Учени: Градският шум увеличава риска от инфаркт

Резултатите са от изследване на специалисти в Бостън
13
Учени: Градският шум увеличава риска от инфаркт
Снимка: Reuters

Специалисти от най-голямата болница в Бостън установиха, че хроничното въздействие на шума върху човека увеличава риска от сърдечносъдови болести, инфаркти и инсулти, съобщава сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 499 души на средна възраст 56 години. Доброволците минали позитронно-емисионна и компютърна томография на мозъка и кръвоносните съдове.

Учените освен това изследвали нивото на въздействието на шума в районите, където живеели участниците. Въз основа на резултатите от сканирането била определена активността на миндалевидното тяло - зона в мозъка, която играе роля за регулацията на стреса и емоционалните реакции.

През следващите 5 години в резултат на нарушено функциониране на сърдечносъдовата система, включително сърдечни пристъпи и инсулти, пострадали 40 участници. Оказало се, че у хората, живеещи в условия на силно шумово замърсяване, например близо до автомагистрали и летища, нивото на възпаление на артериите е по-високо.

При това рискът от инфаркт и инсулт се увеличава 3 пъти, съобщава БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние освен на градската тишина и чистият градски въздух, бориме инфарктите и с внос на десетки хиляди тонове палмово масло на година - като превенция : )
9
3
 
8
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Межу другото не съм бил в не-изоставено българско село което да е толкова мръсно колкото София, кой е селянина? Не можете да се оправите с града си и не заслужавате да сте столица, Софиянец да си е срамно, не повод арогантно да ми се надувате все едно сте направили нещо - не сте. Просто сте се родили там и пасивно сте оставили мястото да западне още повече и още повече с всяко поколение. Ниска хигиена и прекалена търпимост към мръсотия и хаос това са Софиянци. И много надути приказки.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно нормално. Силната звукова вълна предизвиква внезапен стрес, мозъка подава импулси до съдовете и следва свиване на съдовете(спазми) и нормално след такова натрупване на постоянни звукови изненади рисковете да се увеличават.
7
1
 
6
 
! Отговори
в София преди 5 години
Ревящи мотоциклети, лаещи кучета ... а Фандъкова мисли само как да покаже тъпата си физиономия всеки ден по медиите.
6
1
 
6
 
! Отговори
ШШЩ уменско преди 5 години
Градският шум, и изобщо всичко, което нарушава нормалната градска среда, се дължи предимно на ceлянитe, живеещи отскоро (30-40г.) в големите градове.
5
1
 
8
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Не е от шума, от отровите в храните е.
4
3
 
5
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Още помня 90-те когато един политик казваше че се надяват София да стане като Амстердам до 2005, хората му се смееха и казваха че агитира за избори, и аз бях скептичен и не вярвах. Радвам се че не бях прав, и ние като общество тогава за пръв път видяхме че сме прекалено скептични и понякога трябва просто да оставим хората да правят това което могат да правят най-добре.
3
7
 
6
 
! Отговори
Пътувал и видял преди 5 години
*** като мухи американците. А и тези в Западна Европа. Шума и мръсотията ги довършва. Аз затова си обичам София. Защото се превърна в една от най-модерните европейски столици, с кристално чист въздух от планината, тихи улици, по които мога да се разхождам с часове и въобще прекрасна градска среда.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави са , затова има университети дето се занимават с обезшумяване на асфалтовата смес, и други подобни
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурни ли сме, че Ройтерс е снимала тази снимка в Бостън.