Надежда Савченко – от герой на Украйна до терорист!

Някога, тя можеше да бъде президент. Сега всички се страхуват от нея
Обновена: 27 юни 2019 21:45 | 27 юни 2019 21:23, Нели Христова
40
Надежда Савченко – от герой на Украйна до терорист!
Снимки: Reuters

"Името ми е Надежда Савченко. Била съм военен пилот и политически затворник в Руската Федерация. Била съм депутат в украинския парламент. А сега съм обвинена в терористичен акт, кроящ взривяването му.“

Надежда Савченко е една от първите жени в Украйна, която тренира за военен пилот. На края на обучението си, тя получава позицията на навигатор във военновъздушните сили. Ала през 2014 година е заловена от руската войска и прекарва две години в затвора на врага. Савченко става известна с експресивния си език и жестове по време на съдебните процеси, както и дългите гладни стачки.

Надежда получава свободата си през 2016 година по време на размяна на затворници. Приета е в Украйна като герой, а една от партиите в парламента дори й дава позицията на депутат. Хората в страната вярват, че тя може да постигне всичко, дори да стане президент.

"И бяха прави. Аз наистина мога да постигна всичко. Мога да бъда президент на Украйна“, заявява тя пред BBC.

Ала през 2018 година героят се превръща в терорист. Видео, на което Савченко казва: "Те трябва да бъдат премахнати. Всички наведнъж“, е разпространено в медиите. Според властите в Украйна Надежда планира да взриви парламента, за това достъпа й до сградата е прекратен, а тя – отведена за разпит. По думите й обаче, всичко е било нагласено, за да я премахнат от политическата сцена.

"Никога няма да нараня човешко същество или обикновен гражданин на Киев. Това беше шега, която бе извъртяна по начин, който властите да чуят”, категорична е тя. Савченко все още е депутат, но срещу нея се води разследване. Въпреки че отрича да е организирала атентат, тя не е почитател на украинската демокрация.

"Няма да лъжа и да кажа, че представлявам демократическите ценности. Не подкрепям нито диктатурата, нито тиранията, но заставам зад идеята за тригодишен авторитарен период в Украйна или поне докато трае войната“, споделя тя. Връщайки се в парламента след една година, част от колегите й странят от нея.

"Някои се страхуват, други го правят от респект. Знам, че има хора, които се крият от мен“, казва тя. Сега, тя не просто се готви да се защити в съда по обвиненията в тероризъм, но и ще създаде партия, с която да се бори на парламентарните избори в Украйна през юли.

Но статистиките, които показваха, че някога популярната Савченко може да бъде избрана за президент на Украйна, са се преобърнали и Надежда едва ли ще запази дори собственото си място в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в Окрайна е по-голям цирк от Бг-то.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предателите които се бият за интересите на САЩ , винаги са терористи и винаги ги убиват.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям герой! Да стреляш по журналисти от боен хеликоптер! От кога това е героизъм и обвиненията за това се считат за политически? А, откакто САЩ обстрелваха репортери на Ройтерс, защото представяха нещата различно от правилната линия на СиЕнЕн. Като вземем и другите украйнски герои като Тимошенко, Юшченко,"Десен сектор",че и изгонения от Грузия Саакашвили запалил войната в Южна Осетия в деня на откриване на Олимпийските игри в Пекин?!Не съм русофил,нито русофоб,но краварите определено се уливат.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 27 И сега Украйна е цъфнала, та чак ще върже. Като дойдат у нас украинските работници мятат г-ъз до тавана за 400-500лв.
25
19
 
8
 
! Отговори
334 преди 4 години
Още един повод путинофилите да злорадстват. Важното е, че Украйна би шута на мужика.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много правилно, че трябва да взриви парламента. Депутатите трябва да бъдат ликвидирани или накуп, или един по един, като им се взривят асансьорите, мезонетите и терасите.
23
3
 
8
 
! Отговори
а преди 4 години
До MakedonЕ псувай по деда си и прадеда си, язък, че човекът толкова е обичал родината си :( Как е изобщо възможно да сте такива предатели? Питам и отговор не чакам.
22
2
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Кога пък тази е била герой?!
21
1
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До АнонименА защо са им викали русини.
20
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази уби-й-ца не е била никакъв "политически затворник" в Русия! Тя е била осъдена като ВОЕНЕН ПРЕСТЪПНИК за убийството на журналисти и фоторепортьори! Но нищо.....ЯВНО ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА..........СЕГА "нейните" укропи я тикнаха в затвора. Но нея още я чака и Трибунал в Донецк! След като укропията се освободи от неофашистите!
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До юбералес 19Ха-ха-ха-ха.................когато е била "измислена" Русь, "украинци" ДАЖЕ И В ПОМИНЕ НЕ Е ИМАЛО!!!! Само след 1000 години така са започнали да викат на русините от Малоросия и Новоросия по "окраината" на Руската империя!!! Стига сте се пенявили и сте си показвали НЕГРАМОТНОСТТА!!!
18
22
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До ХхххВсички държави са измислени, някой по-рано, други по-късно. Украйна е измислена през 882г. с име Русь, а Россия през 1277г. като Московия.
17
3
 
6
 
! Отговори
кккккккккк преди 4 години
До Демократпоредната глупост
16
5
 
18
 
! Отговори
Мда преди 4 години
В Хохландия нормални няма...
15
21
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Луда глава е Савченко, нейният образ е често срещан в историята на много държави, при нас това е кап. Петко войвода.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еееее. Жената е патриот и е смела. Поне 30% в Бг мечтаят гласно и още поне 30 не гласно да премахнат нашите *** от парламента.
13
5
 
40
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До ДемократМани мани то пък една демокрация...има две измислени държави в света Св.Македония и Украйна....дори Северна Корея не може да ги настигне.
12
3
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До 111Пий си хапчетата...ако нямаш пари отвори сметка да ти пращаме по някой лев да си ги купуваш..
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, вие чувате ли се или изобщо, разбирате ли какво превеждате?Щото ако тая е казала на истина "Никога няма да нараня човешко същество или обикновен гражданин на Киев.", то тя е за лудницата! Военен пилот, който се кълне, че бе би наранил човек?! Или пък обикновените граждани на киев не са човеци, та се налага да се уточни ?!Ей, недоучили преводачи и журналисти! Ей тая като я гледам на снимката си е точно такъв ***, като вас!
10
25
 
4
 
! Отговори
111 преди 4 години
Кой знае с какво са я упоявали в руския затвор или други действия,за да я върнат с изкривена психика .Не я върнаха случайно,а експериментално,то се видя ,че е вече друг човек с други разбирания и поведение.