Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?

Много хора напуснаха, а онези, които останаха не искат да работят в сектора
176
Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?
Снимка: visualhunt.com

Присъединяването на България към ЕС оказа осезаемо въздействие върху българското селско стопанство. Външнотърговският баланс в аграрния сектор се увеличи 8 пъти – от 150 милиона евро в годината преди европрисъединяването на 1,2 милиарда през 2016 г. Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. 

"Ролята на ЕС е многолика. На първо място – критериите на ЕС, на които трябва да отговаря преработващата промишленост, но и животновъдството. Това беше тежко бреме за българските предприемачи, които трябваше да направят големи инвестиции. От друга страна обаче така потребителите получиха по-голяма сигурност, че храните, които консумират, отговарят на определени минимални изисквания. Появи се и конкуренция, това беше най-важният урок, който получихме от ЕС: ние сме част от един 500-милионен пазар, който отваря огромни възможности, но в същото време има и огромна конкуренция", коментира Николай Вълканов, директор на "ИнтелиАгро", независим изследователски институт за насърчаване на устойчивото развитие в селското стопанство.

Дълги традиции

България изнася най-вече зърно и маслодайни растения, но също така плодове и зеленчуци, мед, млечни, месни и тестени продукти. В сегмента на розовото и лавандуловото масло България е лидер на световния пазар.

"България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство. Нашата страна притежава уникални природни дадености за развитието на селското стопанство. Запазени са региони с голямо разнообразие на биологични видове. Има устойчиви сортове растения и автентични породи домашни животни. Това са важни предпоставки за развитието на органичното земеделие в страната", обяснява пред "Дойче веле" Албена Ямболиева от Министерството на земеделието, храните и горите.

В едно обширно изследване за въздействието на европейските помощи върху регионалното селско стопанство "ИнтелиАгро" стига до един доста отрезвяващ извод. Наистина, производителността в селското стопанство се е увеличила от 2007 година насам. Но причина за това е главно спадналият брой на малките и средни предприятия и ферми. Ръстът на производителността далеч не е достатъчен, за да се преодолее "общата изостаналост в аграрния сектор". Същото се отнася и до използването на земите и на работната сила.

"Субсидиите изядоха малките производители"

"Голям плюс е, че европейските субсидии отново пробудиха интереса към селското стопанство. От друга страна, тъкмо заради субсидиите в този сектор навлязоха и много случайни хора, хора с политически интереси и обвързаности, които просто "изядоха" малките производители. Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите", коментира Николай Вълканов, един от авторите на изследването.

В селското стопанство липсва най-вече работна ръка. 

"Отглеждането на плодове и зеленчуци в големи мащаби много трудно може да се развие, понеже липсват необходимите за това сезонни работници. Много хора напуснаха", обяснява Вълканов и допълва, че онези, които останаха, не искат да работят в селското стопанство.


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
до оня с меда преди 10 месеца
Като тръгна от Карлово за Пловдив няма една педя земя да не е изорана и да не е посадена.Къде ги виждаш тия пустеещи земи в Пловдивско ?
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 21

И така да е било, за 2017 износа е 52 милиарда.Къде отиваш може би?
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Един от Северозапада

Байо, изнасяме повече агнешко отколкото внасяме.Яйца и говеждо също.Тия филми, че нищо не произвеждаме свършиха.Разправяйте си ги помежду си с другите дърти комунисти.Декември месец във Велинград съм ял салата дето като помиришеш краставиците ухаят като летните.Как?От оранжериите в Пазарджишко.
133
4
 
15
 
! Отговори
Земеделец преди 10 месеца
И моя дядо с 300-400 дка е бил богаташ на времето. Сега ефекта на субсидиите е социален, дават се социални помощи на милионери. Аз да попитам яки здрави мощни фирми с обороти по 10-15 млн лева нужно ли е да получават от ЕС по милион два субсидии.
132
3
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
До Един от Северозапада Ма така е бе човек. Какво е това един милион дк. под аренда? Дяда ми с 300 дк. земя е отгледал 6 деца , четири със средно образование и двама с висше , единия от които стигна да ректор на ВУЗ.А сега правиме земеделски милионери и то със супсидии.А някой може ли да каже какъв е ефекта от тези субсидии за нас , покупателите.
131
7
 
12
 
! Отговори
Отвратен преди 10 месеца
До Зозо 125 Вет. лекар съм и съм работил в кравеферма от 850 крави мужду 1975 и 79г. Такава разсипия не бях виждал. Яловост 30 % , среден млеконадой от 4 лт.Таво ли е великото ТКЗС? Вземах максимом 240 лв. заплата , а доячи по 500-600 св. като съсипваха всичко.Това ли е великота селско стопанство от соца?Не благодаря. Сега ако крава не дава 20 лт. мляко отива в кланицата.
130
4
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 10 месеца
Я , не маже да бъде. Нали комуниктите казаха ,че след ТКЗС селската стопанство е унищожено.Ба си мамата...
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каво ли.СЕДЕСАРИТЕ го ликвидитаха.
Всички го удариха на яко крадене.
Намазаха партиите и политиците от 1989 до днес.
128
4
 
