде възможност за изписване на медикаменти и финансиране за такова лечение на пациенти от страна на общопрактикуващите лекари.

По думите му голямото заразяване е станало по Коледа, сега се очаква такова на Нова година и на Йорданов ден може би болниците да се препълнени, допълни д-р Миндов.

"Готвим се за много тежка вълна, но се надяваме това е да е последният щурм с Омикрон и да отмине догодина пандемията", обобщи личният лекар.

"Очаквам това да е последната вълна на коронавируса, която да премине през Европа и през месец март 2022 година, когато ще има и актуализирани ваксини от РНК видовете, всички да сме се срещнали под някаква форма с вируса, или да сме ваксинирани, така че да имаме пълен имунитет и обществата да се върнат към нормален начин на живот", коментира пред БНР и проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН.

"Решаваща за крайния добър изход се оказва бустерната доза, защото имунитетът от първите дози спада, а няма случай на тежко преболедувал или починал човек с бустерна доза.

Това, че се заразяват още хора в държавите с висок процент ваксинирани, е защото там има много неваксинирани. Така е в Германия и Великобритания, в които има още 30 на сто неваксинирано население. То се заразява в момента най-силно.

Имунният отговор след бустера се появява след две седмици. Затова още през септември трябваше да се разреши по-кратък срок на поставянето на третата доза", поясни още проф. Петрова.

Тя допълни, че Т-клетъчният имунитет действа и срещу новия вариант Омикрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е последната. Няма да ни оставят на мира докато всичките пари не се преместят от бедните към богатите. Когато всички останат бедни и само 1000 човека контролират целия свят и няма нужда от избори, защото корпорациите ще управляват. ТЕ ТОГАВА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ!
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма нужда да обявяваме всеки случай, защото за повечето хора това вече означава леко неразположение. Вместо това трябва да съсредоточим усилията си върху най-уязвимите групи", обяснява д-р Робърт Странд, главен здравен експерт на Нова Скотия. Д-р Ганди все пак смята, че случаите трябва да продължат да се проследяват, но не публично.Стъкмистиката става секретна
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията ше мине, обаче къде ше се данят, професорите и професорските не знам, да си купуват еднопосочните билети преди набодените да почнат да ***
112
1
 
5
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА1 преди 2 години
Кирил Петков от "" Продължаваме Промяната"' го ИЗБРАХА за Министър- председател, за да МАХНЕ МАСКИТЕ като влизаме в МАГАЗИНИ !!! Ще свърши ли нещо ??? Хората в България ГЛАСУВАХА за партиите- "" Продължаваме Промяната "", с очакване да МАХНАТ всякакви МАСКИ, Сертификати и ВАКСИНИ за българи... Да ИЗГОНЯТ всякакви Китайци пренасящи ВИРУСИ.. Китайци и *** да се ГЪРЧАТ в МИША дупка.
111
1
 
2
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА2 преди 2 години
ВАЖНОТО е ние българите да живеем нормално, БЕЗ маски.. Затова и за партиите- ИТН на СЛави Трифонов, БСП и ДА България. ГЛАСУВАХА само ПОЛОВИНАТА от тия на предишните ИЗБОРИ...
110
1
 
4
 
! Отговори
Да мре преди 2 години
Ку.рш.ум за всички които казват кога ще ИМА и кога НЯМА да има китайски ВИРУСИ... Тия са ПРЕДАТЕЛИ, еббали се с араби и китайци, които РАЗПРОСТРАНЯВАТ китайски вируси, за да ни ОГРАБЯТ, като ни ПРОДАВАТ МАСКИ, ВАКСИНИ и Сертификати.
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като уж т-клетъчния имунитет действа свещу омикрон що преболедувалите не са с доживотен имунитет.
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление за доста хора ще е последната, като това ще се дължи единствено и само на една група хора които се мислят за много свободни и велики.
107
9
 
2
 
! Отговори
Бил Геиц преди 2 години
Глупавичките ми антиваксърчета как са се разпенили.
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пепи, ква е тая бира ***?"
105
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Бил Гейтс каза, че целта за 100% ваксинация не е постигната. Значи Пандемията му продължава....
104
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че се заразяват още хора в държавите с висок процент ваксинирани, е защото там има много неваксинирани. Така е в Германия и Великобритания, в които има още 30 на сто неваксинирано населе ние. Висша мисъл!!!!!!
103
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ който не вярва на лекарите си и постоянно говори глупости по техен адрес е обречен.
102
3
 
16
 
! Отговори
СвКирилДетеВаксинтор преди 2 години
Кажете сбогом на мечтите си за внуци! Честита 2022!
101
2
 
22
 
! Отговори
kokи преди 2 години
Бабо Пено , виж там яхнията , че загоря . Стига си дрънкала глупости .
100
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо Мраз изпрати вест "Ковида" да изчезне от днес.А за СЗО и Еврогейската дружина нова три иглена "Ковид" ваксина.Да си я набият от зад да са по рахат.
99
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не вярвам да успеят, обаче -- вакс култа ще повтаря през следващите 20 години как няма доказателства за връзка между сърдечно-съдовите проблеми и ваксината."=>=>Нали и аз това писах, че могат само да се оплачат на арменския поп.Ако водят дела резултатът ще е същия, но и пари ще дават за адвокати и съдебни разноски.
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил Гейтс казва същото,но очаква пандемия от едра шарка. Явно и вакса.
97
9
 
47
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Спрете да си вадите излишните сертификати,спрете са се бодете с отрова ,спрете да носите парцали на лицето и не спазвайте мерките на *** и гъзомийници като алчните кунчевци радки и др и всичко ще си отиде на мястото!
96
4
 
31
 
! Отговори
Ало ало ЗЕМЯТА преди 2 години
Ние да не сме паднали от друга планета, за да ни баламосват толкова елементарно. Грипа е сезонен и всяка година нов щам и нови ваксини. СЪЩОТО ЩЕ Е И ЗА Коронавируса. Що за абсурдни изказвания и абсурдни ЛЪЖИ. ТОЛКОВО МНОГО НИ ЛЪЖАТ после защо хората НЕ ВЯРВАТ НА НИКОГО.