YouTube събирал данни на деца за нужди на рекламата?

23 организации внесоха жалба във Федералната търговска комисия
9 апр 2018 21:52, Анисия Иванова
5
YouTube събирал данни на деца за нужди на рекламата?
Снимка: архив, Reuters

Американски асоциации обвиниха днес YouTube и неговата компания "майка" Гугъл в събиране на лични данни на деца и използването им за "прицелно насочване" на рекламите. Според американските власти това е незаконна практика, предаде Франс прес.

Двадесет и три организации за защита на правата на децата и на дигиталните права внесоха жалба в американския търговски регулатор - Федералната търговска комисия - настоявайки той да проведе разследване за тези практики. Според организациите Гугъл събира лични данни на непълнолетни в YouTube, въпреки че официално този сайт е забранен за лица под 13 години.

Събират се по-специално данни за местоположението на децата, за средството, чрез което те се свързват с интернет, или за телефонните им номера.

"Гугъл събира тези информации, без да информира предварително родителите, и ги използва, за да насочва реклами към децата навсякъде в интернет", казват организациите.

Според организациите тези практики са в противоречие със закон от 1998 г., който забранява сайтове, предназначени за деца или за които се знае, че са използвани от деца, да събират или да използват лични информации без съгласието на родителите.

Говорител на YouTube каза, че защитата на децата и на техните семейства е приоритет на компанията. Той припомни, че компанията е инвестирала много в създаването на специално приложение за деца - YouTube Кидс.
Новината за жалбата идва в контекста на нарасналото недоверие към интернет гигантите, по-специално Фейсбук, заради начина, по който те управляват личните данни на потребителите.

Утре създателят и президент на Фейсбук Марк Зукърбърг ще отговаря на въпроси пред комисия на Сената, а в сряда пред комисия в Камарата на представителите заради скандала с личните данни на потребители на социалната мрежа, озовали се в ръцете на британската аналитична фирма Кембридж Аналитика. (БТА)
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уау ... Изненада !!!!!!
Това не е тайна, това е факт. Тея съобщения, дето цъкате само Agree и Next, когато си кснталират ебраузъра и си регистрирате в пощите, да вземете да го прочетете. Дори сайтовете яечемви казват - "Този скат използва бисквитки". Все дни на една табела да пише - "Надежда всяка, тука оставете", а вие да минете сами през портите.
4
1
 
3
 
! Отговори
Моряк и половина преди 2 години
До 2,
освен ако не е станал обир във входа. Тогава никой никога нищо не е видял!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГАДОРЯН

това само ли го измисли
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабичката от втория етаж, дет стои постоянно на балкона, също събира данни. Кой кога и с кого се прибира. Но поради ниска финансова култура, ги дава безплатно под формата на клюки.
1
4
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
Е и? Някой е подрл *** кампания срещу интернет гигантите. Целта е тотален контрол. То е ясно