Алкална диета - какво да спазвате, за да отслабнете?

Нейни последователи са Анистън, Бекъм и Полтроу
16 апр 2021 20:15, Дарена Найденова
12
Алкална диета - какво да спазвате, за да отслабнете?
IStockphoto

Какво е общото между Дженифър Анистън, Виктория Бекъм и Гуинет Полтроу? Освен че са успешни в своите кариери и постигат всяка цел, към която се стремят, трите дами споделят и любов към един и същи хранителен режим. От няколко години дизайнерката се хвали, че чете книгата Honestly Healthy Alkaline Programme, която промотира нов начин на живот и насърчава преминаването към алкална храна.

Според експерти, тялото работи най-добре, когато pH на кръвта е между 7,35 и 7,45. Те допълват, че ако тези стойности бъдат надвишени, метаболизмът се нарушава и следват различни неприятни процеси. Сред тях са по-трудно абсорбиране на храната, дефицит на минерали и микроелементи, натрупване на мазнини, влошаване на здравето на кожата и косата и нисък имунитет.
 
Алкалната диета е хранителен план, който набляга на пресни зеленчуци и плодове с цел поддържане на оптимално ниво на pH в тялото. Той се основава на предпоставката, че храната, която ядем, влияе върху киселинността в организма. Последователите на тази диета твърдят, че тя има уникални ползи за здравето, докато режимите с високо съдържание на киселинни храни нарушават нормалното ниво на pH в кръвта. Твърди се, че този дисбаланс може да ни изложи на по-голям риск от различни заболявания.
 
Концепцията за алкални и кисели храни е разработена в средата на 1800 година като хипотеза за пепелната диета. Предполага се, че храните, веднъж преработени, оставят киселинна или алкална „пепел“ в тялото. Според привържениците на алкалната диета, метаболитните отпадъци, или пепелта, останали от преработката на храните, пряко влияят върху киселинността или алкалността на тялото. Изборът на по-алкални храни на теория трябва да подобри здравето ви.
 
Алкалната диета се използва от лекарите за предотвратяване на камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища. Все пак, тя се нарежда на 29-о място в световен доклад за най-добрите диети като постига резултат от 2,5. Класирането ѝ се основава на многото правила, които затрудняват спазването и недоказаната ефективност при отслабване.

Какво може да ядете?
 
За да следвате алкалната диета, трябва да се фокусирате върху приема на много алкални храни и по-малко кисели. Режимът категоризира храните като алкални, неутрални и киселинни:
 
Алкални: Плодове, ядки, бобови растения и зеленчуци.

Неутрални: Естествени мазнини, нишесте и захари.
 
Киселинни: Месо, птици, риба, млечни продукти, яйца, зърнени храни и алкохол.
 
Нивата на киселинност в организма се измерват чрез pH по скалата от 0 до 14, където по-ниските числа представляват киселинни съединения, по-високите са алкални, а 7 е неутрална среда.
 
Още за алкалната диета ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

12
Още от Ако щете - вярвайте
6 вреди за кожата от всекидневното нанасяне на грим
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари