С валяк в ръка – време да си освежим дома

Боядисването остава най-евтиният начин да преобразим дома си
Обновена: 21 юли 2014 16:40 | 21 юли 2014 09:27, Екип на Dnes.bg
3
С валяк в ръка – време да си освежим дома
Снимка: Reuters

Дори и да не ви се прави голям и сериозен ремонт, няма как с настъпването на лятото да не помислите за освежаване и боядисване на хола, спалнята или дори коридора. Всъщност боядисването си остава най-лекия и евтин начин да внесете разнообразие в дома си и да пресъздадете усещането за семеен уют.

Като цяло е хубаво всяко жилище да се боядисва поне веднъж на две години, а помещенията, в които се пуши или се ползва открита камина или печка на твърдо гориво, е добре това да става  всяка година.

Разбира се, първата ви задача преди старта на работата е да намерите най-добрата боя за вас според качеството й и средствата, които може да отделите за нея. Най­-често употребяваният продукт при ремонтите е латексът, който съвсем спокойно може да бъде оцветен в хиляди цветове и нюанси.

Тръгвайки по магазините, лутайки се измежду много продукти и производители, е трудно да се вземе най-доброто и ефективно решение. И все пак при избора на латекс трябва да знаете, че е изключително важно да се заинтересувате за разхода или покривността на продукта.

Като цяло е важно латексната боя да покрива добре, да не пръска по време на работа, да създава равномерно покритие и то да е устойчиво. Евтиният латекс обикновено не е най-добрият избор, но в крайна сметка всичко зависи от финансите, с които разполагате за ремонта. Все пак ако закупите евтина боя, трябва да се настроите, че ще имате повече работа с валяка, защото подобен латекс има по-слаба покриваемост.

Преди да започнете да минавате стаята с латексната боя, трябва да извършите и важна подготовка. Първо е необходимо всички изкъртени, олющени или напукани места по тавана и стените да се премахнат, а след това да се шпакловат с гипсова шпакловка. Ако по стените имате забити гвоздеи или куки, които отдавна не ползвате, сега е моментът да ги премахнете и запълните дупките. 

Разбира се, нещата стават по-сложни, ако сваляте тапети и на тяхно място трябва да се появи боядисана в латекс стена. Първо те трябва да се свалят старателно с помощта на препарат за сваляне на тапети, а от това ще пострада и шпакловката. Необходимо е нова ръка шпакловка, а след като тя изсъхне – грундиране.

Преди същинската работа трябва да преместите мебели и техника или поне да ги покриете в средата на стаята с найлон или дебела хартия. Същото е препоръчително да сторите и с пода, защото латексът се мие, но засъхне ли, премахването му от мебели или пода става доста по-сложно. Хубаво е и да използвате книжно тиксо, за да покриете с него прозорци, врати, контакти и други, които не е хубаво да се зацапват.

Важно е преди същинското боядисване стените да се грундират. Тази операция е нужна, за да се подсили основата и разходът на латекс да е по-малко.

Преди употреба боята трябва да се разбърка добре, за да се уеднакви цветът и гъстотата.  Боядисването задължително започва от тавана. Най-напред се отсичат границите със корнизите, стените и ъглите. След това продължавате надолу.  За постигане на гладко покритие и равномерен цвят е желателно да нанесете две ръце. Втората ръка обаче задължително след като първата изсъхне напълно – т.е. след поне 24 часа.

Добре е да се знае, че боядисването трябва да се завърши, а не да се оставя по средата. Ако го прекъснете, имайте предвид, че вероятно на другия ден ще си личи границата между старото и новото боядисване.

Ако по време на боядисването капки от латекса все пак паднат на пода или по дограмата, е добре веднага да ги изчистите. След края на работата трябва да измиете и четките и валяците, кофите и ваничките.

И накрая един практичен съвет - ако сте използвали боя, която е компютърно оцветена по каталог, запишете си номера на разцветката и го запазете. Така ако ви потрябва малко от същата боя за частичен ремонт след извънредно събитие, ще знаете какъв цвят точно да търсите. В противен случай, вероятността да вземете друг цвят боя е огромен.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"с валяк в ръка", а на снимката майстора държи четка :)
2
2
 
10
 
! Отговори
Slacker преди 9 години
Добра статия. Определено включва всичката информация и забележки за непрофесионалистите. Браво!
1
0
 
17
 
! Отговори
DDD преди 9 години
С валяк да освежим Стара Загора. И като гледам...освежаването започнало :)