Кога Западът играе заедно с Москва: Безкръвен преврат по кишиневски

При скандала с банките изчезнаха 1 милиард долара
19 юни 2019 21:45, Елка Василева
38
Кога Западът играе заедно с Москва: Безкръвен преврат по кишиневски
Снимка: архив, Reuters

Революционните промени в Кишинев, където само за дни се формира съвсем друг политически пейзаж, показват, че при очевидни поводи Русия е напълно способна да договаря съвместни действия с ЕС и САЩ.

Прагматичната политика често поражда най-изненадващи алианси, както ясно пролича от създаването на управляващата коалиция в Молдова, включила "проевропейска" и "проруска" партия, също и от бягството в Швейцария на най-едрия молдовски олигарх Владимир (Влад) Плахотнюк, дълги години манипулирал парламента, правителството, конституционния съд и държавните финанси.

Случва се значи и Западът да играе заедно с Москва - стига да има политическа воля и от двете страни, пише  Иван Преображенски от РОСБАЛТ.

Кризата в Молдова започна след парламентарните избори от 24 февруари. Спечели ги Партията на социалистите, подкрепена от президента Игор Додон, който редовно прави посещения в Москва. Тя обаче не можеше самостоятелно да състави правителство. В началото се очертаха три начина за излизане от кризата, но после "изникна" и четвърти, най-радикалният.

Първият вариант предвиждаше социалистите да бъдат отстранени от властта въпреки победата им и да се формира условно "демократична" коалиция, обединяваща Демократическата партия, контролирана от олигарха Плахотнюк, с всички условно проевропейски сили. Кажи-речи такъв алианс управляваше в Молдова през последните години - и резултатите не са успешни. Стига да си припомним скандала с банките, най-големия досега в страната. Тогава се разбра, че от трите най-големи финансови учреждения са откраднати към един милиард долара - гигантска сума за една от най-бедните европейски страни. Нищо чудно, че този път проевропейските партии не склониха.

Втори вариант бе да сключат съюз проруският президент Додон и олигархът Плахотнюк. И според изтичания в печата дори се преговаряло за това. Но двамата не се спогодили. Зад гърба на Додон стоял Кремъл, запазил по-скоро лош спомен за отношенията с вече бившия главен молдовски "кукловод". А и самият Плахотнюк нямал готовност за компромиси. Така не се стигна до коалиционно правителство на демократите и социалистите.

Тогава бе задействан трети вариант. Той се разви след посещение в Кишинев на руския вицепремиер Дмитрий Козак, отговарящ неофициално за отношенията на Русия с Молдова и със самопровъзгласилата се Приднестровска Молдовска република, откакто едва не осъществи план за обединяването им (т. нар. план на Козак).

Докато губещият властта екип на Влад Плахотнюк се готвеше да свика нови, предсрочни парламентарни избори, Партията на социалистите договори коалиционен кабинет с проевропейския, "десен" блок "Акум", на чийто лидер Мая Санду щедро отстъпи ключовите пълномощия и самия премиерски пост.

Но ето че демократите пуснаха в ход четвърти вариант - обезсмислиха ситуацията. Плахотнюк и предишното правителство нарекоха новата коалиция незаконна. В това ги подкрепи молдовският конституционен съд. Той неведнъж вече бе участвал в конфликтите на правителството с президента, бранейки екипа на Плахотнюк - временно отстраняваше президента от власт с мотива, че последният не можел да си изпълни задълженията. Например когато Додон се мъчеше да блокира назначаването на нов министър на отбраната. Също и този път КС прехвърли президентските пълномощия на председателя на парламента - именно той съобщи за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тук обаче Плахотнюк сгреши. Показа се прекалено радикален. Практически едновременно и както стана ясно впоследствие - съгласувано, Русия, САЩ и ЕС признаха новото правителство начело с Мая Санду. Германия, Франция, Великобритания, Полша и Швеция подчертаха в декларация, че подкрепят правителството на Молдова, избрано от парламента, и самия парламент, и че се обявяват против намесата на конституционния съд и на бившето правителство в молдовския политически процес.

Русия от своя страна не изключи предсрочни парламентарни избори (навярно за да схване Западът, че Кремъл има и резервни варианти), но като цяло също се изказа в полза на новата управляваща коалиция. Накрая, според слуховете в Кишинев, решаваща роля изиграл американският посланик. Щом вече станало дума старите власти - въз основа на решението на КС, да употребят сила срещу новия парламент, правителството и съюзилия се с тях президент, американският дипломат се отбил за четвърт час да си поговори с Влад Плахотнюк.

В резултат от този троен натиск олигархът практически незабавно замина за Швейцария, "при семейството си", по съображения за сигурност, както сам информира по-късно. После си събраха багажа и излетяха от Кишинев с частните си самолети другите водачи на Демократическата партия и на правителството, изгубило властта. Конституционният съд пък се събра и постанови, че предишните му решения са взети "под натиск". След което за има-няма пет минути отмени всичко, прието от него предния ден.

Доста своеобразен, прочее, триумф на демокрацията в една отделно взета страна. И всичко това, защото интересите на Русия, САЩ и ЕС не само съвпаднаха - те с готовност обясниха на молдовските си сателити, че е необходимо да сключат приятелско споразумение срещу Плахотнюк. В случая именно той бе нарочен за "абсолютното зло". Естествено не като мащабна заплаха за целия свят, а защото бе демонстрирал на всички, не само на Русия, пълното си нежелание да спазва постигнатите споразумения. Сиреч това, че все гледа "да избудалка" партньора, както казваме в постсъветското пространство.

