Радостен реквием

Messa di Requiem на Доницети гостува в София. Операта е написана по повод смъртта на най-големия му съперник - Винценцо Белини
28 мар 2008 14:35,
Радостен реквием
Гаетано Доницети. Снимка: Старозагорска опера

По повод 160 години от смъртта на Гаетано Доницети, на 28 март в зала 1 на НДК от 19 часа ще прозвучи Messa di Requiem.

След възстановяването на сградата на Старозагорската опера, това е първото гостуване на Хора и оркестъра на сцената на Националния дворец на културта.

Директорът на операта – Веселин Стойков, който ще изпълнява басовата партия, е поканил за диригент Вили Клаас от Белгия – бивш секретар на НАТО. Солисти още са сопраното Цветелина Малджанска, мецосопраното Даниела Дякова и тенорът Бойко Цветанов.

Messa di Requiem от Доницети обединява италианската църковна музикална традиция и вдъхновението от оперното лирико-драматично изкуство. Редуването на солови и хорови партии и ярката оркестрова партитура го превръщат монументален шедьовър.

Създаден по повод внезапната смърт на Винценцо Белини – съперник в музиката и приятел в живота на Доницети, Реквиемът е дълбоко въздействащ със своето богатство на емоции и темброви нюанси.

Диригент на концерта на 28 март в НДК е бившият политик, лидер на социалистическата партия, вице-президент, министър на икономиката на Белгия и за главен секретар на НАТО (1994) - Вили Клаас.

Той произхожда от семейство на професионален музикант и е дирижирал много симфонични оркестри в Белгия с произведенията от Бетовен, Шуберт, Григ, Дворжак, Равел, Гершуин и др. Издал е няколко компактдиска, има свой собствен квартет, с който записва албум и изпълнява композиции от Моцарт през Гершуин до незабравими джаз класици.

Като пианист, Вили Клаас свири заедно с Бенда на Белгийския Кралския флот.

Хорът и оркестърът на Държавната опера Стара Загора партнират на четирима от най-успешните в момента български певци.

Сопраното Цветелина Малджанска е обичано от публика име. Символичен пик в кариерата й бяха концертите с Хосе Карерас, зала 1 на Националния дворец на културата, София, с диригент Давид Хименес, и концертът с Андреа Бочели в София, с диригент Марчело Рота.

Даниела Дякова завършва оперно пеене в Музикалната академия. През 1998 участва в майсторски клас на Лука Горла в Scuola Civica di Musica в Милано и специализира оперно пеене при Серджио Сегалини в Accademia D’Arte Lirica в Осимо, Италия. Мецосопраното награди от авторитетни певчески конкурси.

От юни 2004 до днес тя съчетава кариерата си на оперна певица и с длъжността директор на Сливенският симфоничен оркестър.

Бойко Цветанов е сред най-успешните български тенори. Пътят му на интерпретатор преминава през сцените на Софийската опера и Операта в Цюрих. Признание за неговия талант са наградите му, между които и тази в Билбао през 1998.

Веселин Стойков е пресъздал на сцената повече от 400 спектакъла и над 40 роли. Роден в Стара Загора завършва класическо пеене в НМА „П. Владигеров” в София. Той специализира в Музикалната академия в Детмолд в Германия.

Носител е на награди и отличия, между които на италианската асоциация Umbri in Bulgaria за принос към културата и развитието на двустранните връзки с Италия, Златен медал на конкурса „Светослав Обретенов”, Голямата награда на майстoрския клас на Райна Кабаиванска 2006, както награди и отличия от конкурса I Cestelli Кьолн, Feruccio Tagliavini - Грац, „Гена Димитрова” Плевен, „Георги Зл. Черкин” София и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание