Изследване доказа, че иРНК ваксините са безопасни за бременни

COVID засегна диспропорционално бременните жени
14 авг 2022 19:13, Нели Христова
56
Изследване доказа, че иРНК ваксините са безопасни за бременни
Снимка: БГНЕС

Ваксините с иРНК срещу КОВИД-19 са безопасни по време на бременност и бременните жени съобщават за по-малко здравословни проблеми след ваксинация в сравнение с небременни свои връстници, установи мащабно канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет инфекшъс дизийсис". За това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Пандемията от КОВИД-19 засегна диспропорционално бременните жени, които са изложени на по-висок риск от тежко протичане на инфекцията в сравнение с небременните си връстници, предаде БТА. Ваксините срещу КОВИД-19 бяха препоръчвани за употреба от бременни в много страни в ранните етапи на разпространението на препаратите въз основа на безопасността на деактивирани ваксини и данните за ефекта им върху малък брой бременни в периода на тестове на ваксините.

Канадското изследване е едно от първите проучвания върху страничните ефекти на ваксините върху група ваксинирани бременни, проведено едновременно и върху ваксинирани небременни, и върху неваксинирани бременни, за да се направи сравнение.

"Големи изследвания с наблюдения като нашето са от ключово значение за разбирането на нивата на отрицателни здравни последици при бременни жени след различни дози ваксини срещу КОВИД-19. Информацията трябва да се използва, за да информира бременните за страничните ефекти, които биха могли да изпитат в седмицата след прием", каза д-р Маниш Садарангани от Изследователския институт в Детската болница на Британска Колумбия и първи автор на изследването.

То е проведено от Канадската национална мрежа за безопасност на ваксините и анализира данни на участници от седем канадски провинции и територии в периода декември 2020 г. - ноември 2021 г. От всички ваксинирани участници са събрани сведения за здравни събития в първите седем дни след прием на всяка доза от ваксина срещу КОВИД-19.

Контролната група от неваксинирани бременни трябвало да запише и съобщи за здравни неразположения и проблеми през седемте дни преди попълването на анкетата.
Общо 191 360 жени на възраст 15-49 г. са попълнили анкетата след първа доза ваксина, а 94 937 попълнили анкета и след втора доза.

За "значимо здравно събитие" се счита всеки нов или влошен случай на неразположение, заради който участничка пропуска работен или учебен ден, нуждае се от консултация с лекар или й пречи на изпълнението на обичайните всекидневни действия от предходните седем дни. За "сериозно здравно събитие" е определен всеки случай, заради който се е наложило посещение на спешен кабинет или настаняване в болница през предходните седем дни.

Учените установили, че 4 на сто от имунизираните с иРНК ваксина бременни жени са съобщили за значимо здравно събитие в рамките на седем дни от първата доза и 7,3 на сто - след втората доза. Най-често след втора доза бременните съобщават за общо усещане, че не им е добре, за главоболие или инфекция на дихателните пътища.

За сравнение 3,2 на сто от бременните неваксинирани участнички съобщават за сходни проблеми в седемте дни преди попълването на анкетата. В контролната група на ваксинираните небременни 6,3 на сто съобщават за значимо здравно събитие след първа доза и 11,3 на сто - след втора доза.

Сериозни здравни смущения почти липсват във всяка от групите (под 1 процент) и при проявилите ги са със сходни нива и в трите групи.

Спонтанен аборт е най-често съобщаваният сериозен проблем с незначителна разлика при ваксинирани и неваксинирани - 2,1 на сто при неваксинираните бременни и 1,5 на сто при ваксинираните бременни жени в рамките на седем дни след първа доза.

"По-ниските нива на значими здравни смущения сред ваксинираните бременни в сравнение с ваксинираните небременни са неочакван резултат и изисква още изследвания", каза д-р Джули Бетинджър от института и съавтор на изследването. Според нея е нужно да бъдат изследвани и ефектите на други иРНК ваксини, различни от тези срещу КОВИД-19, за да се изясни дали резултатите от изследването се дължат на платформата на иРНК ваксините или на тези специфични ваксини.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-ваксинираните държави имат десетки пъти повече заболели и починали дневно от България, но успокоението на ваксърите е, че процентът почнали спрямо заразените е по-малък при тях. Е няма такива кухарщина като при ваксърите.
45
0
 