3
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 10 месеца
*** НА СЕЛ.СТОП И ФЕРМЕРИТЕ Е БЪЛГАРИЯ! ВСИЧКО УЖ ЕВРО Е МЕНТЕ И В РАЗРЕЗ С РЕАЛНИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ТРУД ТУК!
ТЪЖНОТО Е ЧЕ ТОВА, КОЕТО ВЕЧЕ Е МОДЕРНО НА ЗАПАД СЕ ОТРИЧА И УНИЩОЖАВА ТЕНДЕНЦИОЗНО ТУК, А СКОРО С ТАЗИ ДЕ.БИЛНА ПОЛИТИКА ЩЕ ОТКАЖАТ И МАЛКОТО ОСТАНАЛИ ЕНТУСИАСТИ ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО. НЕ ВЛЮЧВАМ ПИ.ШМАН ФЕРМЕРИТЕ НА ЕВРО ХРАНОЛКА И СУБСИДИИ, КОИТО СА ТОЛКОЗ ДАЛЕЧ ОТ РЕАЛНОСТТА ЗА БОРБАТА СЪС ЗЕМЯТА. ..
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 127

Ял съм датско сирене,имаше го по магазините,пълна имитация!Не знам дали изобщо имаше млеко!Повече не съм купувал от него!Само не му помня името,беше кратко!
126
1
 
7
 
! Отговори
маке преди 10 месеца
до 128 я не продавам пич я подарявам имам 50 овце и правим домашно сирене кисело млеко даже и ракия си варим от него но не го продавам за 40 стотинки
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 126

Хубавите сирена са от 20 лева нагоре, стигат и до 50.
Ако успееш, да продаваш за 7 лева хубаво сирене (даже няма да ти смятаме такси и прочие, па да ти е леко) - Давай пич ! Стотици хиляди семейства ще си купуват всеки ден ! Ще правиш милиони на седмица.
124
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
116 Зозо

8 милиарда лева с а много, ама много смешна сума.
Дания изнася зем. продукция за 25 милиарда евро.
Ако сравниш техниките с нашите условия и площ, излиза, че са поне 10 пъти по-ефективни. И не, не е соц. А е отворен и свободен пазар. Имайте предвид, че почти всички стоки са местно производство, а там има "двоен стандарт" на оценка на качеството. Има ЕС стандарт имат и Датски, защото първия им се струва нисък.
123
5
 
14
 
! Отговори
маке преди 10 месеца
глупости на тръкалета как ке имате работници кат не плащате кило сирене стана 15-16лв а млекото се купува по 40 стотинки 2лв разходи за суровина нека са левче производство сложете и 2лв транспорт и печалба на тръговецо цената е не повеке от 5-6лв останалите 10 са за герберите хи хи хи
122
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Най - голямата кравеферма в Европа е в България - с. Поповица. До тук с комунистическите глупости. През 2016 година се запазва тенденцията на увеличение на месодайните крави и незначително намаление на млечните крави до 271.3 хил. броя.
Увеличение има при на овцете майки от месодайните породи.
Общо добитото мляко в стопанствата през 2016 г. е 1 148 656 тона. Кравето мляко е
1 018 567 тона, а овчето е 79 681 тона или със 7.2% повече.
121
1
 
1
 
! Отговори
без цензура преди 10 месеца
Благодарение на ***/прасетата огромни региони от сушата океаните и моретата се охраняват много добре..

Това домашно животно благославя климата и стопаните и всичко останало..
120
5
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
Яжте дълбоко замразено 20 годишно месо, кашкавал и сирене от палмово масло, кисело мляко от мляко на прах, пластмасови домати, краставици, яйца от Полша, ябълки, чесън от Китай, грозде от Аржентина, и четете статии как сме добре в селското стопанство.А то е крепяло България през годините.Сега, ако не дай си боже, стане нещо и спрат вноса-ще изкараме не -повече от седмица ....
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Грабят милиарди
Ти луд ли си.
118
5
 
7
 
! Отговори
Има резерви за пари преди 10 месеца
Турция тогава купуваше по 250 $ на тон..БСП ДПС тогава така ограбиха зверски селата че не оставиха нито болтче нито ремаркенце.
.Избиха заедно с аверите си от СДС милиони крави ,овце,св.ине,кокошки.Ликвидираха магаретата..
Къде ги вкарват тия ограбени от народа милиарди годишно питайте и ГЕРБ
117
3
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 10 месеца
Единствената стока в ЕС която нарастна три пъти за последните десет години е българската земеделска земя. Единствената услуга която нарастна два пъти за последните десет години е арендата на българската земеделска земя. Вместо да ревете, посочете ми друга стока или услуга увеличила се два-три пъти.