6 трика, с които да подберете най-узрялата диня

Не гледайте да купите най-гладката и лъскава
15 юли 2020 14:19, Михаела Лазарова
17
6 трика, с които да подберете най-узрялата диня
Снимка: Istock

Когато купуваме диня се надяваме да уцелим най-сочната, добре узряла и сладка диня. Невинаги обаче имаме късмет. Добре узрялата диня има своите белези и можем всеки път да я подбираме, ако познаваме признаците за това.

По какво да различим добре узрялата диня?

Гледайте за ивици

Оцветяването на динята може да ви подскаже за нейната зрялост. Ако избирате зряла диня трябва да знаете, че наситеността на ивиците ѝ зависят от сорта. Въпреки това по-ясно изразените ивици подсказват за добре узряла диня. Зелените ивици на динята трябва да са наситени, тъмнозелени, а по-светлите между тях – по-кремави, светложълти. Ако динята е прекалено лъскава, вероятно е недобре узряла.

Погледнете дръжката на динята

Добре узрялата диня има кафява, леко изгнила дръжка, която стърчи изсъхнала. Дори основата на дръжката е кафява. Това е признак на зрелия плод. Ако дръжката и основата ѝ са зелени, динята не е готова.

Почукайте я

Почукването на динята ще ви помогне да прецените дали е узряла. Ако чуете дълбоко и кухо кънтене отвътре, това означава, че в плода има повече вода и вероятно е по-добре узряла от другите, които кънтят по-плътно при почукване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


17
Още от Ако щете - вярвайте
За какво да използвате кокосовото масло?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В природата, за да започне да зрее и да спре да расте на динята и трябва суша. Като се усуче 1 - 2 пъти на дръжката се имитира суша. Така динята полуестествено спира да раасте и започва да зрее.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На полето, когато динята достигне определен размер, се усуква дръжката и. Така спира да расте и започва да зрее. Така се назряват дините днес. Останалото са легенди.
14
0
 
3
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 седмици
Като малък знам че чичака им правеше един триъгълник с ножката .
13
1
 
5
 
! Отговори
Хубава статия преди 4 седмици
Браво на автора
12
0
 
1
 
! Отговори
атв преди 4 седмици
Диф Селянин казва истината. Имайте го предвид за българските дини. Затова се купуват дини в края на сезона.
11
4
 
4
 
! Отговори
атв преди 4 седмици
Колкото и да се блъска динята, не може да се разбере дали е зряла.
Има обаче очевидни неща: колкото по суха е дръжката, толкова е по-одавна скъсана динята. Купуват се дини със зелени свежи дръжки. Колкото е по-голяма динята след определен размер, толкова е по-изкуствена. Хубавата диня е до 5 кг., освен ако не сте си я отгледали лично. Дините с кърваво червен цвят са с вкус на месо. Вкусната диня е по-скоро тъмно розова.
10
3
 
7
 
! Отговори
Диф Селянин преди 4 седмици
Да ви кажа как узряваме дините бързо за да ги изкараме по-рано на пазара, когато са скъпи - инжектираме им кравешка пиkня, така узряват по-бързо.
9
0
 
14
 
! Отговори
тТт преди 4 седмици
Тупате по динята с цяла длан, не със пръст. Все едно и биете лек шамар. Трябва да чуете кънтене, ако е узряла. Друго, страната, на която е лежала върху земята, трябва да е леко жълтеникава или направо жълта. Ако е светла или зелениката - значи не е узряла. И трето - напратив, узрялата диня е с лъщяша и гладка кора.
8
2
 
11
 
! Отговори
Гост преди 4 седмици
Аз съм точно специалист по тези неща. Значи се взема нож и се прави дупка като се свети вътре с фенерче . Така се вижда дали е червена или зелена. Ако е зелена може да се върне на продавача или да се смени срещу друга диня/пъпеш и т.н.
7
2
 
6
 
! Отговори
А.М.Салакис преди 4 седмици
Тези "трикове" са, меко казано, наивни. А това за дръжката на динята направо ме разсмя - сякаш дините ги превозват веднага от полето в магазина !А това с почукването не става само с обяснение , и то с две думи , а трябва да си опитал на практика .
6
2
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 4 седмици
благодаря, разсмя ме :)
5
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като пазарувате диня си водете член на ГЕРБ, почукването по динята и главата на гербаджията издават един и същи звук - кънти на кухо в дълбочина. И двете са узрели, динята за ядене, тиквата за съд.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По времето на бай Тошо имаше дуни с черни семки имаше жълти дини с жълти семки. Дините ги пробеаха родителите ни като ги натиснеха а те пукаха. Сега всички дини са внос и са като месо. Няма да пукат няма да мукат. Берат ги зелени и докато ги докарат те узреят и станат на месо. Това не са дини това е отрова.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
едно е да береш дини от бостана - там може да се прецени - зряла ли е , зелена ли е... в магазина изобщо не знае човек кога е била откъсната , колко време е стояла по складове , камиони и т.н. па ако са ги брали некои аджамии гражданчета - ще е зряла ама друг път....колкото е зле да е неузряла , толкова е и да е презряла ...въпрос на късмет си е в магазина да се уцели оптимално зряла ...
2
7
 
32
 
! Отговори
глас от тъдява преди 4 седмици
Оглеждате и на която пише ГЕРБ - нея избирате, и без да я похлопате, може да сте сигурни че ще кънти на kyх0 .
1
4
 
17
 
! Отговори
Иванчо шарлатанина преди 4 седмици
аз знам, че катро срежеш динята трябва даПръцка ако е узряла и сладка. е да, ама една продавачка така ме заблуди, режи диня иПърдия, аз си мисля че от динята, а тя сиПръцка. беше с много дълбоко деколте и големиГърди, колко съм гледал динята е ясно. е така се продават дини