Сега в Молдова естествено ще зараздават първо оставки и присъди, други пък ще бъдат оневинени, както стана вече с проруския молдовски политик Ренато Усати. После, щом се отърват в общи линии от "наследството на Плахотнюк", условните прозападни сили със сигурност пак ще влязат в клинч с не по-малко условните проруски. Същевременно и едните, и другите (както вече заявиха) ще молят чуждестранните си покровители да отворят за Молдова кранчето на външното финансиране, практически секнало по времето на Плахотнюк. Всеки ще се хвали какви суми е успял да изтръгне.

В молдовската "бърза революция" явно виждаме редкия случай, в който населението наистина ще спечели от започналите промени. И то не само от подновяването на външната икономическа помощ и от новите заеми, а на първо място затова, че за благосъстоянието на хората и демокрацията всяка конкуренция, дори конфронтация между различни сили (освен военната) винаги са за предпочитане пред монополизация на страната от един-единствен клан.

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: молдовасащРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 15 ти си полусвиняче дребно
26
4
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Чудесно ! Време е да се споразумеят и за България. Очевидно евроатлантизмът не ни влияе добре.Носи ни само бедност и римлянизация.Изчезваме като нация. Време е да се върнем в сферата на влияние на Русия.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26 Анонименрано си се дрогирал беееееее !
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запада - единственият му принцип е лицемерието.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе какви са тия тука викад да живее на чужда държава? Аз им викам предатели! Родината им е по- малко мила от другата държава! Дали си *** под наем!
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всуе товарищи напъни и на автора , и на троловете ви... иска ви се, *** ще пасете треваааа
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А олигарсите на ГЕРБ кога?
20
2
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"..американският дипломат се отбил за четвърт час да си поговори с Влад Плахотнюк..."""Конституционният съд пък се събра и постанови, че предишните му решения са взети "под натиск". След което за има-няма пет минути отмени всичко, прието от него предния ден.""Толкова за независимост,свобода на избора,и за демокрацията.Просто "дребните "държави нямат право на независимост
19
3
 
1
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 11е и..?
18
3
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
мина гладко и тихо за да може на по късен етап да се разрази бурята
17
6
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Руски масон и западен масон. Има ли разлика?
16
3
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Простите и кресливите много се активираха под тази новина, голям смях ;) !!!
15
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, ДОШЛИ ОТ ИЗТОК, ОТ БЕЗБРЕЖНИТЕ РУСКИ СТЕПИ И КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА!-Че защо стоиш в китна Тракия и край Синия Дунав, в Златната Дунавска равнина, под горда Стара планина, Рила и Пирина?Заминавай обратно ф кучия ГЪСС!Полурусняче...
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата Н. 12Ти пък КОЙ си, че ще дранкаш "на нас ни трябва".....на тебе ти трябва една гьостерица, че после да те изпратят на училище, за да прочетеш малко история и ДА НЕ СЕ ЗАКАЧАШ С БРАТУШКИТЕ, ЗАЩОТО КОЙТО СЕ Е ЗАКАЧИЛ С ТЯХ.......ХАИР НЕ Е ВИДЯЛ!
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тео 10Яяяяяяяяяяяяяяяяяяя.......че ти сега ли падаш от дървото!???? ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА И ТАКА ЩЕ БЪДЕ! Но знаеш ли КОЕ е най-важно за "малките"...........ДА ИЗБЕРАТ ПРАВИЛНАТА СТРАНА! И ДА НЕ ПРЕДАВАТ КРЪВТА НА ДЕДИТЕ СИ! Това се наказва със забвение и даже изчезване от картата на Земята! И когато един потомък на Хан Аспарух се прави на пудел пред някакъв си джон смит...........това не само е недомислие, а тежкия грях на предателството!
12
23
 
3
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
Руснаците свиват уши, защото Приднестровието е загубено за тях. Приднестровието за тях вече ечемодан без ручки. Защо да не направят малко мили очи и за пореден път да заблудят западните будали, че могат да се договорят с Кремъл... На Западът единствената печеливша игра е постепенен конфликт с ниска интензивност за изтощаване на Просия. На Западът му трябва Украйна, не Молдова. Молдова и без друго вече не може да бъде руска. И Сърбия им оставете, трябват ни Грузия и Украйна.
11
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Няма "създаване" на проруски партии! Те са ни вписани с кръвта на дедите ни и родното майчино мляко! И колкото и да се правим на "еуропейци"..............НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, ДОШЛИ ОТ ИЗТОК, ОТ БЕЗБРЕЖНИТЕ РУСКИ СТЕПИ И КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА!
10
1
 
28
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Една статия, която в откровено циничен, но прям стил показва закона на джунглата на ниво държави. Малките биват потъпквани, без оглед на техните интереси и попадат под "правилната" сфера на влияние. Шансът за оцеляване е приспособяването, ако не се приспособиш - биваш изяден. Толкова е просто. Желанието на народа е в разрез с това, което е написано. Ясно става, че се случва това, което кажат големите. И не дай си Боже няколко ата да се изритат в някоя държава като Сирия, магарето го отнася!
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тотон 6Ха...........че то си е точно копие на това, което ще се случи и у нас след някоя и друга годинка! Само не знам НА КЪДЕ ЩЕ БЯГАТ НАШИЧКИТЕ олигарсета?????
8
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 2Абе, я стига си цапал по всички сайтове, не ми стига диклафоса да те очистя! То бива мърлотина, бива, ама вече не се трае! А колкото до молдовския "преврат"....ами след 20 години ходене по акъла (условно казано де, къде акъл у джендърите!) видяха, че "еуропската посока" на Молдова, отказа и от руското сътрудничество и пазари ги доведе до ръба на пропаста! И сега позволиха да молдованците да си завият ПАК към Русия! Това, което след някоя и друга година ще направим и ние