4
 
! Отговори
ЛЪЖЕВАКСИНАТА преди 1 месец
заразява околните по-бързо от вируса, създаден във военните лаборатории
44
0
 
6
 
! Отговори
Бременна 8-ми месец преди 1 месец
Thanks, but no, thanks! Едва ли вече има наивници, да повярват на мита, че група сатанисти-депопулационисти, като Бил Гейц и Сие, са открили вълшебен серум, който да ги предпази от болести, които самите те създават и пускат! Ай у лево с антиваксините! ПС: Общата смъртност е един показател, който никой не може да скрие. Телата се броят, а бройката е ужасяваща, в най-ваксинираните с Ковид-антиваксината държави, като Австралия, Англия и Нова Зеландия. Факт!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обикновено една ваксина се прави за 10-15 години. И това е с цел да се изследват възможните негативни реакции не само върху ваксинирания, а и за неговото поколение. При ваксините срещу ковид нямаме такова нещо. Ваксината беше създадена за 4-5 месеца, като възможните нежелани последствия тепърва се изледват върху вече ваксинираните.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбирам търговците на препарати, но никога няма да мога да разбера тези отвратителни същества, наречени "лекари", които за едната пачка са готови да осакатят до живот бременни жени, заедно с децата им.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доктор Серхат Фандик в турция гледайте с какво се бодете. файзер,модерна ,астра зенека 99 % графен оксид!!!! Трипанозома крузи освен това в файзера са намерили при наблюдение под микроскоп!Кой и защо ни заставя да се ваксинираме!Беновска пита?
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДОЛНА ЛЪЖА! Много изследвания показват какви са ужасните и необратими последствията за бременни жени.
39
0
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Всичко ще си кажете,мамини сладки отровители,а най-вече кого трябва първо да тровите.
38
1
 
18
 
! Отговори
Менгеле, доктор преди 1 месец
И аз проведох изследване, което доказва, че антифризът е напълно безвреден за пиене! 7 минути след поемането на антифриз не се наблюдават никакви странични ефекти! Хайде всички на антифриза, а който не иска и твърди, че от антифриз се умира е плоскоземец и конспиратор! П.С. В момента изпитвам консумацията на червена мухоморка. За момента резултатите са много обещаващи - никакви странични ефекти 7 часа след консумацията!
37
1
 
19
 
! Отговори
999 преди 1 месец
Ваксините не са безвредни. Лично познавам доста хора, които дори в момента са в болница с Неустановена причина за състоянието им. Това са сравнително млади хора. А лекарите въобще хал хабер си нямат, че това е от ваксината.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първите ваксини бяха от декември 2020. Кога ги приложиха на бременни, кога проследиха?
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха-ха-ха ... и някой вярва в подобни "изследвания"?
34
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо им няма,целия свят се набоцка,раждат си нормални бебета,така или иначе тялото е способно да изчиства ненужни му неща,айде стига сте задълбавали какво можело да стане ,всеки има гкава на раменете да си решава.Никога няма да се разбере истината защото никой няма да ти каже ,че астмата ти е от ваксината,което е бая нелепо твърдение така или иначе.Не изперквайте ,а си живейте живота,СТИГА ДРАМИ
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масони, илюминанти и всякакви там тайни правителства имащи се за велики. Как не се умориха.
32
2
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Не е изследване, а анкета! Колкото до 'хора' като тоя д-р Маниш са готови и майка си да продадат.. Ей спрете се вече!
31
14
 
3
 
! Отговори
Жена на 28 преди 1 месец
Ще е добре ваксините ако водят до безплодие.Населението трябва да бъде намалено!
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле и да не съм бременна няма да си сложа, а бременна пък изобщо не бих си и помислила да се ваксинирам.
29
1
 
21
 
! Отговори
ДКЦ 1 преди 1 месец
Който иска да се ваксинира! А който не иска да не се ваксинира! Ваксинираните също се разболяват и заразяват околните ... !!!!
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 28 "поредното авторитетно научно изследване" Да, много е авторитетно! Толкова авторитетно ти казва, че ваксините са относително безопасни до една седмица след боцкането. След това отговорността си е за теб. Авторитет да искаш!
27
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой си лъжец бил чел, че било бебе с инфаркт в утробата,??? Абе като лъжеш, посмали малко! Ха ха ха. Антиваксърите бесни, поредното авторитетно научно изследване, което пречи на пропагандата им.