Черен Петък или Кибер понеделник - какви са разликите в офертите?

Въпреки че и двата дни са с намаления, има разлика в стратегиите
22 ное 2020 13:03, Дарена Найденова
2
Черен Петък или Кибер понеделник - какви са разликите в офертите?
Снимка: IStock

Черен петък. На пръв поглед думата никак не изглежда като описание на нещо хубаво. Но всъщност е. Това е денят, в който всеки се втурва към онлайн или физическите магазини, за да търси най-добрите оферти и намаления. Черният петък се пада точно след Деня на благодарността в Америка, който се чества всеки последен четвъртък от ноември. Тази година празникът е на 26, което автоматично означава, че трябва да спестите останалите пари от заплатата до 27 ноември, когато е Черният петък.

Първоначално всичко започва в Америка, но постепенно традицията за големи намаления преди Коледа се пренесе в целия свят. Разбира се, не трябва да купуваме излишни неща, а е добре да внимаваме за измами и изкуствено надути цени, които да ни объркат. Истерията около Черния петък накара много маркетолози да помислят за още един ден, в който хората да пазаруват на по-ниски цени. Така се появи и Кибер понеделника. Тази година той е на 30 ноември.

И докато двата празника за любителите на шопинга се основават на ниски цени, то има няколко разлики, за които трябва да знаете. Вижте какви са те и кой от двата дни крие по-добрите оферти за пазаруване.

Черен Петък

Произходът на Черния петък не е много ясен, като най-широко се вярва на апокрифната теория. Тъй като Денят на благодарността обикновено е почивен ден, той позволява на хората да започнат своето коледно пазаруване. Търговските магазини веднага се възползваха от тази възможност, като направиха огромни намаления, което от своя страна им помогна да преобърнат годишните си продажби в "черно". На счетоводен език това означава, че сметките са на плюс и собствениците не губят пари.

Историята звучи доста правдоподобно, но не е истинска. Според History, полицейските сили във Филаделфия са използвали термина "Черен петък" в отговор на хаотичния график, причинен не от големите разпродажби, а от масовото присъствие на годишния футболен сблъсък между отборите на военните и морските пехотинци. Събитието се провеждало в събота след Деня на благодарността. За да могат да присъстват, желаещите е трябвало да дойдат ден по-рано, тоест е петък.

Едва през 80-те години на миналия век търговците на дребно започнали да мислят за Черния петък като ден за големи разпродажби.

Още въвети за пазаруването на Черен петък 2020 вижте още в  Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чукча писател, не читател.
1
1
 
0
 
! Отговори
Q преди 3 години
Никъде в статията дори не е и загатнато какъв е отговорът на въпроса поставен в заглавието... А и в този сайт има ли изобщо редактори, че като гледам колко грешки има в написаното оставам с впечатлението, че някой просто пише "на коляно" и направо го публикува без да го прочете дори.