Сорос пита: Италианската "Лига" финансирана ли е от Русия?

Салвини нарече Путин един от най-добрите държавници
5 юни 2018 09:30, Елка Василева
116
Сорос пита: Италианската "Лига" финансирана ли е от Русия?
Матео Салвини. Снимка: архив, Reuters

Милиардерът и филантроп Джордж Сорос открито призова италианците да накарат партия Лига да разкрие дали е получила финансиране от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Лигата разкритикува думите на Сорос, изречени в неделя на икономически форум в Северна Италия. Партията каза, че не получавала "никога нито лира, нито евро или рубла от Русия". Но лидерът на Лига Матео Салвини, който е вътрешен министър в новото правителство на премиера Джузепе Конте, нарече руския президент Владимир Путин "един от най-добрите държавници".

Полемиката около изказването на Сорос фокусира вниманието върху проруската програма на правителството на Лига и на антисистемното Движение Пет звезди. В нея се потвърждават ангажиментите на Италия към НАТО, но се призовава за вдигане на европейските санкции, наложени на Русия, както и за започване на диалог и партньорство, предвид икономическото, търговското и стратегическото влияние на Москва.

Още по темата

По време на конференцията в Северна Италия Сорос бе запитан за възможна руска намеса в италианската външна политика. Той отговори, че е много притеснен, че Русия упражнява "негативно влияние" в Европа и каза, че италианците имат правото да знаят дали Москва е замесена в изборните резултати.

"Не знам дали Путин действително подкрепя финансово него и неговата партия. Това е въпрос, който мисля, че италианското общество има правото да попита", каза Сорос, визирайки Салвини.

Руски представители отхвърлиха твърденията, че Русия е подкрепяла и финансирала Лига или които и да е други проруски партии.

Салвини и Сорос дълго време са в спор, по-специално заради миграционната политика. Фондация "Отворено общество" вложи милиони долари в групи, които подпомагат мигрантите и бежанците в Европа. Неотдавна Сорос премести фондацията от Унгария, където премиерът Виктор Орбан я обвини, че е част от стратегия за наводняване на Европа с мигранти. Сорос и фондацията отричат това.

Сега Салвини заяви, че е срамно, че Сорос е бил поканен на конференцията в Северна Италия.

Лидерът на Лига направи няколко визити в Русия, в това число през март 2017 г., за да подпише споразумение за сътрудничество с управляващата партия Единна Русия.
 


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
42
 
! Отговори
Adam преди 1 година
А народите имат ли право да питат дали сорос плаща за цветни революция, преврати и превоз на мигранти?
9
7
 
37
 
! Отговори
СПОРЕД СОРОС преди 1 година
всеки друг извън неговите слуги е агент на ПУТИН. Е, АЗ съм такъв
8
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно Сорос да се прави на морален авторитет...
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ас

Сладур, добре си научил урока - "всички знаят", то и Цв.Цв. чак се научи да го ползва това, а какво остана до редовия гербер.
Браво!
6
46
 
11
 
! Отговори
ас преди 1 година
ХАхахахаха, всички знаят, че руските людоеди финансират всички и.диоти, които плюят на европейските ценности и разбирания!!Жужето е главен спонсор на "дясната" ЛьоПен.Ис,на оня откачалник Орбан,на чешкия преЦедент Земан,на нашия клоун Р.РадеФ-фуражката и на КУРнелияСЛАНИНова тоже!Тъпото в случая е, че всички изброени безродници са били облагодетелствани от живота си в цивилизовани, европейски държави,ползвали са социални блага и системата, а сега изведнъж пискат?!Някой им плаща,КОЙ?!? ПуткЯн
5
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно този ли ще пита???
Този, който финансира какво ли не, вкл. и заселване на Европа с тарамбуkи.
Или пък САЩ могат да финансират каквото си искат, войни, преврати, убийства, но видиш ли това в Италия не е редно?!
А кой финансира нашето СДС?
4
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не спиш със бежанци и не ходиш на гей-парадите на Дьорд Шорош значи получаваш пари от Путин.
3
8
 
30
 
! Отговори
илиана преди 1 година
явно италианските политици не са *** кат0 нашите -та затова чичко сосрос е притеснен ,че нейде не му минават номерата
2
9
 
42
 
! Отговори
чекист преди 1 година
Хайде да се разберем. Русия нали беше Горна Волта с атомни бомби и бензиностанция.
Как така изведнъж почна да купува партии и движения, бъдещи президенти и премиери
в цял свят. Откъде пари...та руснаците гладуват уж, живеят в землянки и обличат в необработени кожи. Как така почнаха да диктуват дневния ред в света. как така светът става и ляга с Путин
1
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сорос да си гледа неговите неща. Да не си набърква дългия нос в политиката!