Няма нова симптомапика при новия подвариант на COVID-19

Идва у нас по празниците, коментират здравни експерти
7 дек 2022 13:45, Петя Славова
31

На прага на зимния сезон и преди очакваната вълна от грип, се наблюдава и нов подвариант на Омикрон  във Франция и Италия.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова, той буди притеснение, тъй като смъртните случаи се увеличават, а по думите на проф. Огнян Кунчев от БАН новият подвариант може да пристигне у нас по празниците.  

Все пак, проф. Александрова успокои: "Вариантът BQ-1 даде своя издънка и още през октомври се появиха твърдения, че това може да бъде вариантът, който да представлява 80% от случаите в Европа. Той е засечен лятото в Нигерия, а Франция беше страната, която най-бързо успя да го разпространи, но той всъщност се среща в много други страни като Белгия, Италия и Дания", уточни тя в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ няма данни при новия подвариант да се наблюдава различна симптоматика спрямо предходните.

"Той със сигурност бяга по-добре от имунния отговор. От всеки следващ подвариант бихме могли да очакваме да превъзхожда с нещо предишния", подчерта тя.

Още по темата

Проф. Александрова констатира, че Европейската агенция по лекарствата е дала "зелена светлина" комбинираната ваксина да се използва не само за бустер, но и за първична ваксинация.

"Няма как да се крием до безкрайност от вирусите. Омикрон продължава да бъде опасен за уязвимите хора, заради което те трябва да бъдат предпазени и да се действа адекватно в ситуацията", смята гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR вирусологът изрази мнение, че трябва да работим върху имунитета си, като наблягаме на движението, стоенето на открито и проветряването.

"Не бива да допускаме, фокусирайки се върху Ковид-19, да забравим, че има и други вируси. Една от тях е лекарствената устойчивост", категорична бе тя.

Проф. Александрова не пропусна да отбележи още, че по време на пандемията науката е направила сериозен пробив.

"Благодарение на опита, натрупан от РНК ваксините за Ковид-19, в момента има ваксини срещу ХИВ, които се изпитват клинично. Очакват се резултатите", обобщи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече не е на мода!
25
0
 
1
 
! Отговори
не е новина преди 1 година
SPAS (немски)- усложнения, предизвикани от шипове, след ваксинация с активна ваксина Covid-19 (https://osf.io/q94b) - Симптомите засягат всички основни органни системи, като периферната и централната нервна система (приблизително 16-20% от съобщените странични ефекти), опорно-двигателния апарат (приблизително 16-20% от съобщените странични ефекти) и други. 12-14%) и сърдечно-съдовата система (приблизително 2,2-3,4%), дихателните пътища (приблизително 4%), чревния тракт (приблизително 7,5-9,3%),....
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как ваксина, не жива, иРНК, високотехнологична и революционна, да предизвика нещо по-опасно и страшно от самото боледуване. Абсурдно и лъжливо твърдение!
23
2
 
2
 
! Отговори
Edin преди 1 година
Потърсете част от изказване на японския лекар Масанори Фукушима от последната седмица. Има го в Rumble, Bitchute, Youtube ако там не са го изтрили. Masanori Fukushima.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ян Йекиелек с д-р Райън Коул в"Американски лидери на мисълта". Според патолога д-р Райън Коул, тревожните тенденции, които той и колегите му са наблюдавали след въвеждането на ваксините COVID-19 с mRNA, включително увеличаването на "рака на дивия огън" и появата на големи кръвни съсиреци. "Клетките не лъжат. Съсиреците не лъжат. Увредените органи не лъжат", казва Коул...
21
7
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Това са класическите последствия след боледуване, а не след ваксинация. Мошеник!
20
2
 
2
 
! Отговори
за 17 напълно грешиш преди 1 година
Изброил си усложненията на вируса от ранните вариянти. Точно за тях се абонираш със всяка доза иРНК. Даже адаптираните ваксини внедряват в тебе шиповете със GoF, a след Омикрона шипът на вируса вече е много по-безопасен. Така освен, че е еквивалентна тежко заболяване, ваксината, те разболява, точно както началния щам. Наричат го нежелани ефекти, вместо усложнения и са целта на генната ваксина, защото можеха да я направят само за Омикрон и щеше да е много пъти по-безопасна, но трябва да е впедна
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли? Прилича ли обикновен грип? Сертификат ако се ваксинирам за грип ще ми дадете ли? М а м ка ви!
18
2
 
7
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
До 17 ааа не така, забрави косопад и нощно напикване... Ковипсихарите, като изброявате какво "отключва" според измишльотините на вашата секта преболедуването на божеството ви - Великия страшен Ковид, може би по-добре изброявайте какво не "отключва" - списъкът е доста по-къс.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преболедуването от ковид отключва ракови, автоимунни заболявания, тромбози , диабет, кръвно и аритмии, психични разстройства , като депресии, паническо разстройство, PTSD.
16
5
 
9
 
! Отговори
бустерен рак преди 1 година
Харвард: Драматично нарастване на раковите заболявания при хора под 50 годиниhttps://news.harvard.edu/gazette/story/2022/09/researchers-report-dramatic-rise-in-early-onset-cancers/СПЕШНО: Ракът се увеличава драстично, ремисията се проваля, а метастазите експлодират! Това е свързано с въвеждането на генната инжекционна ваксина COVID? Тогава ваксината ТРЯБВА да бъде спряна! НИКАКВА при децатаДоказателства? Свързано ли е нарастването с генната инжекционна ваксина COVID? Изглежда, че е така, най-малкото във времето. И все пак патолози като Райън Коул твърдят, че е 100% така!
15
2
 
16
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Какво става с маймунската шарка или както там сте я преименували?Щот си спомням ,че това и наименование било дискриминиращо .А какво стана с хепатита при децата?А какво става в Израел,че гледам пак се покачват положителните.Нали богоизбраните бяха набодени по 8 пъти?Що имат коронки?
14
4
 
8
 
! Отговори
@clubs.dir.bg преди 1 година
Абе каква лекарствена резистентност за един микронен вирус? дори и да е Вирус Уилямс, вече наистина прекалявате, даже ви се отразява
13
3
 
3
 
! Отговори
@clubs.dir.bg преди 1 година
Че то новият вариант си пристигна и то съвсем сутринта, как по празниците? то утре е празник де
12
3
 
3
 
! Отговори
То файда от преди 1 година
ваксина против ХИВ. След като никой не ще да прави деца...
11
4
 
4
 
! Отговори
@clubs.dir.bg преди 1 година
Това някакъв refresh ли е на вируса, понеже вчера тъкмо да го разкараме, но явно няма да се получи, особено с нахалния Уилям, той се противопоставя на усилията на лекарите да спрат тази простотия с вируса?!? Тъкмо вчера да финишираме епидемията и той реши, че така не го кефи и подкара всякакви епидемични сили за нов вариант на Вирус Уилямс, horrible
10
6
 
17
 
! Отговори
... преди 1 година
"уязвимите хора' да се пазят сами! Никой не е длъжен да седи гладен заради тях! Спасихте ли света лежейки на диваните? НЕ! Ама сега ходите гладни. Време е да си опичаме акълите и да си вземем поуките от псевдо-пандемията!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"по думите на проф. Огнян Кунчев от БАН новият подвариант може да пристигне у нас по празниците." А заразените ще стигнат ли 70 000 или ще са по-вече ? Както беше предвидил преди .....
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера обявиха "първия умрял от резистентна бактерия", днес вече имаме дефиниран термин "лекарствената устойчивост". Утре чакайте "изпитаното" лечение или глобалната "мЕрка". Супер - ние доматите ги ядем с колците и хич не ни е ясно, какво са разпоредили отгоре да се клакира по медиите.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нюрнберг 2.0